Top 13 volume de proza scurta de citit intr-o viata

Top 13 volume de proza scurta de citit intr-o viata

Top 13 volume de proza scurta de citit intr-o viata Iti mai amintesti cand scurta povestire “Cat Person”, scrisa de Kristen Roupenian, a devenit virala? Ne-a amintit astfel despre forta pe care o poate exercita forma si ca literatura inca poate deveni virala (daca este de calitate) intr-o era dominata de alte medii de comunicare.

Povestirile scurte, bineinteles, au tocmai avantajul ca sunt… scurte, ceea ce inseamna ca le poti gusta cu inghitituri mici si le poti digera pe indelete - oferind o alternativa perfecta la a scrolla pe Instagram timp de o ora inainte de culcare.

In acest articol, am ales 13 volume de proza scurta, atat clasice, cat si moderne, pe care ar trebui sa le citeasca oricine intr-o viata. Nu este o lista definitiva, bineinteles, dar este un inceput perfect pentru oricine care vrea sa citeasca mai multa fictiune in vacanta de iarna sau in anul ce vine.

1. Florida, de Lauren Groff

Serpii, crocodilii si soparlele populeaza paginile acestei colectii de proza scurta scrisa in anul 2018 de una dintre cele mai populare autoare americane. In povestile ei, statul imbacsit si tulbure al Floridei este un personaj de sine statator. Modul in care Lauren Groff se foloseste de toate modalitatile limbajului, ploturile puternice si dialogurile captivante fac ca aceasta sa fie o colectie de proza scurta care trebuie citita de oricine in viata asta. Garantez ca povestile vor ramane cu tine mult timp dupa ce vei inchide ultima pagina a cartii!

2. Fugara, de Alice Munro

Eu sunt o admiratoare declarata a lui Alice Munro, castigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura, si am mai multe dintre volumele ei de proza scurta. Cel mai cunoscut dintre ele este probabil “Fugara”. In acest volum, Alice Munro ne ofera opt povestiri in care dragostea este infatisata in moduri surprinzatoare si oscilante. Astfel, in paginile acestui volum, vei trece de la nehotararea unei tinere de a-si parasi sau nu sotul pana la emotiile Julietei, care este protagonista a numai putin de trei povestiri.




3. Toc toc, de Roald Dahl

Roald Dahl este unul dintre putinii autori a carei opera da dependenta. In acest volum incarcat de povestiri macabre si rascolitoare, indragitul scriitor exploreaza latura sinistra a naturii umane si modul in care egoismul si viclenia ne pot impinge la situatii extraordinare, greu de gestionat si uneori fara scapare. Ce poate merge rau atunci cand o sotie amaneteaza blana de nurca pe care o primeste in dar de la amantul ei? Ce i se poate intampla unui preot psihotic ale carui enoriase sunt gata oricand sa il ia sub aripa lor? Cum se poate razbuna o femeie traumatizata psihic de sotul ei fara sa miste un deget? Ce poate face un barbat a carui nevasta crede ca pisica lor este reincarnarea lui Franz Liszt? Abundand de umor negru, proza lui Roald Dahl produce un delicios sentiment de neliniste.

4. 1001 de zile sau noua Seherezada, de Ilf si Petrov

“1001 de zile sau noua Seherezada” este un volum de proza scurta care ironizeaza societatea rusa a anilor ’20-’30, dar si lozinci, reclame si sabloane verbale ale perioadei. Cartea grupeaza atat povestiri, cat si scenarii, vodeviluri si foiletoane. In Rusia a celor ani, teama de epurare ducea la gesturi extreme, precum simularea nebuniei; in haosul reformei, o noua Seherezada este gata sa fascineze comisia de epurare prin povesti inspirate din realitatea teribila a momentului, amanand astfel pronuntarea sentintei.

Top 70 cele mai recomandate carti pentru antreprenori Te-ar putea interesa si: Top 70 cele mai recomandate carti pentru antreprenori

5. Uite-asa o pierzi, de Junot Diaz

In binecunoscutul lui stil impertinent si nerusinat, Junot Diaz ne introduce in viata protagonistului sau, Yunior, in diferite momente ale existentei lui: atunci cand este pe punctul de a se desparti de iubita sa, atunci cand o alta femeie intra in viata lui si il paraseste sau atunci cand o femeie mai in varsta decat el cu care a avut o aventura devine profesoara lui. In ciuda mesajului predominant al cartii, despre cat de gresite si imbarligate sunt vietile noastre amoroase, Diaz nu uita sa ne aminteasca faptul ca iubirea, iubirea adevarata, nu este usor de lepadat.

