Top 10 volume de poezie contemporana

Top 10 volume de poezie contemporana
Ce contine acest articol:

“Si iata-ma acum in/toiul frumusetii/scriind aceste poeme! Imagineaza-ti!” scria Frank O’Hara. Indragitul autor s-a intrebat daca ar fi trebuit, poate, sa devina pictor mai bine decat poet. In poemul sau intitulat “Autobiografie literara” insa, pare ca nu ii pare rau de calea pe care a ales-o.

Adesea, poezia cuprinde ceea ce nu poate fi cuprins pe de-a-ntregul de celelalte arte, articuleaza ceea ce e greu de articulat si gaseste sens in non-sens. Prea des ne concentram atentia pe cartile de proza, fie ele romane, colectii de proza scurta sau chiar carti de non-fictiune si uitam de poezie, care transpune pe hartie ceea ce este mai frumos si mai artistic in viata. Poti sa fii cel mai insensibil si mai non-romantic om - atunci cand citesti un poem bun, inima ta nu poate sa nu se inmoaie macar putin.

Versurile au capacitatea de a ne atinge sufletul si de a crea punti intre doua suflete. De aceea, in acest articol, am hotarat sa va aduc la constinta care sunt cateva dintre volumele mele preferate de poezie contemporana, in speranta ca va vor incanta si pe voi la fel de mult cum m-au incantat pe mine si ca va vor face, macar pentru cateva ore, sa vedeti frumosul in viata, mai mult decat de obicei. Sa incepem!

1. Suflare in vant, de Bob Dylan

Sunt foarte legata de acest volum de poezii pentru ca l-am primit in urma cu cativa ani, de Craciun, de la parintii mei, stiind de dragostea mea netarmurita pentru muzica si versurile lui Bob Dylan. Cu un titlu care provine din una dintre cele mai cunoscute si apreciate melodii ale sale, “Blowin’ in the Wind”, acest volum cuprinde 100 de poeme scrise de indragitul artist si traduse in limba romana de nimeni altul decat Mircea Cartarescu. Poetul nostru autohton spune ca, in timp ce traducea, incerca sa pastreze cat mai mult din sensul si lirismul original al versurilor, doar sa il faca pe Dylan sa straluceasca si in limba romana asa cum face si in limba lui natala. Cele mai multe poeme din acest volum sunt versuri ale melodiilor lui Bob Dylan, iar versurile sale de folk-pop-rock arata la fel de bine pe hartie cum suna atunci cand sunt cantate!




2. Poezia, de Mircea Cartarescu

Daca tot l-am amintit mai sus in calitatea sa de traducator, sa dam Cezarului ce e al Cezarului si sa il amintim si in una dintre calitatile lui principale - cea de poet. Mircea Cartarescu a renuntat la a scrie poezie in anul 1992, dar el insusi spune ca aceasta a fost “o sinucidere simbolica in speranta unei renasteri”. De atunci, s-a remarcat si prin volumele lui de proza, din care amintim “Nostalgia”, “Levantul” sau “Orbitor”. Este insa ceva extrem de liric, de actual si de usor de rezonat in versurile sale. Volumul “Poezia” cuprinde de fapt integral sase volume de versuri publicate de celebrul poet. Despre relatia sa cu poezia dupa ce a parasit-o, Mircea Cartarescu spune: “Poezia a gasit o cale de-a curge mai departe in scrisul meu si a ramas pentru mine, mai departe, chiar daca dizolvata intr-un epic translucid, sensul vietii mele. Faptul ca nici azi nu ma intereseaza nimic altceva, in efemerul si enigmaticul lumii, decat poezia este mostenirea acelei epoci indepartate.”

Top 100 de carti pentru copii - educatia incepe cu cei 7 ani de acasa Te-ar putea interesa si: Top 100 de carti pentru copii - educatia incepe cu cei 7 ani de acasa

3. blud, de Rachel McKibbens

“blud” este o colectie de poeme ritmice si intunecate, care au drept tema principala o tema foarte complexa: McKibbens vorbeste, in acest volum, despre cum anumite lucruri mostenite, precum arborele genealogic, bolile psihice sau traumele, ii afecteaza pe cei care le mostenesc. Rachel McKibbens vorbeste in poemele sale despre ceea ce este mai urat in lume, incercand totusi sa gaseasca, sub traume si vanatai, ceva bun si frumos. Vreau in continuare sa va dau un exemplu de poem al autoarei, intitulat “untitled (lost love)”: “To my daughters I need to say:/Go with the one who loves you biblically./ The one whose love lifts its head to you/despite its broken neck. Whose body/bursts sixteen arms electric/to carry you, gentle the way/old grief is gentle./Love the love that is messy/in all its too much…”

4. Bicycle in a Ransacked City: An Elegy, de Andres Cerpa

In aceste poeme tacute si descriptive palpaie un infern de bocete si de dragoste, in timp ce un baiat lipsit de aparare vede cum tatal sau este chinuit si ucis incet de o boala psihica. Vocea indiscreta a vorbitorului creeaza un peisaj emotionant care traverseaza atat copilaria baiatului, cat si prezentul sau, incercand din rasputeri sa gaseasca o licarire de bucurie in suferinta continua.

