Top 10 carti de groaza infioratoare

Top 10 carti de groaza infioratoare

Genul horror este un gen foarte specific. Scrise pentru a inspaimanta cititorii, cartile prezente pe aceasta lista au cu siguranta multe victime la activ - oameni pe care i-au speriat de moarte, vreau sa zic.

Totul este insa subiectiv. Ce este cu adevarat inspaimantator? Ceea ce poate il socheaza pe un cititor este comic pentru un altul. Tocmai de aceea, am ales pentru acest articol romane horror cu teme diverse, in incercarea de a multumi cat mai multi oameni. Asadar, avem fantome, ucigasi in serie, monstri, pierderea controlului de sine, epidemii, fizica imposibila si un clovn infiorator, precum si carti care dateaza din anii 1800, dar si carti contemporane. Am ales numai volume de proza, asa ca nu va asteptati sa gasiti aici “The Books of Blood” sau “Uzumaki”. Desi poate imi veti pune sub semnul intrebarii unele dintre alegeri si inteleg asta pe deplin, va rog numai sa lasati drujbele si topoarele acasa. Asadar, acestea fiind stabilite, sa trecem la lista noastra!

1. Casa bantuita, de Shirley Jackson

Regele genului horror, Stephen King insusi, a spus despre “Casa bantuita” a lui Shirley Jackson ca este “unul din cele doua mari romane cu subiect supranatural din ultimii o suta de ani”. Iar eu nu pot decat sa fiu intru totul de acord cu dumnealui. Romanul are in centrul sau resedinta Hill House, care se inalta singuratica pe fundalul dealurilor si in interiorul careia salasluieste intunericul. La Hill House sosesc doctorul Montague, un savant care cauta dovezi despre manifestarile supranaturale, Theodora, asistenta sa draguta si sensibila, Luke, aventurier si viitor mostenitor al casei si Eleanor, o tanara singuratica si fragila, cu un trecut intunecat. Aventura celor patru se transforma intr-o calatorie prin cele mai cumplite cosmaruri ale lor si o investigatie careia nu se stie daca ii vor supravietui. Pe Netflix a aparut un serial vag bazat pe aceasta carte, dar pe care eu l-am gasit extraordinar si l-am devorat pe nerasuflate.




2. Frankenstein, de Mary Shelley

“Frankenstein sau un Prometheus modern” este un roman publicat de Mary Shelley in anul 1818. Se pare ca autoarea s-ar fi inspirat pentru crearea monstrului din roman dupa numele cetatii Frankenstein. Cartea povesteste viata tanarului elvetian Victor Frankenstein, care studiaza la Universitatea din Ingolstadt si care reuseste sa creeze un om artificial. Actiunea se tese, la fel ca “Dracula”, de Bram Stoker, prin intermediul scrisorilor dintre Victor si persoana care conduce activitatea lui de cercetare. Astfel, ne aflam fata in fata cu un roman sub forma de corespondenta palpitant si de nelasat din mana pana la final. In relatarile sale, Victor il atentioneaza pe cititor ca omul trebuie sa recunoasca si sa respecte limitele posibilitatilor sale, fara a cauta sa isi masoare puterile cu Creatorul divin. Astfel, putem asemui figura lui Victor cu cea a lui Faust sau a miticului Prometeu.

15 cele mai bune carti de Craciun pentru copii anul acesta Te-ar putea interesa si: 15 cele mai bune carti de Craciun pentru copii anul acesta

3. Cimitirul animalelor, de Stephen King

“Cimitirul animalelor” este un roman clasic al Regelui Stephen King, care graviteaza in jurul premonitiilor, spaimelor si conceptiilor noastre legate de moarte, punand accentul pe tot ceea ce este mai inspaimantator si mai tulburator. Doctorul Louis Creed se muta in idilicul orasel Ludlow din Maine impreuna cu familia si cu motanul Winston Churchill. Totul pare prea frumos ca sa fie adevarat. Un mare pericol ii pandeste insa, caci pe drumul care trece prin fata casei Creed, camioanele trec cu mare viteza. De aceea, in padurea din apropiere, exista un cimitir pentru animale, in care multe generatii de copii au fost nevoite sa isi inmormanteze animalutele. Louis incepe sa fie avertizat atat in mod real, cat si prin intermediul viselor ca nu trebuie sub nicio forma sa se aventureze dincolo de cimitir, caci acolo exista un taram al promisiunilor seducatoare si al tentatiilor imposibile. Un taram care ascunde un adevar mai hidos si mai terifiant decat moartea insasi.

4. It, de Stephen King

Am vazut ca in unele traduceri, celebra “It” a lui Stephen King a fost tradusa “Orasul bantuit”, asa ca daca vreti sa o cumparati, ar trebui sa o cautati si sub aceasta denumire. Celebrul roman il are in centrul sau pe si mai celebrul clovn Pennywise, care ademeneste copiii cu baloane, castane coapte si covrigi, cu incantatoare promisiuni si parfum de copilarie. Atunci cand isi scoate costumul insa se transforma in paianjen. Sau in mumie. Respiratia lui e otravita, ochii lui sunt ingrozitori, iar mancarea lui preferata este tocana de copil. Singurul lucru care il poate dobori este prietenia. Ecranizarile dupa acest roman sunt deja arhicunoscute si ele, iar eu recomand ca atat citirea cartii, cat si vizionarea filmelor sa se faca cu toate luminile aprinse.