6. Cele mai frumoase povestiri de Herman Hesse

Herman Hesse creeaza un volum rafinat de povestiri in care rememoreaza patru episoade semnificative pentru constiinta, pe care le aduce in atentia cititorilor, le clasifica si le prezinta cu mare maiestrie si intr-un stil foarte artistic. Este un volum de povestiri de citit in tihna, pe care il recomand mai ales fanilor lui Proust.

7. Barbati fara femei, de Haruki Murakami

Colectia de proza scurta a lui Haruki Murakami, “Barbati fara femei”, a fost publicata in anul 2017. Aceasta cuprinde sapte povestiri despre barbati care, dintr-un motiv sau altul, se gasesc singuri. Fiecare povestire este centrata pe sentimentul de singuratate si de aspiratie spre ceva mai bun, toate povestite in stilul dulce si unic al indragitei autoare.

8. Attrib., de Eley Williams

“Ce este o propozitie, de fapt, daca nu un timp petrecut de unul singur?” intreaba autoarea britanica Eley Williams in colectia ei de proza scurta publicata in anul 2017, care se centreaza pe chinul sisific al omului de a interactiona cu ceilalti si pe barierele de comunicare, atat de mari si de puternice in ziua de astazi. De asemenea, “Attrib.” vorbeste despre frumoasa efemeritate a fiecarei zi pe care o traim.

9. The Acid House, de Irvine Welsh

Probabil cunoasteti deja numele talentatului autor Irvine Welsh pentru ca el a scris superba carte “Trainspotting”, care a fost transformata si intr-un film de succes, cu Ewan McGregor in rolul principal. “The Acid House” este o colectie de proza scurta la fel de murdara, amuzanta si provocatoare ca si celebrul roman care a precedat-o si este o revolta a unor personaje colorate, a unor jargoane comice si a unor povesti pline de fantezie. Irvine Welsh este unul dintre cei mai buni scriitori britanici contemporani, iar rezultatul nu poate fi decat unul care trebuie citit in viata asta!

Top 8 cele mai citite carti din lume Te-ar putea interesa si: Top 8 cele mai citite carti din lume

10. Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri, de Ernest Hemingway

Povestirile scurte cuprinse in acest volum de Ernest Hemingway au fost concepute sub forma unor schite pentru viitoarele romane, care i-au adus celebritatea autorului si, in anul 1954, Premiul Nobel pentru Literatura. Veti regasi in aceasta culegere pasiunea scriitorului pentru pescuit si vanatoare, mai ales in lucrarile care il au in centrul lor pe Nick Adams, aventurile traficantilor de alcool din Cuba sau experienta americanilor stramutati in Europa, luptele formidabile de tauri din Spania, precum si realitatea cruda a razboiului, pe care Hemingway a cunoscut-o in mod direct, caci a participat si la cele doua Razboaie Mondiale, si la Razboiul Civil din Spania.

11. Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri, de Ernest Hemingway

Aceasta colectie de proza scurta ii apartine tot lui Ernest Hemingway si cuprinde tot lucrari cu un puternic caracter autobiografic. Autorul vorbeste in ele despre pescuit, vanatoare, schi, box, coride, safari, precum si experientele lui din timpul razboiului. In povestirea “Zapezile de pe Kilimanjaro”, protagonistul este inspirat din Hemingway insusi, asa cum el singur declara: “viata singurului om care nu ma poate da in judecata, adica eu”. El reuseste sa creioneze cele mai profunde esecuri si drame ale constiintei, folosindu-se de cele mai simple mijloace stilistice.

12. Douasprezece povestiri calatoare, de Gabriel Garcia Marquez

Stilul binecunoscut al lui Gabriel Garcia Marquez este acelasi in proza scurta ca si in romanele lui care i-au adus celebritatea. In timp ce ii cunosti personajele savuroase, poti urmari si istoriile aflate pe taramul realului dus la extrem. Volumul inglobeaza mai multe povestiri simple, dar pline de magie, povestiri incarcate de sentiment si povesti pline de un umor acid.

13. Un impuls bizar, de Lydia Davis

Lydia Davis este una dintre cele mai apreciate autoare contemporane, talentul ei fiind apropiat ca valoare de al lui Hemingway, al lui Julio Cortazar, al lui Milorad Pavic sau al lui Kafka, care devine chiar personaj in una dintre povestirile din acest volum. Acest volum include prozele din volumele “Samuel Johnson este indignat” si “Tulburari diverse”, care abordeaza in mod original subiecte precum dramele de cuplu, teama de moarte si relatiile de familie.


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la Top 13 volume de proza scurta de citit intr-o viata

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×