12 carti despre vampiri mai profunde decat te-ai astepta

12 carti despre vampiri mai profunde decat te-ai astepta

Trendurile vin si pleaca, insa cele mai bune dintre ele se intorc la un moment dat. Mai ales atunci cand vine vorba de cei nemuritori. Fie ca vampirii sunt in voga sau nu, cartile cu vampiri sunt mereu prezente in jurul nostru si isi gasesc cu usurinta cititori.

Si e usor de spus de ce - vampirii sunt sexy, infricosatori, intunecati, au o lume cu totul a lor, iar mitul a evoluat atat de mult si s-a schimbat atat de mult incat pare ca fiecare carte despre ei spune o poveste cu totul noua. Intalnim in literatura tot felul de vampiri, feluri diferite de nemuritori, asa ca nu ne putem abtine si trebuie sa le citim pe toate, ca sa aflam un nou univers. Ceea ce este impresionant insa este faptul ca unele carti cu vampiri trec dincolo de simple romane fantasy si se bucura de un substrat mult mai profund, adesea filozofic, din care poti avea chiar lucruri de invatat. De aceea, am ales pentru tine astazi cele mai bune carti despre vampiri care sunt mai profunde decat te-ai fi asteptat.

1. Interviu cu un vampir, de Anne Rice

O sa incep prin a va spune ca aceasta este de departe cartea mea preferata cu vampiri si una dintre cartile mele preferate din literatura universala in general. Romanul il are in centrul sau pe Louis de Pointe du Lac, care ii povesteste unui reporter viata lui. Autoarea a scris romanul la scurt timp dupa moartea fiicei ei, Michelle, care a servit drept inspiratie pentru copilul-vampir Claudia. “Interviu cu un vampir” este un roman impresionant, cu un puternic substrat filozofic, care vorbeste despre iubire, tradare, sex, singuratate si foame. A fost adaptat pentru marele ecran in anul 1994, iar filmul este, din punctul meu de vedere o capodopera, care ii are in rolurile principale pe Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst, Antonio Banderas si Christian Slater.




2. Abraham Lincoln: Vanator de vampiri, de Seth Grahame-Smith

Dupa ce tanarul Abraham Lincoln descopera ca mama lui a fost ucisa de un vampir, el isi dedica intregul timp studierii vampirilor, cu scopul de a se razbuna. Si astfel, figura istorica si securea lui se indreapta impreuna catre Casa Alba, iar restul e istorie.

3. Vampirii din Morganville, de Rachel Caine

Aceasta serie o are in centrul ei pe Claire, o adolescenta in varsta de 16 ani, care este trimisa de parintii ei in alt oras, la o scoala de prestigiu. Aflata singura intr-un oras strain si straniu si fiind nevoita sa se mute de la camin din cauza unui conflict cu “o fata frumoasa, bogata si rea”, Claire ajunge, impreuna cu alti trei adolescenti, in Casa de Sticla. De aici, incepe o frumoasa poveste de dragoste tesuta pe fondul unui univers supranatural captivant.

4. Academia vampirilor, de Richelle Mead

Academia Sfantul Vladimir este bine ascunsa in padurile din Montana si este o scoala cunoscuta pentru elevii ei diferiti de oamenii obisnuiti. Rose, care este dhampir (adica jumatate om, jumatate vampir) se antreneaza pentru a o proteja pe prietena ei, printesa Lisa Dragomir, care este moroi. Lumea imaginata de Richelle Mead este una misterioasa si periculoasa, care are de toate: actiune, romance, umor inserat pe alocuri si un supranatural interesant.

Top 10 carti recomandate de cei mai importanti antreprenori si manageri Te-ar putea interesa si: Top 10 carti recomandate de cei mai importanti antreprenori si manageri

5. Jurnalele lui Stefan, de L. J. Smith

Pe L. J. Smith il stim de cand a publicat celebra serie “Jurnalele vampirilor”, care se centreaza pe prezentul si pe viitorul personajelor ei, avandu-i in prim plan pe Elena, om, si pe Stefan si Damon, doi frati vampiri. “Jurnalele lui Stefan”, aparute ulterior, sunt o aprofundare a trecutului protagonistilor, in care fanii seriei au sansa sa afle detalii si intamplari din viata din urma cu sute de ani a vampirilor lor preferati.

6. Casa noptii, de P. C. Cast

Seria spune povestea lui Zoe la scoala de vampiri, fiecare volum continuand sa povesteasca actiunea din punctul in care a lasat-o volumul anterior. Adolescenta este tanara, necoapta, dezamagita si la inceput de drum si va trece printr-o serie de aventuri care mai de care mai palpitante, de fiecare data punandu-si destinul pecetea pe viata ei. Seria este plina de actiune, aventuri, crime, mister si, desigur, dragoste si erotism.

