Top 6 piese de teatru scrise de William Shakespeare

Top 6 piese de teatru scrise de William Shakespeare

Ce mai pot eu spune despre William Shakespeare ce nu s-a spus sau scris deja? Cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor a trait in Anglia, in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, si a oferit tarii sale, dramaturgiei universale si generatiilor care au venit dupa el cele mai bune piese de teatru care s-au scris vreodata. Supranumit “Poetul din Avon” sau “Lebada din Avon”, William Shakespeare este considerat cel mai important scriitor in limba engleza din istorie. Din opera lui s-au pastrat nu mai putin de 38 de piese, 154 de sonete, 2 poeme narrative si mai multe poezii care au fost traduse in numeroase limbi.

Din cele 37 de piese de teatru intregi (cea de-a 38-a fiind neterminata), 17 sunt comedii, dar a mai scris tragedii si piese istorice. In acea perioada, se cunostea faptul ca dramaturgii colaborau adesea cu alte persoane interesate de acelasi domeniu, de teatru mai exact, si se pare ca Shakespeare a facut acelasi lucru. Unele piese de teatru shakespeariene, precum “Titus Andronicus”, sunt controversate, insa altele, precum “The Two Noble Kinsmen” si “Cardenio” sunt atestate documentar.

William Shakespeare a inceput scriind piese istorice, primele sale opere fiind “Richard al III-lea” si cele trei parti din “Henry al VI-lea”, pe care le-a scris la inceputul anului 1590, intr-o perioada de inflorire pentru operele de sorginte istorica.

In acest articol, mi-am propus sa fac un top al celor mai bune piese de teatru scrise de Bardul din Avon si am incercat sa includ scrieri din toate genurile. Asadar, sa pornim la drum!

1. Hamlet

Hamlet este, din punctul meu de vedere si, se pare, si din punctul de vedere al criticilor si al oamenilor de teatru din toate timpurile, cea mai mare capodopera a lui William Shakespeare. Prima reprezentatie pe scena a acestui text dateaza din anul 1600, insa piesa a fost publicata abia in 1603. Aceasta tragedie a oferit lumii tirada filozofica “A fi sau a nu fi, aceasta e intrebarea”, devenita celebra si fiind foarte des citata. Tragedia lui Hamlet, Print al Danemarcei, urmareste incercarile chinuitoare ale personajului eponim de a se razbuna pe unchiul lui, Claudius. Claudius, actualul Rege al Danemarcei, si-a ucis fratele, pe Regele Hamlet, tatal Printului Hamlet, i-a furat tronul si s-a casatorit cu sotia lui, Gertrude, mama Printului Hamlet. Este cea mai lunga piesa de teatru scrisa de Shakespeare si este una dintre cele mai puternice opere literare din istorie si de pretutindeni. O transpunere pe scena extraordinara a piesei “Hamlet” se joaca la Teatrul Metropolis, in regia lui Victor Ioan Frunza, avandu-i in rolurile principale pe Andrei Hutuleac si George Costin.
Un citat-cheie din piesa: “Vremea e scoasa din tatani./Ce blestem/Ca eu m-am nascut/Ca s-o intrem.” (Hamlet)

Opere II. Hamlet (William Shakespeare)

Opere II. Hamlet (William Shakespeare)

Gasesti "Opere II. Hamlet (William Shakespeare)" pe:

2. A douasprezecea noapte

“A douasprezecea noapte” este o comedie scrisa de William Shakespeare in anul 1623. Este incredibil cat de bine rezoneaza umorul marelui dramaturg din urma cu atatea secole cu noi, cei de azi, cu gandurile si cu simtirile noastre. Foarte foarte pe scurt, acesta este rezumatul piesei: Viola crede ca fratele ei este mort. Sebastian, fratele Violei, crede ca sora lui este moarta. Toata lumea crede ca Viola este Sebastian. Incurcaturi de tot felul se petrec, incurcaturi in cadrul carora oamenii se confunda, se indragostesc, beau, canta, petrec, plang, iar in final, ca intr-o comedie buna, rad si sunt fericiti. Un spectacol absolut exceptional facut dupa acest text se joaca la Teatrul Metropolis din Bucuresti, in regia lui Victor Ioan Frunza. Eu am vazut acest spectacol de sase ori!

