Scriitorii cu cele mai captivante romane politiste si operele lor

Scriitorii cu cele mai captivante romane politiste si operele lor

Cand o persoana pasionata de citit cauta „cele mai bune carti politiste”, rezultatul arata romane politiste 100%. Motivul este destul de evident: este incongruent sa concepi o poveste politista fara un detectiv sau fara o figura care sa actioneze ca atare. Ei bine, cine va fi responsabil cu rezolvarea crimei?

Cu toate acestea, textele detective nu sunt intotdeauna povestite din punctul de vedere al persecutorului. In acest sens avem asa-numita „politie inversa” – Talentatul Mr. Ripley (1955), este unul dintre cei mai cunoscuti – descriu perspectiva criminalului. De fapt, acest gen este atat de vast si profund, incat romanele politiste au mers mai departe concentrandu-se pe psihicul terifiant al criminalilor si/sau al ofiterilor de politie cu etica indoielnica.

Cei mai cunoscuti detectivi din literatura universala

Augustus Dupin

„Sambata a fost mai intai decat duminica”, spune un vechi proverb. Din acest motiv este imposibil de analizat genul detectiv fara a incepe cu Dupin, primul detectiv fictiv din literatura. Si da, a fost primul personaj celebru din scrisorile detective, iar paternitatea sa corespunde marelui scriitor american Edgar Allan Poe (1809 – 1849).

De fapt, in naratiuni, Dupin a fost recunoscut ca Cavaler , prin urmare a apartinut Legiunii de onoare franceze . Evenimentele din jurul acestui protagonist — entuziasmat de rezolvarea enigmelor si a misterelor —  sunt povestite de un prieten anonim pe care l-a intalnit intr-o biblioteca din Paris . In acea metropola au loc evenimentele primei sale carti.

Crimele de pe strada Morgue (1941)

Complotul se invarte in jurul crimei misterioase a doua femei, Madame si Madeimoselle L'Espanaye (mama si fiica), comisa de o persoana aflata in fuga. Atunci, intra in scena domnul Auguste Dupin pentru a preveni condamnarea unui acuzat nevinovat de crima.

Pentru a ajunge la originea evenimentelor, Dupin este capabil sa imbine prodigios logica sa inapelabila cu un strop de imaginatie artistica. In plus, in intrebarile sale se dovedeste a fi excelent in citirea limbajului corpului celor chestionati. In acest fel, reuseste sa anticipeze eventualele sentimente de aversiune, nerabdare, surpriza sau indoiala si sa rezolve toate puzzle-urile.
Misterul Mariei Roget (1842) si Scrisoarea furata (1844)

A doua si a treia transe cu C. Auguste Dupin in rolul principal demonstreaza maiestria scenariilor de catre autor. Daca in The Crimes of the Morgue Street actiunea se petrece printr-un tur al Parisului, in cartile urmatoare decorul este intr-un spatiu deschis, respectiv in interiorul unei cladiri private.

La fel, The Mystery of Marie Roget a fost inspirat dintr-un caz real (cel al lui Mary Rogers, al carei cadavru a aparut plutind in raul Hudson, New York in 1941). Spre deosebire de primul loc de munca al lui Dupin la Paris, motivatia Cavalerului este in intregime monetara (pentru a revendica o recompensa). In cele din urma, Scrisoarea furata a fost descrisa de Poe insusi drept „poate cea mai buna poveste a mea de rationament”.

Sherlock Holmes

Detectivul creat de Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) se remarca prin inteligenta sa incredibila, capacitatea de a observa cel mai mic detaliu si rationamentul deductiv. In total, povestile „oficiale” ale lui Holmes includ 4 romane plus 156 de povestiri de durata variabila adunate in mai multe volume.

Arthur conan doyle.

Mai jos este lista publicatiilor corespunzatoare asa-numitului „canon holmesian”:

 • Un studiu in stacojiu (1887). 
 • Semnul celor patru (1890).  
 • Aventurile lui Sherlock Holmes (1892).
 • Memoriile lui Sherlock Holmes (1894).
 • Hound of the Baskersvilles (1901 – 1902).  
 • Intoarcerea lui Sherlock Holmes (1903).
 • Valea terorii (1914 – 1916).  
 • Ultima lui plecaciune (1917).
 • Dosarul Sherlock Holmes (1927).

