„Cartile negre” ale lui Jung au fost acum publicate si dezvaluie urmatoarele

„Cartile negre” ale lui Jung au fost acum publicate si dezvaluie urmatoarele

Cartile negre ale lui Carl Jung sunt o colectie de 7 volume care se adancesc in inconstientul lui ca un jurnal si ne lasa cu un mesaj interesant.

Daca in 2009 publicarea Liber Novus (cartea rosie) a fost putin mai mult decat un eveniment cultural de mare relevanta, actuala lansare a Cartilor negre ale lui Jung este ceva la care nu se astepta toata lumea si care a fost trait cu asteptari. Se numesc caiete de transformare si au fost scrise de celebrul psihiatru elvetian intre 1913 si 1932.

Acum, despre ce este aceasta lucrare de titlu tulburatoare atat de evocatoare si de tulburatoare? Pentru a-i intelege impactul trebuie sa intelegem ca avem de-a face cu o lucrare complet nepublicata a lui Carl Jung. Initial erau un set de jurnale scrise de mana in care el reflecta un exercitiu de autoexplorare, care consta in nimic mai mult sau mai putin decat confruntarea inconstientului sau.

Este o analiza a fanteziilor si viziunilor sale in stare de veghe. Cartile negre ale lui Jung sunt jurnale, dar in ele vom descoperi o lucrare de cercetare delicata, exhaustiva si meticuloasa asupra starilor lor mentale si a posibilei lor relatii cu intreaga cosmologie larga definita de insusi Jung.

 -

„Noptile prin vise spun miturile uitate de zi.”

-Carl Jung-

Ce contin „Cartile negre” ale lui Jung?

Adevarul este ca publicarea Cartilor Negre ale lui Jung nu ar avea sens daca Cartea Rosie sau Liber Novus nu ar fi fost si ele publicate in prealabil . Aceasta din urma este poate cea mai controversata lucrare a psihiatrului elvetian. Atat de mult incat, dupa moartea sa, familia lui a inchis acest manuscris intr-o casa din Kusnacht, in suburbiile Zurichului.
Nu voiau ca nimeni sa citeasca ce era in acele pagini ciudate, complexe si intime. Se spune chiar ca Cartea Rosie a fost putin mai mult decat un exercitiu alchimic fabulos al unei minti privilegiate care a cautat sa calatoreasca in lumea interlopa pentru a-si salva sufletul.

Sfarsitul Primului Razboi Mondial si discrepantele sale cu Sigmund Freud l-au lasat intr-o stare de profunda dezamagire care l-a determinat sa exploreze spiritualul, profeticul si chiar misticul. Tanjea sa gaseasca raspunsuri si sens intr-o lume care isi arata cea mai violenta si irationala latura.

Astfel, este interesant de stiut ca Carl Jung si-a scris Liber Novus si Black Books in acelasi timp . Pe de o parte, in timp ce medita si se lasa purtat de tehnicile psihanautice pentru a lua contact cu visele sale, el si-a reflectat analizele in carti negre ca un jurnal personal si un proiect. Si pe de alta parte, o parte din aceste analize au fost transcrise in Cartea sa Rosie, insotite de ilustratii.

O postare foarte speciala

Editura responsabila de publicarea Cartilor negre ale lui Jung este Fundatia Philemon. Consta intr-o editie eleganta in sapte volume elaborata si pregatita cu meticulozitate de Sonu Shamadasani, care se ocupa si de publicarea Liber Novus la acea vreme .

Modificari ale oaselor, muschilor si articulatiilor ce apar din cauza imbatranirii Te-ar putea interesa si: Modificari ale oaselor, muschilor si articulatiilor ce apar din cauza imbatranirii

The Black Books a durat aproape 20 de ani sa iasa la lumina.

Primul volum este o introducere care serveste drept ghid pentru urmatoarele sase carti. In aceasta din urma, vom gasi o serie de scrieri insotite de desene vii din care Jung a incercat sa-si exploreze inconstientul prin imaginatia vizionara, scris si pictura.

De asemenea, vom aprofunda in reflectii asupra propriei dezvoltari psihologice si vom descoperi, de asemenea, evolutia teoriei sale a psihologiei analitice. Ca fapt curios, cititorul poate descoperi si in paginile acestor volume, relatia triunghiulara dintre el, Emma Jung si Toni Wolff. 

Prima a fost sotia sa si a doua, Antonia Anna Wolff, mai intai pacienta lui si apoi iubita si analista jungiana, un pilon indispensabil in munca sa de zi cu zi. De altfel, aceasta tanara a publicat eseuri interesante despre psihicul feminin, incorporand arhetipurile Amazonului, mama, curtezana si mediumul.

„Cartile negre” ale lui Jung, o calatorie in interior

Cartile negre ale lui Jung dezvaluie intalniri vizionare pe care psihiatrul elvetian le-a avut cu entitati mitologice. Printre ei se numara Fanes zeul steluta, Ha vrajitorul si, de asemenea, o figura decisiva pentru el: Philemon, magicianul intelept care i-a devenit guru interior.

Aceste experiente sub forma de imaginatie vie si experiente de vis au fost intensificate in timpul Primului Razboi Mondial.

Carl Jung a incercat sa gaseasca sens in tot ceea ce traia si, pentru a face acest lucru, ceea ce a facut a fost sa evoce in mod deliberat o fantezie in stare de veghe si apoi sa o introduca ca cineva care traverseaza o panza si incearca sa inteleaga simbolismul acelei picturi abstracte si suprareale. .

„[Alma]: (…) Incepe marea lucrare.

[Eu]: Ce piesa grozava?

[Alma]: Munca care trebuie facuta acum. Este o lucrare mare si grea. (…) Ai fost deja prea inconstient de mult timp. Acum trebuie sa mergi la un nivel superior de constiinta.

[Sunt gata. Despre ce e vorba? Vorbire!

[Alma]: Ar trebui sa asculti: a nu mai fi crestin este usor. Dar dupa ce? Ei bine, urmeaza mai multe lucruri. Totul te asteapta. Si tu? Ramai mut si nu ai nimic de spus. Dar trebuie sa vorbesti. De ce ai primit revelatia? Nu trebuie sa-l ascunzi. (...)

[Eu]: Dar care este chemarea mea?

[Alma]: Noua religie si anuntul ei.”

Black Books , Carl Jung-

Ele dezvaluie un mesaj lasat omenirii

In acest moment suntem asaltati de o indoiala. Ce mesaj au lasat omenirii cartile negre ale lui Carl Jung ?

Adevarul este ca trebuie sa intelegem ceva despre teoria inconstientului parintelui psihologiei analitice. In inconstient nu traieste doar memoria noastra sau acea mostenire colectiva care uneste intreaga umanitate: in ea exista seminte creative si transformatoare.

Ce inseamna asta? Inseamna ca in aceasta calatorie transformatoare in interiorul lui, ceea ce tanjea Jung era sa gaseasca raspunsuri pentru a evolua, pentru a gasi iluminarea si, prin urmare, libertatea. Intr-un context convulsiv precum cel care il inconjura, tanjea dupa intelepciune, sens si transcendenta.

Publicarea acestor carti in momentul social actual este decisiva. Mesajul lui este simplu si clar: trebuie sa ajungem la un nivel superior de constiinta, sa construim o lucrare mai buna ca umanitate.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la „Cartile negre” ale lui Jung au fost acum publicate si dezvaluie urmatoarele

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×