Ce este Eneagrama si care sunt cele 9 tipuri de personalitate?

Ce este Eneagrama si care sunt cele 9 tipuri de personalitate?

In greaca inseamna literal noua randuri.  In geometrie, o eneagrama este o stea cu noua colturi. Eneagrama Personalitatii, cunoscuta in mod obisnuit sub denumirea de Eneagrama  este o harta a personalitatii, este o tipologie de personalitate utilzata ca si cale de autocunoastere si de crestere personala. Eneagrama postuleaza noua tipuri de baza de personalitati, de personaje si le reprezinta pe fiecare, fiind impartita in  trei triade; cele emotionale (2, 3, 4), mentale (5, 6, 7) si instinctive (8, 9, 1).  

Aceasta propunere de cunoastere se naste dintr-o elaborare occidentala realizata de Oscar Ichazo care a fost profesorul lui Claudio Naranjo care a realizat o intreaga lucrare de sinteza a acestei lucrari, acest instrument fiind alimentat si de autori precum Richard Riso, Helen Palmer, Russ Hudson. , AH Almaas sau Dhiravamsa, aceasta elaborare occidentala se bazeaza pe idei anterioare de origine mistica si orientala care beau din izvoarele sufismului si cu care Gurdjieff a lucrat deja.

Cuvantul personalitate deriva din latinescul „personam”, cuvant care desemna masca cu care actorii si-au acoperit fetele in timpul spectacolelor dramatice. Incetul cu incetul, termenul trecea de la sensul sau concret la altele de natura mai abstracta. Eneagrama cauta sa va ajute sa va identificati masca, astfel incat sa puteti fi mai mult din persoana care o poarta. Sistemul Eneagrama este o harta care descrie personalitatea in functie de noua caractere, explica si relatiile dintre aceste moduri de a fi, abordand relatiile umane si dis/afinitatile si interactiunile dintre diferitele tipuri de caracter, explica de ce avem tendinta de a ne place. anumite tipuri de persoane sau le respingem pe altele in timp ce alte tipuri de oameni ne sunt mai degraba indiferenti.

Ideea de baza este ca exista noua enetipuri sau personalitati arhetipale cu strategiile lor de baza pentru a face fata problemelor lor si ca aceste personalitati, in functie de experienta lor de viata sau de nivelul de stres, pot suferi mai mult sau mai putin in viata.  In ultimele decenii, termenul Enneatip a devenit sinonim pentru caracter.  De la baza acestor 9 moduri de a fi, lucrarea cu Eneagrama  cauta sa se indeparteze de rigiditatea caracterului si sa se apropie de autenticitatea noastra.
Fiecare tip de personalitate are o harta a caracteristicilor care denota modele de gandire, simtire si comportament.Unul dintre scopurile Eneagramei este acela de a invata despre tipul propriu de sine si despre tiparele si obiceiurile asociate cu acel tip pentru a se intelege si dezvolta pe sine, pentru a coexista mai bine cu tendintele noastre atitudinale. La fel, Eneagrama te poate ajuta sa te cunosti pe tine insuti si sa-ti imbunatatesti calitatea vietii fara a fi complet clar carui eneatip apartii, deoarece aceasta metoda de autocunoastere trateaza probleme foarte profunde care ne sunt comune tuturor.

Personajul nostru se naste din strategia noastra de viata de a supravietui in copilarie si se cristalizeaza in jurul varstei de 7 ani. Acest stil de supravietuire a fost util si valoros, dar in viata adulta poate fi mai mult un obstacol in calea cresterii decat a alimentatiei, deoarece fiecare persoana in dezvoltarea sa si mai mult in copilarie a negat anumite moduri de a fi si de a face pentru a merge mai departe si ne-a apropiat de o perceptie in timp ce ne-a indepartat de alte perceptii sau moduri de a gandi si a simti. De exemplu, copilul 5, confruntat cu o mama invaziva, s-a izolat in interior si si-a creat propriul univers de idei, in timp ce copilul 3 a descoperit ca parintii lui l-ar putea placea aratandu-se a fi eficient.

