Scorbut: simptomele, cauzele si tratamentul acestei boli

Scorbut: simptomele, cauzele si tratamentul acestei boli

Scorbutul este o tulburare cauzata de deficitul de acid ascorbic, vitamina C, care modifica productia de colagen si, prin aceasta, afecteaza compozitia tesuturilor vitale. Este legat de alimentatia proasta, precum si de consumul excesiv de substante precum alcoolul.

In acest articol vom vedea ce este scorbutul si de ce deficitul de vitamina C poate cauza probleme serioase in organismul nostru. Mai tarziu vom vedea care sunt principalele simptome si factori de risc; si in final prevenirea si tratarea acestuia.

Ce este scorbutul?

Scorbutul este o tulburare de nutritie cauzata de deficitul de vitamina C. Ca atare, se caracterizeaza printr-o dificultate in sintetizarea tesuturilor, in special a colagenului. Extern se manifesta pe piele (cu pete), pe mucoase, pe dinti si pe gingii. Intern se manifesta ca o saracire a sangelui si uneori produce ulceratii si hemoragii.

Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina C, numita chimic acid ascorbic, este un compus organic cu proprietati antioxidante, adica previne moartea celulelor si a tesuturilor celulare . La multe specii de animale si plante (care au enzimele necesare pentru a-l sintetiza) acest acid este produs chiar in organism.

Totusi, pentru ca oamenilor le lipsesc aceste enzime (avem 3 din cele 4 necesare), trebuie sa consumam vitamina C extern, si astfel sa compensam proprietatile nutritive care permit sinteza si functionarea tesuturilor noastre.




Importanta vitaminei C

Pe langa faptul ca este un antioxidant si imbunatateste absorbtia fierului in tractul intestinal, acidul ascorbic joaca un rol foarte important in hidroxilarea colagenului , o etapa esentiala pentru configurarea tesuturilor conjunctive. De exemplu, pielea, gingiile, membranele mucoase si oasele contin un procent ridicat de colagen.

Dar nu numai, acidul ascorbic este implicat si in sinteza neurotransmitatorilor si hormonilor precum dopamina (esentiala pentru functia motrica), norepinefrina si adrenalina (cea din urma importanta pentru functiile fiziologice si pentru activitatea sistemului circulator).

Desi nu au un loc fix de concentrare, acidul ascorbic este de obicei continut in glandele suprarenale, celulele sanguine si glanda pituitara. La fel, are o viata de aproximativ 30 de minute odata absorbit in tractul intestinal.

Scurt istoric

Scorbutul este una dintre cele mai studiate si descrise tulburari inca din istoria timpurie a medicinei. De fapt, in secolele al XV-lea si al XVI-lea a fost o boala foarte frecventa la marinari .

In anul 1747, chirurgul fortei navale britanice, James Lind, a efectuat primul experiment asupra deficientei de vitamina C cu marinari. El a descoperit ca un aport de vitamina C a compensat simptomele timpurii ale scorbutului .

Bucuriile unei relatii dintre un barbat tanar si o femeie mai mare decat el: sfaturi si perspectiva Te-ar putea interesa si: Bucuriile unei relatii dintre un barbat tanar si o femeie mai mare decat el: sfaturi si perspectiva

Principalele simptome

Scorbutul are de obicei o faza de dezvoltare asimptomatica, cu care primele simptome sunt vizibile la cateva luni dupa ce rezervele de vitamina C au fost epuizate. Aceasta atat in ​​grasimi, cat si in muschi si alte tesuturi. Se manifesta de obicei din primele 8 pana la 12 saptamani de la un aport insuficient de acid ascorbic .

Primele simptome sunt de obicei oboseala, durerea, rigiditatea articulatiilor si a extremitatilor inferioare. Mai tarziu apare inflamatia si sangerarea gingiilor si, mai tarziu, dintii pot incepe sa se slabeasca.

Alte simptome, care indica un grad ridicat de scorbut, sunt sangerari sub piele si tesuturi profunde, vindecare lenta, anemie si modificari semnificative ale dispozitiei. In cele din urma, daca este lasata netratata, poate duce la moarte (de obicei, ca urmare a infectiei cauzate de rani nevindecate sau ca urmare a hemoragiei).

Cauze si factori de risc

Printre principalii factori de risc pentru scorbut se numara statutul socio-economic scazut, abuzul de alcool si alte droguri si tulburarile psihice cronice care au dus la o alimentatie proasta sau la consumul excesiv de droguri .

Desi cercetarile privind relatia dintre abuzul de substante sunt recente, ipoteza este ca prezenta prelungita a substantelor psihotrope (inclusiv alcoolul) accelereaza metabolismul si eliminarea acidului ascorbic. Cu alte cuvinte, chiar daca se consuma vitamina C, aceasta nu ramane in organism.

Alti factori de risc legati de aportul alimentar si incapacitatea de a absorbi unele vitamine includ dietele accidentale, anorexia, boala Crohn, hemodializa, boala celiaca si alergiile alimentare multiple.

Prevenire si tratament

Dupa cum am vazut anterior, oamenii nu au capacitatea de a sintetiza vitamina C, asa ca trebuie sa o obtinem din surse externe, precum citrice (struguri, lime, lamai, portocale) si legume (ardei rosii, cartofi, spanac, broccoli). ). ). Acestea din urma pastreaza acidul ascorbic mai ales daca nu sunt gatite, deoarece se pierde usor la temperaturi ridicate.

Dozele zilnice recomandate de vitamina C sunt intre 75 si 90 mg pe zi, asa ca unul dintre cele mai utilizate tratamente este prescrierea de suplimente alimentare cu continut ridicat de vitamina C. In functie de simptomele dezvoltate, doza si timpul luat de aceste suplimente variaza, precum si insotirea acestui tip de tratament cu altele.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Scorbut: simptomele, cauzele si tratamentul acestei boli

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×