Starea de soc: ce este si de ce apare?

Starea de soc: ce este si de ce apare?

Primim vesti proaste: cineva pe care-l iubim a murit pe neasteptate. Suntem palizi, agitati, nestiind ce sa facem si cu privirea pierduta.

Suntem strigati pe numele nostru, dar noi nu reactionam. Facem toate aceste lucruri pentru ca suntem in stare de soc , iar impresia stirii sau a evenimentului ne impiedica sa procesam informatiile intr-un mod normal. Mintea noastra a fost blocata, este intr-un fel de limb.

Nu vorbim despre ceva rar: fie din acest motiv, fie din alte motive, uneori avem reactii sau blocaje de mare intensitate din cauza unor situatii pe care nu le putem gestiona si care produc o mare anxietate. Sa analizam mai jos ce este, cand apare si ce inseamna sa intri intr-o stare de soc la nivel psihologic.

Care este starea de soc?

Starea de soc nervos este o reactie emotionala si fiziologica extrem de intensa la evenimente extrem de stresante si traumatice care fie tocmai s-au intamplat, fie le-am cunoscut sau procesat in acel moment. Aceste reactii pot include anxietate, pierderea cunostintei, vedere in tunel, simptome disociative, furie, furie, plans, ras nervos, tremuraturi, tahicardie sau chiar indiferenta completa si lipsa de reactie.

Cel mai frecvent este ca exista fie o tocire afectiva si o pierdere a abilitatilor cognitive, fie o reactie isterica si/sau agresiva la eveniment.
Reactia la evenimente traumatice: soc emotional

Starea de soc este un soc emotional care poate aparea din multiple motive atata timp cat acestea sunt foarte semnificative , atat la nivel de experienta personala, cat si de observare sau sesizare a unui eveniment.

Desi poate aparea ocazional in circumstante pozitive care ne provoaca o mare emotie (angajari neasteptate, realizari mari, indeplinirea unor obiective vitale, castig la loto etc.), starea de soc apare in general inaintea situatiilor si evenimentelor traumatice si aversive (de exemplu, Moartea unei persoane dragi, un viol, un accident, pierderea facultatilor fizice sau psihice, o despartire sau o respingere a dragostei sau o concediere sunt motive comune pentru a intra intr-o stare de soc.

Este important de retinut ca starea de soc emotional este un raspuns normal, si nu ceva patologic , care apare intr-o maniera tranzitorie intr-o perioada relativ scurta de timp (de la minute la cateva zile). Nu este ceva care are de-a face cu o functionare anormala a organismului, intrucat starea de soc apare in mod normal in situatii foarte neobisnuite in care implicarea emotionala este justificata.

Care este rolul virusilor? Te-ar putea interesa si: Care este rolul virusilor?

Ce ne face sa intram in aceasta stare?

Am spus deja ca declansarea socului este un eveniment traumatizant sau foarte stresant pentru noi. Dar ce conditii trebuie sa aiba acest eveniment in sine pentru ca el sa apara?

Ca regula generala, in ceea ce priveste evenimentul in cauza, se considera ca pentru ca o situatie sa genereze o stare de soc, aceasta trebuie perceputa ca fiind extrem de nociva si dureroasa pentru subiect (sau invers daca socul se datoreaza a ceva pozitiv). ). Cu alte cuvinte, exista o situatie in care intregul nostru sistem nervos este activat pentru a raspunde unei situatii complexe in care sunt multe in joc si in care ar trebui sa raspundem rapid.

De asemenea, este necesar ca acesta sa fie neasteptat si sa nu avem sau sa credem ca avem putere de decizie sau control asupra ei . Astfel, putem considera ca ceea ce provoaca starea de soc este mai degraba perceptia evenimentului decat evenimentul in sine.

Deoarece perceptia evenimentului este cea care provoaca reactia psihoemotionala si fiziologica de soc si tinand cont de faptul ca nu toata lumea traieste aceasta stare in acelasi mod in aceleasi situatii, este de netagaduit ca trebuie sa existe variabile interne ale persoanei care experimenteaza acest lucru. fenomen implicat in trairea starii de soc.

Configuratia neurotransmitatorilor si structura neuronala, tipul de personalitate si stima de sine, experientele anterioare traite si valoarea acordata tipului de eveniment care este considerat traumatic sunt exemple de caracteristici care vor afecta daca apare sau nu o stare de anxietate. soc emotional, intensitatea acestuia si tipul de reactie care va fi declansata.

Tulburari de soc si stres

Este obisnuit sa vorbim despre intrarea in stare de soc in situatiile in care apar tulburari de stres. De altfel, s-ar putea considera ca ar fi un prim pas care ne poate plasa intre trairea unui eveniment traumatic si suferinta sau nu de o tulburare de stres, fie ea acuta sau post-traumatica.

Aceasta pentru ca socul emotional sau starea de soc este considerata o prima faza, acuta si de impact, in procesul de reactie la evenimentul traumatic . In aceasta situatie, trauma nu a fost inca procesata, primele reactii fiind neincrederea si o reactie directa la cunoasterea unui anumit eveniment pe care inca nu l-am acceptat.

Panourile solare. De ce este avantajos sa optezi pentru ele? Te-ar putea interesa si: Panourile solare. De ce este avantajos sa optezi pentru ele?

Aceasta faza poate dura de la cateva minute pana la cateva zile, fiind in acest moment de soc initial faza in care apar de obicei procesele de negare a evenimentului tipic de doliu unei pierderi. Mai tarziu apare unul al doilea in care apare continuarea acelorasi simptome anterioare, dar de data aceasta incepe sa asimileze faptul.

In acest moment ar putea aparea tulburarea de stres acut , in care ar aparea evitarea unor situatii similare sau care amintesc de trauma si un set de probleme precum reexperimentarea persistenta a unei parti a evenimentului, hiperexcitarea sau simptomele disociative precum depersonalizare. Iar daca simptomele persista mai mult de trei luni, diagnosticul ar putea fi tulburarea de stres posttraumatic.

Tratarea socului

A fi in stare de soc in fata unei situatii foarte dureroase este normal. Este un proces prin care este necesar sa treci si care in mod normal va ajunge sa se rezolve de la sine pe masura ce persoana integreaza evenimentul in realitatea sa.

Totusi, in functie de intensitatea reactiei (pot aparea crize de anxietate, de exemplu) sau de absenta acesteia, sprijinul si consilierea psihologica in stadiile incipiente pot ajuta la gestionarea situatiei . Daca reactia este foarte intensa se pot aplica tehnici de relaxare si respiratie sau chiar se poate administra un tranchilizant. In acest sens, posibilitatea acordarii primului ajutor psihologic este foarte pozitiva.

Tinand cont ca uneori socul vine din sesizarea a ceva neasteptat, este necesar sa se tina cont de modul in care este comunicat si de tipul de persoana careia i se comunica , necesitand o abordare diferita in functie de individ. De exemplu, reactia emotionala poate fi atenuata daca vestile proaste sunt date intr-o maniera calma sau aproape, in timp ce amanarea sau grabirea excesiva poate prelungi angoasa si poate provoca anxietate anticipativa inainte de soc in sine. Empatia este cruciala in aceste cazuri.

Ulterior , se poate lucra pentru a preveni aparitia tulburarilor de stres acut sau post-traumatic , iar in eventualitatea aparitiei acestor tulburari, acestea vor fi lucrate si tratate corespunzator (tehnicile de expunere, tehnicile de restructurare cognitiva si de relaxare fiind unele dintre cele mai importante). strategii eficiente).


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Starea de soc: ce este si de ce apare?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×