Panourile solare. De ce este avantajos sa optezi pentru ele? Te-ar putea interesa si: Panourile solare. De ce este avantajos sa optezi pentru ele?

Pe de alta parte, este foarte important  sa detectam unde este indreptata atentia noastra , catre cunoastere, catre romantism, catre putere, catre liniste, catre justitie...  Care sunt problemele noastre cheie? Invatand despre tipurile de lucruri la care obisnuiesti sa participi si sa le dediti energie, te poti observa mai precis si dezvolta mai multe cunostinte despre sine, cu ajutorul Eneagramei putem exercita mai multe alegeri asupra comportamentului tau in loc sa intram in tipare automate. de gandire, emotie si comportament automat, de rutina si inconstient, ceea ce ne determina caracterul sa facem. Este vorba despre schimbarea automatismului, transformarea automatismului in alegere si raspuns, capacitatea de a raspunde in functie de nevoile noastre reale si autentice. Eneagrama isi propune sa ofere mai multa lumina si constientizare a ceea ce suntem si a ceea ce facem cu ceea ce suntem.

Cele noua tipuri

Fiecare enneatip este influentat in exces de o pasiune , care este ca o emotie sau o motivatie care ne conditioneaza si ne moduleaza gandirea, simtirea, perceptia sau existenta si viata. Exista noua pasiuni in eneagrama, sapte dintre ele provin din catolicism lacomia, mania, mandria, pofta, lacomia, invidia, lenesa si s-au adaugat doua, frica si vanitatea. De asemenea, li se dau adesea nume care sugereaza unele dintre trasaturile lor cele mai distinctive, care variaza in functie de autor.

Descrierea eneatipurilor

Aceasta descriere este ca zborul peste o tara mare formata din noua state sau culturi, din carlinga descrierea fiecarei stari este orientativa, se explica aproximativ care teme sunt cele mai predominante in fiecare enneatip, pentru a facilita un prim contact. Se obisnuieste sa se faca referire la oamenii fiecarui eneatip dupa numarul punctului de eneagrama,  asa ca daca eu sunt un 5 si cine stie, acest mod de a vorbi isi propune sa simplifice comunicarea si sa-mi faciliteze zona psihologica si locul meu de legatura cu ceilalti . Mai mult, asta nu inseamna ca intreaga mea persoana este limitata la caracteristicile unui enneatip 5, ci mai degraba ca tendinta mea este de a ma bloca in temele, modurile de a simti, de a face si de a gandi acest eneatip. 

Eneagrama ma informeaza despre limitarile, pericolele si virtutile mele, deoarece fiecare eneatip le apartine si ca daruri dobandite in dezvoltarea caracterului, de  exemplu un 7 este de obicei inteligent si un 3 este eficient, asta este ceea ce au deja aici, intrebarea este sa continua sa avansezi, nu suferi mai mult decat este necesar si abordeaza starea de bine.

Urmatoarele sunt scurte descrieri ale celor noua eneatipuri:

Eneatipul 1: Furiosul . Sunt oameni care isi transforma furia in reguli, legi, studii, pentru ca nu o considera o calitate perfecta. Ei cauta perfectiunea si vorbesc in termeni a ceea ce este bine si a ceea ce este gresit fara clarobscur, au clar. In starea lor cea mai sanatoasa/constienta/matura, ei sunt simpli si extrem de etici.

Eneatipul 2:  Sunt oameni care seduc sa simta ca celalalt are nevoie de ei. Ei dau prefacandu-se ca nu asteapta, dar au nevoie de recunostinta, de putina toleranta fata de respingere. Trebuie sa fie vazuti. In starea lor cea mai sanatoasa, pot fi cu adevarat altruisti si detasati.

Eneatipul 3:  Eu sunt ceea ce fac este sloganul vietii lui. Se dezvolta pe baza placerii altor oameni. Vanitatea se traduce prin importanta imaginii pe care o proiecteaza celorlalti si in importanta imaginii lor de sine de a se place. . Iubirea ii indeparteaza de ei insisi. Sunt foarte identificati cu munca lor si, de obicei, realizeaza ceea ce si-au propus, stralucind in ea din eficienta. In starea lor cea mai sanatoasa, sunt sinceri si foarte productivi.