5. Stralucirea, de Stephen King

Cum am putea face un top al cartilor de groaza fara sa includem cel mai celebru si mai infiorator roman al lui Stephen King? In Hotelul Overlook salasluieste o energie monstruoasa, care incepe sa straluceasca si sa isi desavarseasca strania menire o data cu mutarea aici a lui Jack Torrance, fost profesor, concediat din cauza alcoolismului si proaspat angajat ca ingrijitor al hotelului, si a familiei sale. Fortele stranii incep sa se manifeste in jurul lui Danny, baietelul de 5 ani al lui Jack, care are un dar special. Romanul urmareste destinul tragic al lui Jack Torrance, alunecarea lui lenta, dar sigura in nebunie si dezastrul familiei sale. Romanul “Stralucirea” a fost ecranizat magistral de Stanley Kubrick, avandu-l pe Jack Nicholson in rolul principal, care a facut in acest film, tin sa mentionez, cel mai straniu si mai infiorator rol al sau.

Cele mai populare genuri de carti Te-ar putea interesa si: Cele mai populare genuri de carti

6. Femeia in negru, de Susan Hill

Cu un ton complet diferit de al celorlalte carti de pe aceasta lista, “Femeia in negru” este un roman gotic traditional, care ar putea sa ii faca pe cititori sa creada ca autoarea este un pic mai in varsta decat este de fapt. Publicat in 1983, “Femeia in negru” este cunoscut pentru ca a stat la baza unuia dintre cele mai de succes spectacole de teatru de la West End, din Londra, avandu-l pe Daniel Radcliffe in rolul principal. Structurata in forma britanica clasica a unei povesti spuse in fata semineului, aceasta carte ingrozeste multumita figurii sale centrale sinistre, care bantuie o casa infioratoare si prevesteste moartea copiilor.

7. Auditia, de Ryu Murakami

Romanul “Auditia” spune povestea infioratoare a producatorului de filme documentare Shigeharu Aoyama care, la sapte ani dupa moartea sotiei sale, vrea sa se recasatoreasca. Impreuna cu prietenul sau, Yoshikawa, organizeaza o auditie pentru un film inexistent, in cadrul careia se indragosteste de Yamasaki Asami, una dintre miile de femei care venisera la castingul care era de fapt organizat ca sa isi aleaga el o noua sotie. Yamasaki este o balerina frumoasa, dar care are un trecut ingrozitor, care va veni cu totul peste Shigeharu. Romanul a inspirat filmul-cult realizat in anul 1999 de regizorul japonez Takashi Miike.

8. John Dies at the End, de David Wong

Acest roman este un rollercoaster de ciudatenii care porneste de la un drog halucinogenic (si posibil demonic). Cartea este scrisa cu propozitii scurte si ciudate, care introduc cititorul in aceasta lume a psihedelicelor si care il lasa cu gura cascata.

9. Dracula, de Bram Stoker

La sfarsitul secolului al XIX-lea, avocatul englez Jonathan Harker calatoreste in Transilvania catre castelul Contelui Dracula, pe care vrea sa il ajute sa cumpere o proprietate in Londra. Localnicilor le este teama sa se apropie de castel, insa Harker nu observa nimic ciudat in primele zile de sedere acolo. Dupa aceea insa, isi da seama ca fata contelui nu apare deloc in oglinda si ca acesta are o atractie stranie fata de sangele avocatului, atunci cand s-a taiat in timp ce se barbierea. Atunci incepe Harker sa isi dea seama si de aspectul contelui, cu pielea lui palida, dintii exagerat de lungi si de ascutiti si buzele rosii, precum si de interdictia de a intra in anumite camere din castel.

10. Dragonul rosu, de Thomas Harris

“Dragonul rosu” este o carte mai putin cunoscuta fata de sora ei mai mare si mai celebra, “Tacerea mieilor”, insa face parte din aceeasi serie care il are drept personaj pe Doctorul Hannibal Lecter - genialul, sarmantul si canibalul Hannibal Lecter. Un ucigas in serie este liber prin tara, omorand si mutiland familii intregi. Politistii nu au niciun indiciu, asa ca ii cer ajutorul fostului agent FBI, Will Graham. FBI-ul are nevoie de flerul lui Graham, dar Graham are nevoie de geniul lui Hannibal Lecter pentru a solutiona cazul, Hannibal Lecter care aproape l-a ucis in trecut. Astfel, aceasta pereche ciudata se reuneste si incearca sa rezolve cazul unui criminal mai straniu si mai tulburat decat pare la o prima vedere.


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la Top 10 carti de groaza infioratoare

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×