Top 5 cele mai bune carti pentru copii

Top 5 cele mai bune carti pentru copii

Parintii se straduiesc sa ii ofere copilului tot are nevoie pentru a reusi in viata. Il invata sa fie independent, tolerant, generos si prietenos dar in acelasi timp sa aiba initiativa si sa distinga binele de rau. Copii au nevoie de un echilibru intre gandirea logica si imaginatie. Tocmai din acest motiv, cartile au un rol extrem de important in copilarie.

Am pregatit o scurta lista cu 5 carti pentru copii din literatura universala. Aceste carti celebre au inspirat un numar mare de generatii si continua sa dezvolte puterea de imaginatie a celor mici. 

1. ‘ Micul Print’ de Antoine de Saint-Exupéry

Una din cele mai indragite carti de povesti pentru copii, ‘Micul Print’ este o carte speciala care prezinta legaturile dintre oameni, magia prieteniei, si importanta iubirii. 

Cartea este importanta prin prisma sensului filozofic si al lectiilor de viata. Astfel, autorul reuseste sa transmita intr-un mod simplist si pe intelesul copiilor cateva adevaruri ce le vor fi utile toata viata. Pe parcursul peregrinarilor sale, Micul Print se intalneste cu diverse personaje stranii, vulpea fiind cea mai memorabila.




Multe citate din aceasta carte au devenit extrem de cunoscute si de utilizate in diverse domenii. Iata cateva din ele:  „Toţi oamenii mari au fost cândva copii…dar doar câţiva dintre ei îşi mai amintesc”, „Omul se descoperă pe el însuşi când se măsoară cu obstacolul”.

2. ‘Povesti’ de Fratii Grimm

Nu exista persoana care sa nu fi auzit de celebrele povesti culese din folclor de catre fratii Grimm, respectiv Jacob si Wilhelm Grimm. Foarte multe din ele au fost ecranizate sau dramatizate de-a lungul anilor. Atat adultii cat si ce mici stiu cine sunt Cenausareasa, Hansel si Gretel, Scufita Rosie sau Alba ca Zapada si Cei 7 Pitici. 

3. ‘Ocolul Pamantului in 80 de zile’, de Jules Verne

Toti copii adora cartile de aventuri deoarece le pune imaginatia la treaba si ii indeamna sa le citeasca pana la final pentru a afla deznodamantul. Asadar, un roman clasic precum ‘Ocolul Pamantului in 80 de zile’ in care au parte de un detectiv de la Scotland Yard si o multime de situatii extreme este exact pe placul lor. Istorisirile lui Phileas Fogg sunt foarte captivante. Acesta pariaza pe aproape jumatate din averea sa, sustinand ca va inconjura lumea in doar 80 zile. Cartea este una din cele mai apreciate opere a lui Jules Verne datorita situatiilor comice prin care trec personajele. 

Cele mai interesante 5 carti scrise de Osho Te-ar putea interesa si: Cele mai interesante 5 carti scrise de Osho

4. ‘Panza Charlottei’ de E.B. White

De foarte multe ori, copii sunt fascinati de  povestile simple deoarece sunt usor de citit iar mesajul e mai repede inteles. O astfel de carte este si ‘Panza Charlottei’. Scrisa intr-un ton cald, cartea ii face pe cititori sa treaca prin diverse stari de spirit. Personajele simpatice din poveste trec printr-o sumedenie de aventuri cu semnificatii profunde. 

Cu siguranta, copii il vor indragi pe porcusorul sensibil Wilbur ce reuseste sa stranga in jurul lui o armata de animale de curte. Acestea pun la cale un plan care sa previna sacrificarea bietului Wilbur in ajun de Craciun. Insa cea care iese in evidenta este paienjenita Charlotte. Cu multa rabdare si perseverinta, Charlotte tese o plasa care sa previna destinul tragic al simpaticului porcusor. 

5. ‘Basmele Românilor’  de Petre Ispirescu

Si daca mentionam mai sus povestile scrise de Fratii Grimm, nu ar strica o lectura care sa ii familiarizeze pe copii cu eroii din cultura locala. Fiecare povestioara e plina cu personaje pozitive si negative si diverse incercari anevoioase la care sunt supusi salvatorii. Cei mici pot face cunostinta cu Greuceanu, Ileana Cosanzeana, Fat Frumos sau Praslea cel Voinic dar si cu personajele fantastice care le sar in ajutor, precum  Zanele sau Sfanta Vineri. 


0,00 (0 voturi)
Diana G

Nu sunt Comentarii la Top 5 cele mai bune carti pentru copii

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×