Ce este si cum se desfasoara auditul de mediu? Te-ar putea interesa si: Ce este si cum se desfasoara auditul de mediu?

Eneatipul 4:  Cea mai profunda constrangere a ta este invidia. Sunt constienti de ceilalti si cred ca nu vor avea niciodata ceea ce le lipseste. Conectat cu cei care duc lipsa, cu lipsa lor. Lipsa ii eclipseaza valoarea. In starea lor cea mai sanatoasa, sunt empatici si foarte creativi.

Eneatipul 5:  Observatorul. Needing little este unul dintre motto-urile lor, iubitori de cunoastere, intuitivi si intelepti. Observatorii vietii prin excelenta. Se caracterizeaza prin lacomie, pentru ca nu vor iesi din ascunzatoare pana nu vor fi destul de siguri ca vor avea suficienta energie, dau putin de teama sa nu fie intrebati mai tarziu. Ei cauta autosuficienta. In starea lor cea mai sanatoasa, sunt detasati si generosi.

Eneatipul 6:  Fixarea lui este frica. Ei tind sa-si imagineze intotdeauna cele mai rele scenarii. Ei cauta autoritate si putere in timp ce fug de ea. Pretendenti ai increderii in sine, ascund o teama profunda de ceea ce li s-ar putea intampla. In starea lor cea mai sanatoasa, sunt insotitori curajosi, loiali si foarte buni.

Eneatipul 7: Ei fug  de prezent, planificand mai multe viitoare si o fac in mod constant. Lacomia experientelor din viata, nesatioasa. Din moment ce nu vor sa rateze nimic, nu sapa adanc. Masca de bucurie, evita durerea sub toate formele ei, fobica la durere sau neplacut. In starea lor cea mai sanatoasa pot fi foarte prezenti si dedicati, sunt foarte distrasi, capabili sa se bucure de prezent ca nimeni altul.

Eneatipul 8: Ei dau  dreptate (in felul lor). Ei impart lumea in puternice si slabe. Fixarea lui este pofta sau excesul; au multa incredere in sine, trec prin viata nevoind sa fie puternici si sa prevaleze asupra circumstantelor. Personalitate puternica si aparatori ai „propriilor lor” (Liderul, nasul). In starea lor cea mai sanatoasa, sunt protectori, ajutandu-l pe celalalt cu generozitate si dandu-i putere. Actioneaza cu sau fara frica

Eneatipul 9: Facatorul  de pace. Lenea ii opreste. Supra adaptabili la ceilalti, adaptarea lor pentru a evita conflictele ii indeparteaza de dorintele, gusturile si nevoile lor. Ei fuzioneaza cu mediul si isi exprima greu nevoile. Ei inteleg toate optiunile si este foarte greu sa se certe cu ei, pentru ca evita conflictul cat pot de bine. In starea lor cea mai sanatoasa, sunt foarte buni mediatori si auto-adaptabili, calmand extremismul.

Caracterul nostru este structura pe care o folosim pentru a ne deplasa prin lumea de care avem nevoie pentru a supravietui si pentru a ne dezvolta ca fiinte umane. La fel ca un costum bun care ne serveste de multe ocazii, poate fi, de asemenea, inconfortabil sau contraproductiv pentru altii. Lucrul cu Eneagrama ne permite sa descoperim care sunt costumele pe care le purtam, cum sunt, pentru ce sunt si in ce sens ne limiteaza. Scopul final este intotdeauna sa ne extindem propriile limite, fara a renunta la ceea ce este util, deschizandu-ne catre noi posibilitati de actiune si moduri de a trai.

„Nici o teorie nu este buna daca nu o folosesti pentru a merge mai departe.” Andre Gide

„Responsabilitatea nu este o datorie, ci un fapt inevitabil. Suntem actorii responsabili pentru orice facem. Singura noastra alternativa este sa recunoastem o astfel de responsabilitate sau sa o negam. Si realizarea adevarului ne vindeca de minciunile noastre.”


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ce este Eneagrama si care sunt cele 9 tipuri de personalitate?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×