Noir fiction: 6 scriitori pe care nu ii poti rata

Noir fiction: 6 scriitori pe care nu ii poti rata

Fie din cauza misterului, fie din cauza intrigilor sale care creeaza dependenta, exista tot mai multi adepti ai genului roman politist si curiosii care nu stiu de unde sa inceapa initierea in lumea periculoasa a crimei. In continuare, va spunem mai multe despre cei mai cunoscuti scriitori din acest gen, esentiali pentru cei fideli genului politist.

1. Agatha Christie

Cel mai bine vandut romancier din toate timpurile, conform Guinness World Records. A publicat 66 de romane politiste si sase romane de dragoste, precum si piese de teatru, nuvele, 2 autobiografii, 2 carti de poezie si o carte pentru copii. Literatura sa ne-a lasat pe cativa dintre cei mai memorati detectivi, profesionisti sau amatori, precum Miss Marple sau Hercule Poirot. Este greu sa alegi un roman de-al ei, iar multi opteaza pentru Ten Little Blacks, sau Murder on the Orient Express.

2. Fred Vargas

Frederique Audoin-Rouzeau, mai cunoscuta sub numele de Fred Vargas, este o activista si scriitoare proclamata drept „regina romanului politist al secolului 21”. Originara din Paris, ea a decis sa ia drept alias numele de familie „Maria Vargas”, personaj imortalizat de Ava Gardner la mijlocul anilor ’50 in filmul „Contesa desculta”. A studiat arheozoologia si este unul dintre cei mai mari experti ai lumii in ciuma neagra medievala. De la crime nerezolvate la mituri si fantezii, Vargas si-a ridicat planurile politienesti pentru a obtine recunoastere precum Premiul Printesa Asturiei pentru Litere din 2018, fiind prima data cand un autor de noir fiction obtine acest premiu.




3. Petros Markaris

S-a nascut la Istanbul in 1937, intr-o familie crestina, cu tata armean si mama greaca si educatie germanofila. A studiat Economie in Grecia, Turcia, Germania si Austria inainte de a se specializa in cultura germana si de a se dedica traducerii unor autori precum Bertolt Brecht, Thomas Bernhard sau Goethe. Lucrarile sale sunt intotdeauna portretul social al unei epoci si le abordeaza dintr-o constiinta critica si nepartizana. Fiecare roman este un viciu prin care sa observam realitatea cotidiana a Greciei: de la istoria ei pana la criza ei economica, cu intrigi in care arata probleme de coruptie, incadrate intr-un scenariu in care traditiile sunt de neatins desi sunt inserate intr-un mediu in continua schimbare.

6 carti care iti vor vindeca spiritul Te-ar putea interesa si: 6 carti care iti vor vindeca spiritul

4. Camilla Lackberg

Nascut in Suedia in 1974 la Fjallbacka, un mic oras de coasta care se invecineaza cu Norvegia, unde au loc toate lucrarile sale. A inceput sa studieze economia, dar a abandonat cifrele in urma succesului primului sau roman, „Pritesa de gheata”, o lucrare care a ocupat primul loc in topul celor mai bine vandute din Suedia. Cu peste douazeci si sase de milioane de exemplare vandute in peste saizeci de tari, ea a devenit una dintre cele mai citite scriitoare de romane noir de pana acum, mana in mana cu colegii sai de calatorii: politistul Patrik Hedstrom si scriitoarea Erica Falck., protagonisti ai intrigilor si personajelor ei aclamate de critici. Lackberg a revenit in librarii cu 'Femeile care nu iarta', povestea a trei femei care, aduse intr-o situatie limita, decid sa-si preia viata si sa planifice, fara sa se cunoasca, crima perfecta.

5. Pierre Lemaitre

Admirator al lui Alexandru Dumas si intolerant la vanitate. Asa se defineste scriitorul francez Pierre Lemaitre. Studiile sale de psihologie l-au ajutat sa contureze personaje foarte complexe care servesc drept scuza pentru a critica aspecte precum coruptia politica, managementul economic al multor societati si chiar ascensiunea politica a grupurilor fasciste. Multe dintre cartile sale au fost adaptate pe marele ecran, asa cum este cazul cu „Ne vedem acolo sus”; lucrare pentru care a primit premiul Goncourt in 2013, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Franta, si care i-a catapultat cariera de scriitor.

6. Arnaldur Indriðason

Daca romanul nordic este la moda, Arnaldur este exponentul islandez al listei. Creator al inspectorului Erlendur Sveinsson, opera sa se caracterizeaza prin intunericul temelor si personajelor si pentru ca arata acea realitate islandeza pe care nimeni nu si-o imagineaza.

Dintre romanele sale putem evidentia Mlastinele, a treia editie din saga Inspectorul Sveinsson, care a reprezentat includerea sa printre nume de frunte din literatura scandinava.


0,00 (0 voturi)
Admin A

Nu sunt Comentarii la Noir fiction: 6 scriitori pe care nu ii poti rata

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×