Cele 6 tipuri de schizofrenie si caracteristicile asociate

Cele 6 tipuri de schizofrenie si caracteristicile asociate

Schizofrenia este un grup de tulburari psihice grave care, contrar credintei populare, nu seamana neaparat intre ele.

Tipurile de schizofrenie sunt cele care au servit de mult timp la determinarea sanatatii mintale a pacientilor care prezinta simptome, desi nu este usor sa le recunosti si sa le distingi.

In plus, dezbaterea daca este mai necesara diferentierea intre tipurile de schizofrenie sau, dimpotriva, fenomenul schizofreniei ar trebui abordat global, a condus la chestionarea oportunitatii utilizarii diferitelor subtipuri pe baza unor criterii de diagnostic separate.

Subtipuri de schizofrenie sau pur si simplu schizofrenie?

Din discutia despre daca sa ia in considerare tipurile de schizofrenie sau sa vorbim despre schizofrenie in general, a avut o consecinta importanta: recent, manualul de diagnostic DSM-V a incetat sa mai diferentieze in functie de subtipurile de schizofrenie, desi asta nu inseamna ca aceasta decizie a primit niveluri bune de acceptare de catre psihiatri in general.

In concluzie, nu este deloc clar daca sa faca sau nu distinctia intre tipurile de schizofrenie , dar multi specialisti din domeniul medical continua sa faca acest lucru. In functie de clasificarea simptomelor si de accentul pus pe variatiile si diferitele forme in care poate aparea schizofrenia, se va folosi un singur concept pentru a explica toate cazurile acestei boli sau se vor folosi etichete diferite pentru a preciza mai multe: nu Exista o criteriu obiectiv care ne permite sa rezolvam aceasta problema.

Cum cunoasterea inseamna putere, aici puteti gasi o descriere a caracteristicilor tipurilor de schizofrenie care au fost excluse din DSM in ultimii ani.
1. Schizofrenie catatonica

Acest tip de schizofrenie se caracterizeaza prin tulburarile psihomotorii severe pe care le prezinta pacientul . Aceste modificari patologice nu sunt intotdeauna aceleasi, desi principalele sunt imobilitatea si rigiditatea ceara, in care persoana mentine muschii incordati astfel incat sa arate ca o figura de ceara (de unde si numele simptomului), incapacitatea de a vorbi si adoptarea unor posturi ciudate in picioare sau pe pamant.

In fazele in care apare catatonia apar si modificari ale constientei si alte modificari precum mutismul, stupoarea si privirea fixa, alternand aceste simptome negative cu altele precum agitatia. Cu toate acestea, trebuie luat in considerare faptul ca poate exista o mare variabilitate in modul in care se prezinta schizofrenia catatonica, iar majoritatea pacientilor nu prezinta toate simptomele asociate acesteia in acelasi timp .

In sfarsit, este necesar sa subliniem ca, pe langa discutia despre daca exista tipuri de schizofrenie sau o singura entitate clinica care se exprima in moduri diferite, exista o dezbatere despre daca catatonia este de fapt una dintre manifestarile schizofreniei sau daca este altul.fenomen independent.

2. Schizofrenie paranoida

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de schizofrenie, in acest caz simptomele tind sa fie mai mult psihice decat motorii ; de fapt, persoanele cu acest tip de schizofrenie nu au tulburari motorii sau de vorbire. Printre aceste semne de alterare a functiilor psihice se numara mania persecutiei , adica credinta ca alti oameni vor sa ne faca rau in prezent sau in viitor.

Iată cele 4 tipuri de bilete pe care le poţi plasa la pariurile sportive Te-ar putea interesa si: Iată cele 4 tipuri de bilete pe care le poţi plasa la pariurile sportive

Halucinatiile si iluziile auditive sunt, de asemenea, frecvente in acest tip de schizofrenie (in aceasta din urma elementele straine nu sunt percepute prin simturi, dar gandirea este atat de alterata incat se construiesc naratiuni ciudate despre realitate).

Aici isi pot face aparitia si iluziile de grandoare, megalomanii clasici.

3. Schizofrenie simpla

Aceasta a fost o categorie pentru a desemna un posibil tip de schizofrenie in care nu exista atat de multe simptome pozitive (adica cele care definesc comportamentul si initiativele proactive ale persoanei) si exista simptome negative (adica, caracterizate prin absenta unor elemente de baza). procese psihologice si lipsa de vointa si motivatie). Cu alte cuvinte, acest tip de schizofrenie se caracterizeaza prin procese mentale care sunt diminuate, si nu atat prin excese neobisnuite de activitate mentala.

Persoanele care au prezentat acest tip de schizofrenie au prezentat multe forme de inhibitie, aplatizare afectiva, comunicare verbala si non-verbala redusa etc.

Spre deosebire de restul tipurilor de schizofrenie pe care le vom vedea aici, aceasta nu a aparut in DSM-IV, ci a fost o categorie propusa de OMS .

4. Schizofrenie reziduala

Aceasta categorie a fost folosita ca tip de schizofrenie care apare atunci cand a existat un focar de schizofrenie in trecut, dar in prezent simptomele pozitive sunt foarte moderate si de intensitate scazuta, in timp ce cel mai frapant sunt „ramasitele” simptomelor negative. care au ramas. Astfel, pentru a intelege acest tip de schizofrenie, este foarte important sa tii cont de factorul timp si sa faci comparatii intre inainte si dupa.

5. Schizofrenie dezorganizata sau hebefrena

In acest tip de schizofrenie, mai degraba decat a avea comportamente care in sine sunt un semn de patologie (cum ar fi adoptarea unei posturi total rigide), boala se exprima prin modul in care actiunile pacientului sunt organizate si apar . persoana Cu alte cuvinte, principala sa caracteristica este modul dezordonat in care apar actiunile, fata de restul.

Comportamentul lor este haotic si nu este organizat in jurul unor teme care se mentin in timp, adica nu se construieste o naratiune mai mult sau mai putin coerenta care sa dea nastere maniei persecutiei sau halucinatiilor, de exemplu. Persoana manifesta dezorganizare in starile emotionale, in ceea ce spune si/sau in modul sau de a se misca.

6. Schizofrenie nediferentiata

Aceasta este o categorie generala pentru a putea clasifica acele cazuri care nu se incadreaza in criteriile de diagnostic ale celorlalte tipuri de schizofrenie. Prin urmare, nu poate fi considerat un tip consistent de schizofrenie.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cele 6 tipuri de schizofrenie si caracteristicile asociate

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×