5. Pulberea de aur a teilor, de Tess Gallagher

Acest volum reuneste o serie de poeme absolut originale, pline de umor si spirit generos si unice in felul lor. Stanley Kunitz spune despre autoarea Tess Gallagher: “Ea ii intrece pe contemporanii sai prin naturaletea intonatiei, prin rafinatul exces al spiritului ei si prin energia imaginatiei sale dramatice.”

6. Vantureasa de plastic, de Marius Chivu

Poemele din volumul “Vantureasa de plastic” sunt adresate unei mame de catre fiul sau. Este o marturie emotionanta, care nu are cum sa nu miste pe orice cititor, caci vorbele se tes printre tuburi de perfuzie, chingi, trepanare si copci, agonia de langa patul mamei, care a suferit un accident cerebral teribil, afazie, baiguieli, holuri de spital, lumanarile din capela si mizeria corpului paralizat. Dincolo de o poveste tragica despre o mama bolnava (care ne va face pe toti sa mergem sa ne imbratisam mama atata timp cat ea este inca in putere), poemele din acest volum spun o poveste de dragoste extrem de puternica. Este povestea iubirii unui barbat pentru o femeie pe nume Lidia. Da, ea este mama lui, insa sentimentele sunt atat de profunde, emotiile atat de puternice si fragilitatea interioara atat de pregnanta, incat aceasta scrisoare a unui fiu catre mama lui poate fi asemuita cu o adevarata poveste de dragoste. In acest sens, Mircea Cartarescu spune: “Caci, dincolo de atrocitate, avem in Vantureasa scene de tandrete, joaca, rasete nebune, cuvinte soptite-mpreuna, amintiri distruse si recompuse prin puterea legaturii (la propriu ombilicale) dintre doua fiinte care se iubesc si care-si inverseaza, peste decenii, rolurile, mama devenind fetita fiului ei.”

Top cele mai bune carti de fictiune din 2019 Te-ar putea interesa si: Top cele mai bune carti de fictiune din 2019

7. Milk and Honey, de Rupi Kaur

Aceasta carte este impartita in patru capitole, dintre care fiecare are un scop diferit. Fiecare vorbeste despre o suferinta diferita, vindeca o durere diferita. “Milk and Honey” isi transporta cititorii prin cele mai amare momente ale vietii autorului, gasind totusi ceva bun in fiecare dintre ele. Pana la urma, ideea finala a cartii este chiar aceasta: ca poti gasi ceva bun oriunde, daca cauti cu destula prisosinta.

8. Air Kissing on Mars, de Kim Dower

Volumul “Air Kissing on Mars” reprezinta volumul de debut al lui Kim Dower. S-a spus ca un poem al lui Kim Dower este un portal catre un univers al vietii de zi cu zi, invaluit intr-o reverie poetica. Veti descoperi in acest volum limbi de mult pierdute, locomotive care merg prin vise, soferi de taxi destabilizati de rotatia Pamantului, umbre din dulap, morcovi care dispar - toate intr-un volum rapsodic, indraznet si senzual.

9. Soft Targets, de Deborah Landau

Cadenta poemelor incluse in volumul “Soft Targets”, de Deborah Landau, aminteste de cantecele de leagan, cu lirismul lor lin care impinge la visare. Cu ajutorul versurilor sale delicate, Landau vorbeste despre modalitatile in care oamenii persista, in ciuda anxietatilor de zi cu zi, in cautarea a ceva mai tandru, ceva ce ar putea sa infloreasca. Acesta este cel de-al patrulea volum de poezii al lui Landau si vorbeste despre natura vulnerabila a fiintei umane intr-o lume corupta. In aceste versuri, teama de anihilare a vorbitorului creste pana ajunge pe o planeta indepartata, unde locuitorii sunt tinte sensibile si sigure (soft targets). Examinarile sale nostalgice duc cu gandul la capacitatea vietii de a transforma niste locuri obisnuite (precum statii de metrou, cafenele, colturi de strada) in locuri de semnificatie vitala ale mintii moderne.

10. Gravitatie, de Svetlana Carstean

Volumul de poezie “Gravitatie”, de Svetlana Carstean, vorbeste despre durere, despre pierderea celor dragi, singuratate, trecerea timpului, iubire (sub toate formele ei), revolta, deznadejde, lupta, devenire, speranta, prabusire, abandon, feminitate, vulnerabilitate si vinovatie. “Gravitatie” compune de fapt, din fragmente, un poem unitar, care se intinde pe 112 pagini si care este emotionant si memorabil, cu parti dedicate mamei, tatalui, prietenei, fiului si sinelui. Este un poem puternic si tulburator, care va ramane alaturi de tine mult timp dupa ce inchizi cartea.

 -


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la Top 10 volume de poezie contemporana

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×