Cele mai bune carti scrise de Stephen King

Cele mai bune carti scrise de Stephen King

Stephen King este o figura emblematica a literaturii universale, status pe care l-a dobandit din mai multe motive. In primul rand, a definit un intreg gen literar. In al doilea rand, scrie extraordinar de bine. In al treilea rand, este un scriitor prolific, care a publicat nu mai putin de 61 de romane, 6 carti de non-fictiune si aproximativ 200 de povestiri scurte.

Cele mai multe carti scrise de Stephen King au fost adaptate pentru marele ecran, iar ecranizarile s-au bucurat de acelasi succes cu cel al romanelor. Ne place sa citim cartile horror ale lui Stephen King si ne place sa le recitim, sa le comentam si sa le comparam unele cu celelalte. Eu, de exemplu, sunt o mare fana a genului horror, si atunci cand vine vorba de carti, si cand vine vorba de filme. Mie imi place, mai ales cand sunt singura acasa si afara ploua sau ninge, sa ma afund intr-o poveste horror, fie citita, fie vizionata. Mi se pare ceva special la aceasta comuniune cu mine insami si imi place adrenalina pe care mi-o da acest tip de activitate. Asadar, e lesne de inteles ca Stephen King este unul dintre favoritii mei, daca nu chiar favoritul suprem. De aceea, am hotarat sa va aduc si voua o lista cu cele mai bune carti scrise de acest autor extraordinar, carti cu care va puteti delecta (si infiora) in aceste seri racoroase de noiembrie.

1. Stralucirea

Din 61 de romane foarte bune, este greu sa fac un top real, in care sa notez povestile in functie de complexitatea personajelor lor, de intriga, de mister, de gradul de teama pe care l-au trezit in mine. Am ales totusi sa incep cu “Stralucirea” pentru ca este cartea cea mai celebra a lui Stephen King si care a avut cea mai de succes ecranizare. Filmul este o capodopera care ii are in rolurile principale pe Jack Nicholson intr-un rol antologic si pe Shelley Duvall. In aceasta poveste, casa bantuita din majoritatea cartilor cu fantome devine un hotel in toata regula. Jack Torrance, profesor concediat din cauza alcoolismului, primeste o slujba ca ingrijitor la Hotelul Overlook, unde se muta impreuna cu sotia sa si cu fiul lor. Baiatul lor, Danny, este un “shiner” - o fiinta inzestrata cu o energie psihica supranaturala care ii da puteri vizionare. Hotelul Overlook este stapanit de o forta misterioasa, fiecare camera avand povestea si fantoma ei, care il vor tiraniza pe condamnatul Jack Torrance, care aluneca, incetul cu incetul, in mrejele nebuniei.




2. It

“It” este o carte care provoaca multa discordie intre cititori si intre critici, partial din cauza dimensiunii sale epice si partial din cauza unei scene care nu a fost inclusa nici in adaptarile pentru marele ecran, nici in serialele de televiziune (si e mai bine asa, pentru ca e dezgustatoare). Din punctul meu de vedere insa, “It” este o capodopera, pentru ca Stephen King se foloseste in acest roman de terorile colective ale copilariei, pe care le putem intelege cu totii, si, cu ajutorul lor, creeaza un cosmar literar care ne pune fata in fata cu cea mai stranie si duala fiinta dintre toate: clovnul. Personajele memorabile, actiunea infioratoare si un realism exceptional care transpare din paginile romanului l-au facut sa fie unul dintre cele mai celebre romane ale lui Stephen King, unul care a trecut testul timpului si care s-a bucurat de numeroase ecranizari de succes.

6 carti care iti vor vindeca spiritul Te-ar putea interesa si: 6 carti care iti vor vindeca spiritul

3. Seria Turnul intunecat

Cele opt volume care formeaza seria “Turnul intunecat”, o serie de carti de aventuri, stiintifico-fantastice, de groaza si fantezie, variaza din punctul de vedere al calitatii. Primele patru carti insa sunt exceptionale, iar ultima carte trage o concluzie care va va da peste cap. Acum cateva zeci de ani, in primul volum al seriei “Turnul intunecat”, autorul Stephen King l-a nascocit pe Roland Deschain, ultimul pistolar. Plecand intr-o calatorie catre bine si rau, Deschain il intalneste pe omul in negru, are parte de o intalnire seducatoare cu o femeie frumoasa si se imprieteneste cu Jake, din New York. Cu ajutorul lui, scriitorul creioneaza o odisee care imbina realismul crud cu onirismul de basm.

