Top 5 romane care trebuie citite

Top  5 romane care trebuie citite

Motivul pentru care am ales sa trecem in revista cartile din aceasta lista, se datoreaza relevantei lor si pentru ca in ea veti gasi cei mai importanti clasici ai literaturii mondiale. Contine titluri din aproape toate tarile din lume si perioade istorice.

Aprecierea literaturii nu ar trebui sa fie un obicei al catorva si noile generatii ar trebui sa fie ghidate in ceea ce priveste cele mai importante lucrari din istoria omenirii, care nu numai ca pastreaza intelepciunea a zeci de barbati si femei stralucite, dar este si o rezerva a patrimoniului nostru cultural si artistic.

Bucurati-va de recenzia noastra despre cele mai bune carti din istorie , continuati si cititi-le daca nu ati facut-o deja, este o modalitate buna de a intra in lumea lecturii. Mai multe dintre titlurile incluse in lista sunt disponibile aici in biblioteca noastra virtuala.

1. To the Lighthouse - Virginia Woolf

To the Lighthouse este considerata in unanimitate una dintre lucrarile care au schimbat definitiv cursul literaturii occidentale. Roman iconic scris de Virginia Woolf in 1927. Scriitoare britanica nascuta la Londra, Marea Britanie, in 1882 si decedata in 1941, considerata una dintre cele mai proeminente figuri ale modernismului avangardei anglo-saxone din secolul XX si al feminismului international. Ea a perfectionat monologul interior in romanele sale.
To the Lighthouse are loc in timpul unei excursii la un far, membrii familiei Ramsay sunt aratati cititorului in toata complexitatea lor si sunt implicati intr-o retea de sentimente incrucisate si contradictorii in care figura parinteasca ocupa un loc central, dar problematic, in special obiectul ranchiunii copilului.

2. Suflete moarte - Nikolai Gogol

Suflete moarte, roman publicat in 1842 si scris de Nilolai Vasilievich Gogol, scriitor, dramaturg, romancier si scriitor de nuvele. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este probabil Suflete moarte, considerata de multi drept primul roman modern rus.

Suflete moarte intruchipeaza aceeasi viziune acida si satirica a Rusiei. Romanul actual, care a avut repercusiuni considerabile si a provocat agitatie, a castigat o mare faima si si-a stabilit reputatia de mare povestitor. Protagonistul sau, Chichikov, intentioneaza sa cumpere „suflete moarte”, adica proprietatea servitorilor decedati, pentru a putea solicita un imprumut de la stat, cu acea proprietate drept garantie, inainte de urmatorul recensamant.

Cele mai bune carti young adult care sunt apreciate la toate varstele Te-ar putea interesa si: Cele mai bune carti young adult care sunt apreciate la toate varstele

3. Anna Karenina - Lev Tolstoi

Anna Karenina, publicata in 1877, este una dintre operele literare de succes scrise de Leo Tolstoi, scriitor, dramaturg, filosof, romancier, pedagog, publicist si esperanto de origine rusa (1828-1910), considerat unul dintre cei mai importanti scriitori ai literatura mondiala. A primit mai multe nominalizari la Premiul Nobel pentru literatura si nominalizari la Premiul Nobel pentru pace.

Anna Karenina era o femeie cu adevarat sofisticata, nascuta intr-un leagan de aur, ai carui parinti reprezentau elita la Moscova. La o varsta frageda, a fost casatorita cu un oficial din Sankt Petersburg; barbatul s-a dus in orasul Anna pentru expeditii militare. In Anna Karenina, Tolstoi imparte frivolitatile si pasiunile nesanatoase ale tarismului, spre deosebire de personajul feminin care da titlului romanului.

4. Beloved - Toni Morrison

Beloved, un roman publicat in 1987, a fost cel mai bine vandut si cel mai citit roman al lui Toni Morrison, un scriitor afro-american, nascut in 1931 si caracterizat in lucrarea sa pentru a vorbi despre viata populatiei negre, in special a femeilor. A luptat pentru drepturile civile si s-a angajat sa lupte impotriva discriminarii rasiale. A primit Premiul Pulitzer in 1988 si Premiul Nobel pentru literatura in 1993.

Morrison povesteste in Beloved despre o mama: Sethe, sclava care isi ucide propria fiica pentru a o salva de groaza, astfel incat nedemnitatea prezenta nu are viitor posibil. Fiica sa: Beloved, fata care, de la nastere, a fost hranita cu lapte amestecat cu sange si a pierdut treptat legatura cu realitatea din cauza dorintei de afectiune foarte densa.

5. Berlin Alexanderplatz - Alfred Doblin

Berlin Alexanderplatz, roman scris de Alfred Doblin, romancier, eseist si medic german, nascut in 1878, in Szczecin, Polonia, scriitor prolific a carui opera se intinde pe mai mult de jumatate de secol si o varietate de miscari si stiluri literare. Doblin este una dintre cele mai proeminente figuri ale modernismului literar german.

Berlin Alexanderplatz, cu un succes extraordinar, a fost considerat o exaltare a Berlinului, devastata dupa primul razboi mondial, atat din punct de vedere al substantei, cat si al formei. Doblin inregistreaza toate detaliile din geografia Berlinului, dar, ca un narator atotstiutor, intervine in actiune si comenteaza ce se intampla.


0,00 (0 voturi)
Admin A

Nu sunt Comentarii la Top 5 romane care trebuie citite

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×