7. Certain Dark Things, de Silvia Moreno-Garcia

Domingo este un copil al strazii. Atl este un vampir antic care provine dintr-un trib din Imperiul Aztec. Atunci cand cei doi se intalnesc, Atl vede in Domingo o masa copioasa, pe cand Domingo se indragosteste pe loc. Exista de asemenea niste gangster vampiri care sunt pe urmele lor si un politist care ajunge sa ii urmareasca din greseala. Este reteta perfecta pentru un pericol sangeros, unul pe care “Certain Dark Things” ni-l serveste cu garnitura de actiune si de folclor.

8. Cartea pierduta a vrajitoarelor, de Deborah Harkness

Stii sentimentul: iti vezi de treaba ta, facand o plimbare obisnuita la biblioteca pentru a studia, cand din greseala, invoci o hoarda de creaturi supranaturale. Ce o sa faca o eleva obisnuita si cuminte ca Diana Bishop intr-o astfel de situatie? Ei bine, cheia acestei situatii complicate este probabil manuscrisul misterios pe care Diana l-a gasit in fundul Bibliotecii Bodleiene din Oxford. Insa ea nu vrea sa aiba legatura cu aceasta carte, pentru ca si ea este vrajitoare. Acest roman de debut al autoarei este un must pentru iubitorii de vampiri si de creaturi supranaturale!

9. Fevre Dream, de George R. R. Martin

10 carti incredibile care te vor face sa plangi Te-ar putea interesa si: 10 carti incredibile care te vor face sa plangi

Daca il cunosti pe George R. R. Martin numai pentru ca a scris bestsellerul suprem al acestui secol, “Urzeala tronurilor”, eu sunt aici ca sa te anunt ca acest autor scrie mult si foarte bine, asa ca ai putea sa mai arunci un ochi si peste alte lucrari ale lui. “Fevre Dream” este o poveste infioratoare, dar fascinanta despre un capitan de barca ce are probleme cu banii si care este abordat zi de zi de un posibil partener de afaceri. Insa Abner Marsh, capitanul nostru, nu stie ca se baga intr-un pact care va avea repercusiuni pentru intreaga omenire, chiar daca incepe sa suspecteze ca clientul lui - un aristocrat misterios suspicios de palid - nu este ceea ce pare.

10. Salem’s Lot, de Stephen King

Ceva teribil a facut ca Jerusalem’s Lot sa fie ceea ce este astazi: un mic oras fantoma din Maine cu o populatie care se diminueaza pe zi ce trece. Ce a cauzat ca locuitorii originali ai orasului sa se predea acestei forte malefice in urma cu multi ani? Si ce legatura au aceste lucruri cu cel mai nou rezident al orasului, care inca locuieste pasnic in Salem’s Lot? Desi a fost numai al doilea roman al lui Stephen King, “Salem’s Lot” are toate elementele specifice regelui genului horror: twist-uri care te lasa fara suflare, un plot bine gandit si teama care te va acapara cu fiecare pagina pe care o dai.

11. Dracula, de Bram Stoker

Pe taramul misterios si exotic pentru straini (!) al Transilvaniei, un conte cu varsta de cateva secole (!) vrea sa traverseze Europa si sa cucereasca Britania, prin puterea propriului sau sange. In Londra, un grup mic de oameni, condus de profesorul Abraham van Helsing, se pregateste sa il intalneasca - si sa il distruga. Daca nu ai citit inca prima carte de succes cu vampiri din istorie, este momentul sa pasesti pe taramul mitic al Transilvaniei si in interiorul unui castel vechi pentru a-l intalni pe Contele Dracula: desi multi romani sunt impotriva acestei povesti, romanul este unul legendar, care a dat startul celebrului trend al vampirilor, de care ne-am indragostit cu totii.

12. Lasa-ma sa intru, de John Ajvide Lindqvist

Este toamna anului 1981 in Blackeberg, Suedia. Oskar este un baietel in varsta de 12 ani de care copiii si-au batut joc in fiecare zi a vietii lui de pana acum. Eli este o fetita care tocmai s-a mutat in acelasi cartier in care locuieste Oskar. Dar acesta nu este inceputul unei povesti clasice de iubire pentru adolescenti, pentru ca Eli nu este atat “cineva”, cat “ceva”. Ce, nu stim inca si nici Oskar nu stie. Cu o atmosfera extraordinar de bine construita si o tencuire superba a frigului suedez, care pare sa transpara dintre paginile ei, aceasta senzatie literara a fost curand adaptata pentru marele ecran, iar filmul s-a bucurat de acelasi success ca romanul, pe care il recomand cu multa caldura. De notat ca la finalul lunii noiembrie a anului 2019, un spectacol adaptat dupa aceasta carte va avea premiera la Teatrul de Stat din Constanta, in regia lui Vlad Cristache.


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la 12 carti despre vampiri mai profunde decat te-ai astepta

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×