Cele mai interesante 5 carti scrise de Osho Te-ar putea interesa si: Cele mai interesante 5 carti scrise de Osho

Un citat-cheie din piesa: “Mai bine un nebun spiritual decat un spirit nebunesc.” (Bufonul)

Opere III. A douasprezecea noapte sau... Faceti ce vreti. Doi veri de stirpe aleasa. Nevestele vesele din Windsor (William Shakespeare)

Opere III. A douasprezecea noapte sau... Faceti ce vreti. Doi veri de stirpe aleasa. Nevestele vesele ...

Gasesti "Opere III. A douasprezecea noapte sau... Faceti ce vreti. Doi veri de stirpe aleasa. Nevestele vesele din Windsor (William Shakespeare)" pe:

3. Richard al III-lea

“Richard al III-lea” este o piesa istorica de teatru, despre care crede ca a fost scrisa in jurul anului 1593. Aceasta vorbeste despre ascensiunea machiavelica spre putere a Regelui Richard al III-lea al Angliei, precum si despre scurta lui domnie. Richard, nascut cu o malformatie, slut si urat, napastuit de soarta, compenseaza printr-o determinare iesita din comun, prin sarm personal si prin capacitatea de a calca pe cadavre pentru a ajunge unde isi doreste. La propriu. Pentru a ajunge pe tronul Angliei, el isi omoara fratii (actualul rege si mostenitorul de drept la tron) si nepotii, se casatoreste cu vaduva unui print pe care el insusi l-a ucis, o omoara si pe ea si planuieste sa se casatoreasca cu fiica fostei regine, pentru a-si asigura domnia indelungata. Este o piesa de teatru exceptionala, cu un protagonist exceptional, pe care iubesti sa il urasti si urasti sa il iubesti. In Bucuresti, puteti vedea spectacolul “Richard al III-lea” pe scena Teatrului Bulandra, in regia lui Andrei Serban si cu Marius Manole in rol principal.

Un citat-cheie din piesa: “Eu, crunt ciuntit ce nu pot sa ma-nfoi/Pe lang-o nimfa leganata-n solduri/Eu, cel necumpanit deopotriva,/Pradat la trup de firea necinstita/Da, eu nu jindui sa-mi petrec ragazul altfel/Decat privindu-mi umbra lunga-n soare/Si cugetand la strambaciunea mea./Deci, cum nu pot sa fiu nici curtezan,/Nici sa ma-mbii la galese taifasuri/Mi-am pus in gand sa fiu un ticalos,/Urand huzurul zilelor de azi.” (Richard al III-lea)

Opere VIII. Richard al III-lea. Masura pentru masura. Poveste de iarna (William Shakespeare)

Opere VIII. Richard al III-lea. Masura pentru masura. Poveste de iarna (William Shakespeare)

Gasesti "Opere VIII. Richard al III-lea. Masura pentru masura. Poveste de iarna (William Shakespeare)" pe:

4. Romeo si Julieta

Cea mai celebra si mai indragita poveste de dragoste a tuturor timpurilor, “Romeo si Julieta” este o tragedie care spune povestea a doi tineri indragostiti care, pentru iubirea lor, lupta impotriva tuturor: impotriva familiilor lor, impotriva prejudecatilor sociale, impotriva ambitiei vanitoase si impotriva destinului. Iubirea cu final tragic a celor doi adolescenti este probabil cea mai cunoscuta piesa de teatru a Bardului si este considerata cea mai tipica poveste de dragoste din Renastere. Puteti vedea pe scena “Romeo si Julieta” la Teatrul Mic din Bucuresti, in regia Lilianei Pana, avandu-i in rolurile principale pe Marian Olteanu si Alina Rotaru.

