6 carti interzise din motive politice si religioase

6 carti interzise din motive politice si religioase

Ceea ce o persoana citeste la fel de viu si plin de emotie, o alta o percepe ca fiind violenta, perversa sau dubioasa din punct de vedere politic. Astfel, interzicerea cartilor a existat de la inceputul timpului si o trecere rapida in oricare rafturi de carti bine pastrate, va dezvalui titluri care, la un moment sau altul, au fost supuse cenzurii.

Iata care sunt cartile care au fost interzise in special din motive precum religia sau politica.

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

„Bastarda Istambulului” de Elif Shafak , publicata pentru prima data in limba turca si acum disponibila in limba engleza, este despre amintiri personale, istorie si despre modul in care ambele pot nega trecutul. Din pacate, pentru Elif Shafak, Turcia este intr-o asemenea negare a propriului trecut, incat s-a confruntat cu trei ani de inchisoare pentru crima de a proiecta numele Turciei pentru a-si contura firul narativ si  unul dintre personajele sale din carte. Cel mai bun lucru care se poate spune despre guvernul turc este ca, probabil, nu numai ca au ajutat la cresterea vanzarilor cartii, dar au dovedit si ideea ca istoria si memoria sunt precare si usor de  falsificat.

Iranul meu - Shirin Ebadi si Azadeh Moaveni

Shirin Ebadi este o autoare controversata, una dintre cele mai fascinante femei din ziua de azi. A acumulat rapid cunostinte pentru a deveni prima femeie judecatoare din tara; dar, atunci cand autoritatile religioase au declarat faptul ca femeile sunt improprii  ca judecatoare, ea a fost retrasa pentru a lucra ca avocat, in sala de judecata pe care a condus-o candva. In cele din urma, a luptat in calitate de avocat pentru drepturile omului, aparand femeile si copiii in cazuri acuzate politic pe care majoritatea avocatilor le-a fost teama sa le reprezinte. A fost arestata si a fost tinta asasinatului, dar prin toate acestea a dat dovada de un curaj de neegalat, luptand in numele victimelor nedreptatii si discriminarii si a devenit o voce puternica pentru schimbare, aproape universal vazuta ca un erou.
Republica Populara a Amneziei. Tiananmen 1989 - Louisa Lim

Jurnalista Louisa Lim a realizat un sondaj mic orientat spre grupurile de studenti din Beijing si a constatat ca din 100, numai 15 au recunoscut ca Jeff Widener a lui „Tank Man“ este imaginea celebra a masacrului din Piata Tiananmen,fapt recunoscut instantaneu in intreaga lume. Cartea exploreaza modul in care „acest act de eliminare a memoriei colective” a fost realizat. Nimeni nu stie acum cati au murit pe  4 iunie 1989, in piata  care se afla in centrul politic al Chinei inca din secolul al XV-lea. Autoritatile spun 241; cifra reala este, probabil, de 10 ori mai mare decat acest numar. Lim a stat de vorba cu soldatii, studentii si rudele celor care au fost ucisi pentru a arata atat groaza fata de ceea ce s-a intamplat, cat si succesul statului chinez la expunerea evenimentului, eliminand evenimentul din constiinta nationala.

5 carti preferate de vedetele de la Hollywood Te-ar putea interesa si: 5 carti preferate de vedetele de la Hollywood

Alta tara - James Baldwin

Acest roman despre dragoste, al cunoscutului autor James Baldwin, a fost extrem de mediatizat si va fi probabil citit pe scara larga. Subiectul sau este iubirea interzisa: dragostea dintre barbati si femei, homosexuali, albi si negri si aratata acest lucru prin diverse relatii schimbatoare dintr-un grup de prieteni.

Palatul viselor - Ismail Kadare

Publicat pentru prima data in 1981 in Albania, unde a fost interzis imediat, acest roman halucinant este ca o pilda extinsa despre o dictatura atotputernica care monitorizeaza chiar viata subconstienta a cetatenilor sai. Cadrul  este proiectat in Albania din secolul al XIX-lea, intr-o alegorie tensionata a romancierului / poetului Kadare, care reprezinta statul totalitar modern. Mark-Alem lucreaza in biroul somnului si a viselor.El colecteaza, sorteaza si analizeaza zeci de mii de vise raportate in mod corespunzator la o populatie unitara, incatusata de un sistem de conducere totalitar.

O lume se destrama - Chinua Achebe

„O lume se destrama” publicata in 1958, primul  an dupa ce Ghana a devenit prima natiune africana independenta fata de Marea Britanie, Franta si Belgia. Aceste state au inceput sa recunoasca sfarsitul colonialismului in Africa si au inceput sa se retraga.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la 6 carti interzise din motive politice si religioase

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×