Trucuri psihologice pentru a intelege relatiile cu ceilalti

Trucuri psihologice pentru a intelege relatiile cu ceilalti

Fiintele umane sunt uneori indescifrabile, dar cu instrumentul potrivit vom sti intotdeauna sa-l iubim si sa-l respectam pe celalalt.

Incepem sa relationam cu alti oameni din momentul in care avem cateva zile. Doar ca, de indata ce ne nastem, incepem sa intalnim oameni. Mai intai sunt parintii si fratii nostri; apoi sosesc bunicii, unchii si alti apropiati ai familiei noastre. Cu toate acestea, interactiunea reala cu alti oameni are loc atunci cand incepem sa interactionam cu copiii de varsta noastra.

Unii copii merg la gradinita de la varsta de cateva luni; altii, in schimb, incep sa aiba 1 sau 2 ani. Alti copii intalnesc alti copii de varsta lor cand incep gradinita. Oricum ar fi facut primul pas in lume si viata reala, adevarul este ca mai devreme sau mai tarziu cu totii trecem prin asta.

Acum, este un fapt ca exista oameni carora le este mai usor sa-si faca prieteni decat altii. Acest lucru are deja foarte mult de-a face cu personalitatea lui (modul de a fi). Totusi, acesta poate fi adaptat si in functie de nevoile fiecaruia la un moment dat.

Vestea buna este ca, indiferent cat de diferit ai fi de ceilalti, fie ca sunt din familie sau nu; exista „reguli” care se aplica sau se aplica tuturor. Aceste „reguli” psihologice te vor ajuta sa intelegi cum cred ceilalti despre tine. Cunoasterea lor te va ajuta sa-i intelegi pe ceilalti, sa stii de cine ar trebui sa stai departe si pe cine ar trebui sa tii in viata ta. Mai jos va voi prezenta cateva, poate cele mai relevante.




1. Intotdeauna ii judecam pe ceilalti dupa cum actionam

Ai descoperit vreodata ca cineva a spus ceva despre tine care nu-ti place? Reactia la ceva care nu este adevarat este sa te enervezi si sa te plangi. Dar daca ti-as spune ca nu este nimic mai inutil decat atat? Ceea ce se intampla este ca oamenii, noi toti, ne reflectam in ceilalti. Ii judecam pe ceilalti dupa felul in care actionam.

Se intampla in toate locurile care se preteaza unui schimb social. De exemplu, este obisnuit sa cititi lucruri de genul: „Ah! Atat de mult incat irosesti bani pe lux si nu le dai copiilor studii”. Persoana care face astfel de acuzatii nu stie nimic despre viata ta. Judecandu-te, ea se judeca de fapt - inconstient - pe ea insasi.

Aceasta actiune se numeste proiectie.  Este un mecanism inconstient de aparare care iese in prim-plan in momentele in care persoana se simte atacata. Ideea este ca cea care ataca este ea insasi. Putem pacali pe toti cei din jurul nostru, mai putin pe noi insine. Prin urmare, atunci cand se simte atacat, incearca sa se protejeze si ataca persoana in care se simte proiectat.

2. Nu-ti plac oamenii care au aspecte pe care le urasti la tine

Aici este in actiune acelasi mecanism de aparare anterior (proiectie). Se mai numeste si legea oglinzii. 

Ghidul suprem pentru pastrarea alimentelor proaspete cu recipientele Schoeller Allibert Containers Te-ar putea interesa si: Ghidul suprem pentru pastrarea alimentelor proaspete cu recipientele Schoeller Allibert Containers

Cand nu-ti place de cineva si nu stii de ce, analizeaza ce aspect al acelei persoane iese cel mai mult in evidenta. Poate ca nu-l place pentru ca ai observat ca spune minciuni. Poate motivul pentru care te enerveaza este ca este prea cochetoasa sau poate ca o gasesti detestabila.

Ei bine, toate aspectele pentru care nu iti place de cineva, in realitate le ai. Din moment ce urasti acea parte din tine, o vezi in ea si este mult mai usor sa arati dispret fata de ceilalti si sa-i indepartezi, sa te corectezi.

3. Cand cineva vrea sa te umbreasca, are o stima de sine scazuta

Ceva care se intampla de obicei in relatiile apropiate este ca cineva te trateaza urat fara sa aiba un motiv. Adevarul este ca, desi pentru tine poate nu exista un motiv evident, exista.

O „prietena” va incerca sa te umbreasca daca simte ca langa tine este nesemnificativa. Acea persoana in cauza va spune intotdeauna ca el si ai ei sunt mai buni decat ai tai: casa lui este mai mare si mai frumoasa; copiii lor cei mai talentati; hainele lui sunt intotdeauna cele mai scumpe. Cu toate acestea, aceasta atitudine ascunde un sentiment de inferioritate gigantica . Ceea ce cauta este sa te faca sa simti mai putin sa simti ca te intrece.

4. Daca cineva este interesat de tine, nu se va opri sa se uite la tine

Acesta este doar un semn de atractie. Totusi, daca adaugi la asta si faptul ca directia corpului sau se inclina spre tine, ca atunci cand te infrunta se uita la buzele tale; atunci, atractia este mai mult decat confirmata.

5. Persoana care este mereu fericita si face glume, are multa tristete

O modalitate de a ascunde depresia este sa arati celorlalti drept cea mai joviala si amuzanta persoana din lume. Cel care rade cel mai mult si pare sa se distreze intr-o intalnire, este cel care are cel mai mult nevoie de sprijin pentru ca are de-a face cu o tristete profunda.

6. O persoana care se simte neputincioasa isi va ridica intotdeauna vocea pentru a fi auzita

A ridica vocea este rareori acelasi lucru cu a fi furios; acesta este mai degraba un semn de frustrare. Cineva care incepe sa tipe in mijlocul unei discutii, chiar daca nu reprezinta un atac, va arata ca este frustrat pentru ca fie nu-i acorda atentie, fie crede ca are dreptate.

O tehnica buna pentru a-l face sa-si coboare vocea este ca tu sa nu joci; adica incepe sa vorbesti incet, asa ca persoana va trebui sa-l coboare pe al lor pentru a te putea auzi.

Acestea sunt doar cateva indicii psihologice si ale limbajului corpului care te vor ajuta sa te intelegi pe tine si pe ceilalti. Daca le tii in minte, vei evita problemele inutile, vei sti pe cine sa tii aproape si pe cine sa tai din viata ta.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Trucuri psihologice pentru a intelege relatiile cu ceilalti

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×