Top 5 carti despre diete si alimentatie sanatoasa Te-ar putea interesa si: Top 5 carti despre diete si alimentatie sanatoasa

Un citat-cheie din piesa: “Asemeni patimi oarbe n-au norocul/Sa tina mult, ca pulberea si focul/se mistuie-n intaia sarutare./Cat e de dulce mierea tot dezgusta/Pe-acela ce prea multa miere gusta./De-aceea nu fi lacom, nici prea dornic/Si ai sa vezi: norocul ti-e statornic./Tarziu acel ce-i prea grabit s-alerge/Ajunge ca si-acel ce prea-ncet merge.” (Parintele Lorenzo)

Romeo si Julieta. O editie Litera - William Shakespeare

Romeo si Julieta. O editie Litera - William Shakespeare

Gasesti "Romeo si Julieta. O editie Litera - William Shakespeare" pe:

5. Visul unei nopti de vara

“Visul unei nopti de vara” este o comedie romantica cu accente fantastice tot a “Marelui Will”, care a fost scrisa in anii 1595/96. Actiunea prezinta aventurile a patru amorezi din Atena si a unei trupe de actori amatori printr-o padure luminata feeric de Luna. Relatii amoroase neasteptate se nasc intre oameni si zanele si spiridusii care locuiesc in aceasta padure de la marginea Atenei. In cazul acestei piese, iti voi recomanda chiar doua spectacole bune pe care le poti vedea in Bucuresti. Unul dintre ele se joaca la Teatrul Metropolis, in regia lui Victor Ioan Frunza, iar celalalt la Teatrul Excelsior, in regia tanarului Vlad Cristache.

Un citat-cheie din piesa: “Iubirea vede nu cu ochii, ci cu dorul./De-aceea Cupidon luandu-si zborul,/Precum un orb, asa-i infatisat./Copil nechibzuit, inaripat./Aripa-i semn ca graba ii da ghes,/De-aceea se inseala atat de des.” (Helena)

Visul unei nopti de vara - William Shakespeare

Visul unei nopti de vara - William Shakespeare

Gasesti "Visul unei nopti de vara - William Shakespeare" pe:

6. Macbeth

“Macbeth” este o tragedie scrisa in anul 1606. Piesa este inspirata din personaje reale, si anume regii Macbeth, Duff si Duncan, mentionati in cronicile Holinshed. Este povestea bravului general scotian pe nume Macbeth care intalneste trei vrajitoare, care ii prezic faptul ca intr-o zi, va deveni Regele Scotiei. Innebunit de o ambitie macabra si impins de la spate spre actiuni oricat de terifiante de catre sotia lui, Lady Macbeth, generalul il ucide pe Regele Duncan si se urca, cu mainile murdare de sange, pe tronul Scotiei. Apoi incepe insa sa fie bantuit de vina si de paranoia. Pentru a-si proteja tronul, dar si pentru a se proteja de suspiciuni si de pericole externe, Macbeth este obligat sa ucida in continuare, devenind in scurt timp un tiran. Baia de sange pe care o provoaca Regele Macbeth si sotia lui, precum si razboiul civil care izbucneste in Scotia ii poarta pe cei doi pe cararile nebuniei si, ulterior, ale mortii.

Un citat-cheie din piesa: “Viaţa e doar o năluceală, un biet actor fudul şi tumultuos, acolo-un ceas, pe scena lui şi despre care, apoi, nimic nu se aude. Viaţa e născocirea unui idiot, zgomotoasă şi înverşunată, dar fără pic de noimă.” (Macbeth)

Macbeth (William Shakespeare)

Macbeth (William Shakespeare)

Gasesti "Macbeth (William Shakespeare)" pe:


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la Top 6 piese de teatru scrise de William Shakespeare

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai: