10 lectii de la Patricia Highsmith pentru a scrie thrillerul perfect

10 lectii de la Patricia Highsmith pentru a scrie thrillerul perfect

Daca cineva poate actiona in asemanarea lui Moise si poate lasa pentru posteritate tablele mantuirii sub forma unui decalog pentru a scrie un thriller perfect, acela nu este nimeni altul decat neclasificabila Patricia Highsmith. Scriitoarea texana, care a murit in orasul elvetian Locarno in 1995, este autoarea unora dintre cele mai tulburatoare personaje fictive din literatura universala, precum Tom Ripley si, fara indoiala, este si autoarea care a stiut cel mai bine sa intre in dedesubturile raului cu majuscule, a psihologiei profunde a crimei, a sentimentului de vinovatie in prezenta celei de-a cincea porunci a tablitelor din Sinai predate de zeul crestinilor profetului.

Pentru studentii avansati si iubitorii genului suspans, Highsmith a scris cartea sa speciala de sfaturi, astfel incat orice iubitor de literatura in general sa poata incepe sa scrie romanul de intriga perfect, desi de la inceput respinge ca este „un manual de instructiuni” de folosit, pentru ca, dupa cum avertizeaza ea insasi: „Este imposibil sa explici cum sa scrii o carte buna”.

Lui... m-am gandit. Cum sa scrii un roman de mister , scris in 1983 si publicat de Circulo de Tiza, a devenit acum decalogul perfect pentru scriitorii incepatori (sau nu atat de mult) care doresc sa intre pe deplin in genul noir. „Arta noastra consta in a capta atentia cititorului spunandu-i ceva amuzant sau ceva care merita sa-i petreci cateva minute sau cateva ore”, avanseaza autorul, care a devenit faimos in 1950 cu legendarul roman Straini in tren . .
1. Germenul unei idei

Pentru autorul Micilor povesti misogine , Celula de sticla , Cutitul sau Marea pe fundal, originea unui roman de intrigi poate fi gasita in orice eveniment cotidian la care putem asista. De exemplu, sa vad cum un domn cu aspect respectabil intra intr-un magazin alimentar si isi insuseste o pera. Sau poate fi intr-o secventa de actiune neasteptat de gandita, ca acei doi straini care se intalnesc intr-un tren si planuiesc crima perfecta pentru a scapa de inamicii lor. Highsmith apartine evident acestui al doilea grup.

2. Inceputul naratiunii

Mediul extern care il inconjoara fizic pe scriitor este esential pentru buna desfasurare a romanului si pentru realizarea unui puls narativ adecvat. Din acest motiv, Highsmith, care ura zgomotul pentru ca il speria, a inceput sa scrie una dintre cele mai tulburatoare povesti ale sale, Sea in the Bottom , cand niste copii s-au strecurat prin scara de incendiu a apartamentului sau modest de la primul etaj din Manhattan si au adulmecat in cutiile lui. . de carti inca despachetate. Cei de cincisprezece ani au intrat apoi intr-o lupta campata alaturi. Stapana suspansului, suparata si inima batand cu putere, a asteptat sa plece copiii pentru ca nu le-a putut atrage atentia. La scurt timp mai tarziu, acest eveniment a servit drept inspiratie pentru povestea sa Los barbaros,povestea unui arhitect coplesit de zgomotul pe care grupuri de tineri il formeaza sub fereastra lui in fiecare weekend in timp ce joaca fotbal.

Top 10 carti pentru o afacere de nota 10 Te-ar putea interesa si: Top 10 carti pentru o afacere de nota 10

3. Farmecul nuvelei pline de suspans

Spre deosebire de posibilitatile romanului de mister, Highsmith lauda puterea povestirii, deoarece cele mai slabe evenimente cotidiene pot alcatui povestea perfecta. Atat de mult incat poti avea o singura scena si poti dura aproximativ cinci minute. Ce se intampla, de exemplu, cand ploaia sterge amprente importante dintr-un pahar de cocktail lasat abandonat pe terasa. Pune-ti imaginatia la lucru.

