Istoria colorată a vopselei, de la pigmenți naturali la culori acrilice

Istoria colorată a vopselei, de la pigmenți naturali la culori acrilice

Indiferent dacă plănuiți o pictură sau pur și simplu oferiți pereților o nouă vopsea, avem de ales atunci când vine vorba de cumpărături pentru pigmenți. Cu toate acestea, aprovizionarea culorilor nu a fost întotdeauna atât de ușoară pentru artiști. Înainte de magazinele de artă și magazinele de bricolaj, vopseaua nu era ușor disponibilă în tuburi și cutii, așa cum este astăzi.

Acum 40.000 de ani, artiștii primitivi au inventat primii pigmenți, folosind o combinație de sol, grăsime animală, minerale, cărbune și cretă. Cu aceste materiale naturale, au pictat pereții peșterii cu o paletă limitată de culori de roșu, galben, maro, negru și alb. De atunci, progresele științifice și tehnologice au condus la nenumărate culori și tipuri de vopsea pentru artă.

Vopsele în vremurile antice

Pe măsură ce societățile au avansat în întreaga lume, transportul materialelor a devenit din ce în ce mai comun. Acest lucru a fost evident în Grecia antică și Egipt, unde oamenii importau vopsele din toată Europa și Asia pentru a-și picta templele și mormintele. Procesele de realizare a vopselei au început, de asemenea, să se schimbe, permițând artiștilor o paletă de culori mai largă din care să aleagă (deși încă limitată).

Cum s-au făcut vopselele în antichitate?

De exemplu, nisipul, varul și minereul de cupru ar putea fi amestecate împreună și încălzite pentru a face un pigment albastru verzui numit albastru egiptean; un roșu vibrant a fost produs prin amestecarea și prăjirea împreună a mercurului periculos cu sulf; iar albul se făcea prin sigilarea fâșiilor de plumb în vase de lut cu oțet și acoperirea cu gunoi de grajd.
Invenția albastrului ultramarin


Johannes Vermeer, “Girl with a Pearl Earring,” c. 1665 (Photo:  Wikimedia Commons, Public domain)

Pe măsură ce oamenii au început să experimenteze pentru a crea culori noi, mai bogate, au început să folosească minerale mai opulente. Cu aproximativ 6.000 de ani în urmă, un pigment albastru vibrant numit ultramarin (însemnând „dincolo de mare” în latină) a fost creat din piatra prețioasă semiprețioasă, lapis lazuli.

Istoria cărților de tarot – de acum 1000 de ani și până azi Te-ar putea interesa si: Istoria cărților de tarot – de acum 1000 de ani și până azi

Istoria lapis lazuli

Lapiz lazuli a fost importat inițial de egipteni din munții Afganistanului pentru a face bijuterii. Cu toate acestea, odată ce a fost importat în Europa de către comercianții italieni în secolele al XIV-lea și al XV-lea, artiștii au extras din piatra semiprețioasă pulbere albastră strălucitoare. Pigmentul era foarte căutat de artiștii medievali și era considerat la fel de prețios ca aurul.

Ce artiști renumiți au folosit albastru ultramarin?

Maestrul olandez al Epocii de Aur, Johannes Vermeer, a folosit faimosul ultramarin pentru a picta "Fata cu un cercel de perla" și i-a plăcut atât de mult culoarea încât și-a împins familia în datorii. Iar istoricii de artă cred că Michelangelo și-a lăsat pictura "Înmormântarea (1500–01) neterminată pentru că nu și-a putut permite să cumpere mai mult albastru ultramarin.

Când au început artiștii să folosească vopseaua în ulei?

Cele mai vechi vopsele au folosit grăsimea animală și saliva ca agent de legare, iar mai târziu, în Evul Mediu, artiștii au folosit ouă pentru a-și combina pigmenții. Cu toate acestea, până în secolul al XV-lea, artiștii au început să folosească uleiuri și au transformat dramatic arta picturii.

Cine a inventat vopseaua în ulei?

Nu se știe cine a inventat vopseaua în ulei, dar este adesea atribuită lui Jan van Eyck, care a perfecționat tehnica picturii cu ei. Deoarece vopseaua în ulei ar putea fi amestecată mai ușor și aplicată fără probleme, artiștii renascentiste precum Van Eyck și Leonardo da Vinci și-au construit picturile în straturi. Acest lucru le-a permis să creeze lucrări mai detaliate și mai realiste care au influențat ulterior lucrările altor artiști.

Ce este Roșul Cochineal?

Uleiurile au dominat industria de artă în Europa în perioada Renașterii, iar comerțul internațional continuu a însemnat că artiștii puteau accesa din ce în ce mai multe culori. Un colorant roșu bogat numit roșu cochineal este un exemplu de culoare care a circulat în timpul timpului. Adusă în Europa de aztecii mexicani, a fost extras din insecte femele care trăiesc pe cactusi și a fost folosită pentru a crea o culoare purpurie frumoasă.

Invenția vopselelor sintetice

Pe măsură ce înțelegerea lor despre chimie a avansat, oamenii de știință au început să încerce să creeze culori sintetice într-un laborator. La începutul anilor 1700, un albastru prusac mai închis a fost descoperit accidental, când un chimist încerca să facă roșu. Și în 1826, o versiune sintetică a ultramarinului (numită ultramarin francez) a fost inventată de chimistul francez Jean-Baptiste Guimet, care a făcut-o prin încălzirea caolinitului, carbonatului de sodiu și sulfului într-un cuptor.

10 alimente interzise pentru diabetici Te-ar putea interesa si: 10 alimente interzise pentru diabetici

În următorii 100 de ani, au fost create mai multe culori artificiale, permițând artiștilor noi posibilități și pigmenți mai ieftini. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, aproape orice culoare putea fi achiziționată la un preț relativ mic.

Când a fost inventată vopseaua acrilică?

Vopseaua acrilică a fost inventată în anii 1940, iar mulți artiști au preferat-o în detrimentul vopselei în ulei datorită accesibilității sale. Pigmentul pe bază de apă nu era doar ieftin, dar s-a uscat rapid și a păstrat culori strălucitoare, făcându-l o alegere populară printre artiștii moderni.

Seturile complete cu sevalet si culori acrilice pot fi un material usor accesibil pentru artistii hobby si pentru cei ce vor să se inițieze în tainele picturii.

Ce artiști faimoși au folosit vopselele acrilice?

Artistul pop Roy Lichtenstein a combinat acrilurile cu vopsea în ulei pentru a realiza lucrările sale vibrante și stilizate, iar expresionistul abstract Helen Frankenthaler a folosit acrilice diluate în tehnica ei experimentală de înmuiere.

Vopsele în secolul al XIX-lea

Pe la mijlocul anilor 1800, vopselele fabricate industrial erau produse pentru pulverizarea mașinilor sau pentru decorarea gospodăriilor și a întreprinderilor. În ciuda utilizării lor, aceste vopsele au fost folosite și de artiștii moderni, care au fost atrași de rata lor rapidă de uscare în comparație cu uleiurile tradiționale.

Ce artiști renumiți au folosit vopselele industriale?

O nouă vopsea pe bază de rășină sintetică cunoscută sub numele de „smalț lucios” a fost folosită de pictorul expresionist Jackson Pollock. Deoarece vopseaua s-a turnat fără probleme, a fost perfectă pentru tehnica sa de picurare și a folosit-o până la moartea sa în 1956. Pablo Picasso a folosit și vopsele industriale alături de uleiuri, deoarece acestea i-au permis să creeze culori unice și texturi diferite.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Istoria colorată a vopselei, de la pigmenți naturali la culori acrilice

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×