Hercules Poirot

Cele mai bune 10 sampanii de care sa te bucuri Te-ar putea interesa si: Cele mai bune 10 sampanii de care sa te bucuri

Agatha Christie.

Personajul creat de Agatha Christie (1890 – 1975) este probabil cel mai elegant detectiv cu cele mai rafinate maniere din literatura mondiala. Poirot este descris ca un barbat scund, mandru de mustata lui si atras de investigatii care reprezinta o adevarata provocare intelectuala.

In plus, inspectorul pensionar este un iubitor de „ordine si metoda”, obsedat de simetrie, confort, curatenie si linii drepte. In total, Christie a scris 41 de povesti cu Poirot in rolul principal (toate sunt comori narative autentice), printre cele mai renumite, sunt urmatoarele:

 • Cazul misterios al lui Styles (1920).
 • Uciderea lui Roger Ackroyd (1926).
 • Misterul trenului albastru (1928).
 • Crima pe Orient Express (1934).
 • Moarte pe Nil (1937).
 • Sange in bazin (1946).
 • Cortina: ultimul caz al lui Hercule Poirot (1975).

Sam Spade, detectivul ”prototip” al romanelor politiste 

In perioada interbelica a secolului al XX-lea, Sam Spade a spart modelul cercetatorului „corect politic”. In realitate, trasaturile acestui detectiv reprezinta antiteza personajelor cinstite (Dupin sau Poirot, de exemplu) . Creat de scriitorul american Dashiell Hammlett (1894 – 1961), Spade se simte confortabil in lumea interlopa.

La fel, limbajul sau ironic si abonat la sloganul „scopul justifica mijloacele”, isi ratifica atitudinea capricioasa si nepreocupata de parerea celorlalti... Conteaza doar rezolvarea infractiunii, indiferent de pret. Aceste calitati adauga un plus de condiment cartilor sale palpitante si pline de sumbru: The Maltese Falcon (1930) si The Glass Key (1931).

Talentatul domnul Ripley 

Aceasta lucrare a romancierului american Patricia Highsmith (1921 – 1995) a fost numita de Asociatia Scriitorilor de Misteri Americani drept una dintre cele mai bune 100 de carti de mister din istorie. Publicat in 1955, o mare parte din semnificatia acestui titlu consta in stilul narativ ancorat in punctul de vedere al criminalului.

Cu aceasta ocazie, Tom Ripley (protagonistul) este un escrocher si ucigas dispus sa comita acte deplorabile pentru a-si mentine statutul social . Din acest motiv, incearca sa se inconjoare de figuri bogate si sa le insele datorita talentului sau extraordinar: inselaciunea. In plus, Highsmith a scris urmatoarele titluri cu escrocul ei in rol principal:

 • Subteranul lui Ripley (1970).
 • Jocul lui Ripley (1974).
 • Pe urmele lui Ripley (1980)
 • Ripley este in pericol (1991).

Alte romane politiste grozave

Astazi, toate cartile de politisti sunt incontestabil influentate de cel putin unul dintre urmatoarele personaje: Dupin, Poirot, Spade sau Ripley. Pe de alta parte, este necesar un articol separat pentru a enumera cele mai bune titluri de detectivi din fiecare epoca.

Iata alte cateva romane politiste care trebuie citite:

 • Sinceritatea parintelui Brown (1911), de Gilbert Keith Chesterton.
 • Somnul mare (1939), de Raymond Chandler.
 • Dragonul Rosu (1981), de Thomas Harris.
 • Stiu la ce te gandesti (2010), de John Verdon.
 • Umbrele lui Quirke (2015), de John Banville.
 • La mari rele (2017), de Cesar Perez Gelilla.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Scriitorii cu cele mai captivante romane politiste si operele lor

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×