4. Maturizarea unei povesti

Highsmith a avut nevoie de sase saptamani pana la trei ani pentru a maturiza povesti lungi intre germenul naratiunii si pregatirea detaliata a intrigii. Pentru a face acest lucru, „ideea trebuie extinsa cu personaje, cu un cadru, cu un mediu”, spune el in nepretuita sa carte de sfaturi. Si adauga ca este esential sa „traiesti” cu personajele inainte de a incepe sa scrii un singur rand, pentru ca povestea sa nu para falsa, pentru ca totul sa miroasa adevarat. Pentru a „ingrosa” intriga, asa cum o numeste incontestabila regina a suspansului, este esential sa „creezi complicatii pentru erou sau poate pentru dusmanii sai”. In acest moment special, evenimentele neasteptate au un efect ideal asupra intrigii.

5. Unde sa plasam punctul culminant?

Acel moment definitoriu al oricarei povesti (sau momente) de suspans care determina dezvoltarea finala a unei intrigi este esential, desi Highsmith nu este sigur ca toate romanele trebuie sa o aiba. Creatorul cartii The Talented Mr. Ripley il sfatuieste pe scriitorul incepator sa schiteze cartea capitol cu ​​capitol pentru a evita digresiunile nedorite si, de asemenea, pentru a va ajuta sa vedeti cum naratiunea progreseaza pe caile bune.

5 Carti utile pentru antreprenori Te-ar putea interesa si: 5 Carti utile pentru antreprenori

6. Ritmul potrivit

Acest lucru va depinde foarte mult de caracterul autorului si cel mai bun lucru, potrivit lui Highsmith, este sa nu te gandesti prea mult la el. Ceea ce poate fi numit si „stil” trebuie sa fie ceva „natural si spontan”. El sfatuieste ca scriitorul sa distribuie evenimentele povestii in cel mai distractiv mod cu putinta si ritmul potrivit al prozei va aparea de la sine, fie ca este „lent, rapid sau jumatate si jumatate”.

7. Surpriza, pentru a surprinde cititorul

Highsmith a intrezarit pana la trei sferturi din ceea ce urma sa fie viitorul sau roman, a vazut chiar si sfarsitul povestii, dar nu si pe cel care se afla in trimestrul al treilea, ceea ce a lasat sansa diverselor evenimente pentru ca l-a vazut „incetosat. ". Stie ca modul sau de a scrie ar innebuni un cititor „logic”, dar crede ca atunci interpretarea „ilogica” a unui personaj rupe ritmul „logic” al intrigii. Dar el ii avertizeaza pe studentii talentati: „Doar sa surprinzi si sa sochezi cititorul, mai ales in detrimentul logicii, este un truc ieftin”. Si sfatuieste ca credulitatea cititorului, simtul logicii, sa fie intinsa la maximum, dar fara a o rupe. Aici este misterul de a scrie ceva „nou, surprinzator si distractiv”.

8. Importanta primei pagini

Highsmith avertizeaza asupra importantei ca aceste primele 30 de randuri pot servi cititorului pentru a intra pe deplin in romanul complet sau, dimpotriva, pentru a-l abandona fara compasiune. Ei personal ii place ca primele propozitii din romanele ei contin ceva actiune, ca poarta esenta concentrata a ceea ce poate fi restul cartii.

9. Depaseste dificultatile

Orice scriitor le poate intalni. „Te simti prins, mainile legate, creierul cadeat, personajele paralizate, povestea murind inainte de a se termina”, descrie Highsmith. Regina suspansului crede ca se rezolva cu o simpla intrebare: „Ce vreau sa se intample?”. Atunci este suficient sa aranjezi totul pentru ca in sfarsit sa se intample ceea ce isi doreste scriitorul.

10. Sentimentul de bucurie

Highsmith nu a vrut sa treaca cu vederea ceva pe care ea il considera esential atat pentru scriitor, cat si pentru povestea pe care o spune: placerea. Individualitatea care domneste in placerea de a scrie nu poate fi descrisa in cuvinte si devine foarte greu sa o transmit altei persoane. Prin urmare, experimenteaza aceasta placere la persoana intai... daca indraznesti.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 10 lectii de la Patricia Highsmith pentru a scrie thrillerul perfect

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×