4. Zona moarta

Cele mai bune carti ale lui Stephen King sunt cele a caror actiune se petrece intr-o lume realista, cu personaje realiste, oameni simpli, de rand, care se confrunta insa cu circumstante extraordinare. “Zona moarta”, in care un medium are o viziune terifianta despre un politician instabil, este idealul acestui gen de carti. Si, ca un bonus, este un roman extrem de actual pentru situatia politica din prezent.

5. Misery

Daca exista o carte a lui Stephen King care este familiara si cititorilor care nu sunt neaparat pasionati de genul obisnuit al acestui autor, aceasta este “Misery”. Cartea spune povestea unui scriitor popular care pica in ghearele celui mai mare si celui mai instabil fan al lui. Aici, Stephen King a reusit sa semene teroarea in inimile cititorilor lui fara sa inventeze o lume plina de vampiri, de fantome sau de extraterestri. Lumea din “Misery” este complet realista, iar povestea are la baza ceea ce spunea Jean-Paul Sartre: “Iadul sunt ceilalti.” Annie Wilkes este unul dintre cele mai captivante personaje negative din literatura, iar asta spune ceva.

6. Apocalipsa

“Apocalipsa” putea fi una din doua - ori un succes extraordinar, ori un esec total. Stephen King ofera zeci de personaje si de decoruri, cu ajutorul carora spune o poveste apocaliptica, ce incepe ca o poveste despre o epidemie si se transforma intr-o batalie biblica intre Bine si Rau.

7. Carrie

Primul mare succes al lui Stephen King este o poveste relativ simpla, dar captivanta si care a trecut testul timpului pentru ca abordeaza o tema care atinge un punct sensibil al celor mai multi dintre noi: iadul adolescentei. King are un mare talent in a identifica niste slabiciuni si ale exagera pana cand le transforma in ceva infiorator si terifiant, de la mama lipsita de umor si exagerat de religioasa a lui Carrie, pana la colegii ei de scoala exagerat de cruzi, construind perfect cadrul pentru ca o adolescenta cu puteri ciudate sa se razbune crunt pe toti cei care au chinuit-o.

Top 8 cele mai citite carti din lume Te-ar putea interesa si: Top 8 cele mai citite carti din lume

8. 11/22/63

Cariera lui Stephen King este atat de lunga incat a trecut prin multe faze ca scriitor. “11/22/63” face parte din ultima parte a carierei sale, in care se afla si acum, faza caracterizata prin accentul pus pe construirea minutioasa a personajelor, pe care se focuseaza intreaga actiune. Calatoria in timp este o tema atat de folosita in cartile stiintifico-fantastice incat este greu sa o abordezi dintr-un unghi nou. King reuseste sa faca asta insa, folosindu-se de una dintre tehnicile lui caracteristice: prezenta unui Punct Misterios localizat intr-un loc nedescris. Povestea are legatura cu asasinarea lui John F. Kennedy (care este inca unul dintre cele mai seismice evenimente din istoria Statelor Unite ale Americii) si se transforma incetul cu incetul intr-o tragedie cu un final extraordinar de puternic.

9. Salem’s Lot

Stephen King este genul acela de scriitor care respecta ceea ce a existat inaintea noastra si isi construieste povestile pe baza acestui trecut. Crescand cu povestile old-school cu vampiri, King creeaza aceasta poveste incorporand miturile clasice despre vampiri: de la asistentul putin nebun al vampirului pana la toate acele reguli vechi pe care le stim cu totii, precum lumina soarelui care ii ucide, nevoie de a li se permite sa intre undeva si seductia. King foloseste toate aceste mituri si le ofera o picatura de modernitate, creand astfel un roman fresh si infiorator, care rezista eroic si dupa patru decade de la publicarea lui.

10. Culoarul mortii

Stephen King a avut o perioada in care a publicat “experimente”, asa cum chiar el le numeste. “Culoarul mortii” este unul dintre cele mai de succes romane din aceasta serie, fiind in prima faza publicat el insusi in forma unei serii de sase scurte volume. Este povestea unui barbat de culoare simplu, dar urias, pe numele sau John Coffey, care, in anul 1932, este condamnat la moarte in penitenciarul supranumit “The Green Mile”. John este condamnat pentru uciderea a doua fete albe. King imbina ca un maestru probleme precum rasismul, sadismul, mila si iertarea intr-o poveste in care inocenta lui John incepe sa fie din ce in ce mai evidenta, iar gardienii mai sensibili sunt si ei impresionati de blandetea condamnatului si de puterile lui tamaduitoare. Romanul a fost adaptat pentru marele ecran in anul 1999, filmul fiind o capodopera care ii are in rolurile principale pe Michael Clarke Duncan, Tom Hanks si Sam Rockwell.


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la Cele mai bune carti scrise de Stephen King

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×