Top 10 cele mai populare carti din toate timpurile

Top 10 cele mai populare carti din toate timpurile

Sir Francis Bacon a spus odata ,,Unele carti ar trebui gustate, altele devorate, dar doar cateva ar trebui mestecate si digerate temeinic". Dar, cu atat de putin timp pentru atat de multe carti, cum sa evitam sa citim carti proaste si sa gasim acele cateva carti care ,,ar trebui mestecate si digerate temeinic?" La inceputul anilor 2000, John Peder Zane - un jurnalist american - si-a propus sa raspunda la aceasta intrebare. Pe o perioada de cativa ani, Zane le-a cerut unor autori celebri sa ofere ,,o lista, clasata, in ordine, a ceea ce considera ca ar fi cele mai mari zece lucrari de fictiune din toate timpurile - romane, colectii de povesti, piese de teatru sau poezii". Cativa au ales si cateva lucrari de non-fictiune. Grupul de autori celebri care si-au exprimat votul i-a inclus pe Stephen King, David Foster Wallace, Peter Carey, Kate Atkinson, Tom Wolfe, Carl Hiaasen, Norman Mailer, Annie Proulx si multi altii. Indiferent daca esti in cautarea unor carti grozave pe care sa le adaugi pe lista sau sa le impartasesti cu altii, te vei bucura de aceasta lista cu top 10 zece cele mai bune carti din toate timpurile, dupa cum au votat autori celebri.

Cele mai bune 10 carti din toate timpurile

1. Anna Karenina de Leo Tolstoi
Sinopsis: ,,In cartea Anna Karenina este vorba despre povestea de dragoste condamnata dintre Anna, senzuala si rebela, si ofiterul descurcator, contele Vronsky. Tragedia se desfasoara pe masura ce Anna respinge casnicia ei pasionala si se expune astfel ipocriziei societatii".

2. Madame Bovary de Gustav Flaubert

Sinopsis: ,,Cand Emma Rouault se casatoreste cu Charles Bovary isi imagineaza ca va avea o viata plina de lux si pasiune despre care citeste in romanele sentimentale si revistele pentru femei. Dar Charles este un doctor plictisitor, iar viata de provincie este foarte diferita de entuziasmul romantic dupa care tanjeste".

3. Razboi si pace de Leo Tolstoi

Sinopsis: ,,Romanul relateaza invazia franceza a Rusiei si impactul epocii napoleoniene asupra societatii tariste prin povestile a cinci familii aristocratice rusesti."

4. Lolita de Vladimir Nabokov

Sinopsis: ,,Uimire si exilare - impreuna cu framantarea inimii si spiritul mordant - abunda in Lolita, cel mai faimos si controversat roman al lui Nabokov, care spune povestea pasiunii obsedante, devoratoare si condamnate a lui Humbert pentru nimfeta Dolores Haze. Lolita este, de asemenea, povestea unui european hipercivilizat care se loveste de barbaria vesela a Americii de dupa razboi. Mai presus de toate, este o meditatie asupra iubirii ca indignare si halucinatie, nebunie si transformare".

Cele mai frumoase 15 carti pentru copii - cele mai preferate povesti din toate timpurile Te-ar putea interesa si: Cele mai frumoase 15 carti pentru copii - cele mai preferate povesti din toate timpurile

5. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain

Sinopsis: ,,Un baiat din secolul al XIX-lea dintr-un oras din raul Mississippi isi povesteste aventurile in timp ce calatoreste pe rau cu un sclav fugar, intalnind o familie implicata intr-un feud, doi ticalosi care se prefac ca sunt regalitati si matusa lui Tom Sawyer care il confunda cu Tom".

6. Hamlet de William Shakespeare

Sinopsis: ,,Hamlet este cea mai populara si mai incurcata piesa a lui Shakespeare. Urmeaza forma unei ,,tragedii de razbunare", in care eroul, Hamlet, cauta razbunare impotriva criminalului tatalui sau, unchiul sau Claudius, acum regele Danemarcii".

7. Marele Gatsby de F. Scott Fizgerald

Sinopsis: ,,Povestea se refera in primul rand la tanarul si misteriosul milionar Jay Gatsby si la pasiunea si obsesia lui fata de frumoasa fosta Daisy Buchanan."

8. In cautarea timpului pierdut de Marcel Proust

Sinopsis: ,,In cautarea timpului pierdut urmareste amintirile naratorului despre copilarie si experientele varstei adulte de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la inceputul secolului al XX-lea, Franta aristocratica, reflectand in acelasi timp asupra pierderii de timp si a lipsei de sens pentru lume."

9. Povestirile lui Anton Cehov de Anton Checkhov

Sinopsis: ,,Povestiri ale celebrului autor rus, Anton Cehov. Cehov a trait in ultimii ani ai tarilor, iar cele mai multe dintre povestile sale sunt aproximativ din perioada respectiva. Cartea ofera o viziune excelenta asupra vietii rusesti in Rusia tarista, precum si comploturi si stil distractiv".

10. Middlemarch de George Eliot

Sinopsis: ,,Romanul este amplasat in orasul fictiv Middlemarch din Midlands in perioada 1829-1832 si urmeaza mai multe povesti distincte, care se intersecteaza, cu o multime de personaje. Problemele includ statutul femeilor, natura casatoriei, idealismul, interesul personal, religia, ipocrizia, reforma politica si educatia".


0,00 (0 voturi)
Andrei C

Nu sunt Comentarii la Top 10 cele mai populare carti din toate timpurile

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×