De ce imi este greu sa relationez cu oamenii? Cauze si ce trebuie facut

De ce imi este greu sa relationez cu oamenii? Cauze si ce trebuie facut

Relatiile interpersonale sunt partial legate de atitudinea fiecaruia; unora le poate fi mai usor decat altii sa relationeze adecvat cu semenii lor in cadrul normelor sociale.  

Prin urmare, este relativ obisnuit sa se ridice intrebarea: „de ce imi este greu sa relationez cu oamenii?” .

In acest articol vom vedea ce factori pot fi in spatele acestui tip de dificultate sociala si ce se poate face in acest sens.

 Motive posibile pentru care iti este greu sa relationezi cu oamenii.

Cauzele pot fi variate, si se amesteca intre caracteristicile de personalitate ale subiectului si mediul social in care acesta se dezvolta inca din copilarie. Pentru a raspunde la intrebarea „de ce imi este greu sa relationez cu oamenii?” este necesar sa intelegem ambele cauze.

De exemplu, un copil care are o tendinta de extroversie, dar care se dezvolta intr- un mediu in care predomina calmul excesiv , va creste retinut si, cel mai probabil, va avea dificultati in relationarea cu ceilalti in perioada sa adulta.

Acelasi lucru se intampla si in cazul opus, cand copiii sunt introvertiti si oamenii semnificativi din mediul lor incearca sa-i forteze sa interactioneze cu ceilalti intr-un mod arbitrar . Copilul va creste amintindu-si experiente aversive legate de relatiile sociale, iar mai tarziu, in viata de adult, ii va fi mai dificil sa aiba relatii semnificative si de durata.

Se poate spune atunci ca dificultatile in relatiile sociale depind in mare masura de modul in care acesti doi factori (mediu si natura) sunt echilibrati, astfel incat subiectul sa se dezvolte si sa creasca cu o buna stima de sine, precum si sa stie sa-si recunoasca si sa-si gestioneze caracteristicile de personalitate. In acest fel, factorii personali precum extroversiunea si introversia pot fi impiedicati sa joace impotriva atunci cand stabilesc si mentin relatii sociale cu ceilalti.
Idealul este ca oamenii sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a-si modera caracteristicile de personalitate in cadrul normelor sociale, fara ca acest lucru sa-i afecteze in vreun fel in ceea ce priveste dezvoltarea lor naturala.

Factori care afecteaza relatiile sociale

In continuare vom vedea factorii care afecteaza dezvoltarea psihosociala a oamenilor.

1. Factori naturali

Factorii naturali care influenteaza dificultatile sociale sunt toti cei care provin din predispozitiile genetice ale subiectului . In functie de istoricul familial, acestia pot fi ereditari, desi in multe dintre ele istoria de invatare are si o mare influenta. Acestea sunt unele dintre cele mai comune:

 • Tulburari din spectrul autismului.
 • Depresie.
 • Unele dependente (alcoolism, jocuri de noroc patologice etc.).
 • Boli ale glandei tiroide.
 • Tendinta la stres.
 • Trastorno antisocial de la personalidad.
 • Tulburare obsesiv-compulsiva (TOC).
 • Fobia social.
 • Anxietate.
 • Agorafobia (frica irationala de spatii deschise).

Toate acestea sunt doar tendinte al caror impact social negativ il putem depasi daca ne modificam obiceiurile, asa cum vom vedea.

Ce este si cum se desfasoara auditul de mediu? Te-ar putea interesa si: Ce este si cum se desfasoara auditul de mediu?

2. Factori sociali

Factorii sociali, care sunt in principal invatati, au un impact mare asupra relatiilor sociale pe care le putem stabili. Sa vedem cum mediul nostru poate influenta acest aspect al vietii:

 • Mediu familial disfunctional.
 • Abuz asupra copilului.
 • Stiluri parentale foarte permisive.
 • Stiluri parentale autoritare.
 • Abandonarea copilului.
 • Despartirea de parinti.
 • Trauma severa.
 • Procese patologice de doliu.
 • Cerc social mic.
 • Influenta grupurilor negative.

Trebuie avut in vedere ca prezenta factorilor vazuti mai sus reprezinta doar o rata mai mare de probabilitate de a prezenta probleme in relatiile sociale, dar nu sunt factori absolut determinanti . De aceea sunt cunoscuti ca factori de risc.

Cum sa eviti dificultatile in relatia cu oamenii?

In acelasi mod in care exista factori de risc care pot determina subiectul sa prezinte dificultati in relatiile interpersonale, exista si modalitati prin care poti evita acest tip de limitare .

Ele sunt urmatoarele:

1. Fii selectiv cu privire la grupul social

Faptul ca nu te raportezi bine la un grup social nu inseamna ca asa ar trebui sa fie cu toata lumea ; retineti ca nu merita sa fortati interactiunea. Daca observi ca pentru a te incadra intr-un grup trebuie sa te indepartezi prea mult de cine esti cu adevarat, atunci ar putea fi timpul sa nu te mai incadrezi in acea schema.

2. Stabiliti obiective

Obiectivele ajuta foarte mult la depasirea treptat a limitarilor noastre sociale ; este vorba despre escaladarea temerilor noastre intr-o maniera controlata. De exemplu, daca devenim anxiosi vorbind cu oamenii; Ne-am stabilit un obiectiv zilnic de a incepe cel putin 3 conversatii pe zi.

Facand acest lucru ne va permite sa ne depasim insecuritatile si va veni momentul in care o putem face in mod natural. Aceste obiective trebuie sa aiba un termen limita, pentru a masura cat de bine ne-am descurcat in acea perioada de timp.

3. Impartasiti experiente

Indrazneste sa impartasesti experiente personale cu oameni apropiati . Este in regula daca uneori comentezi lucruri care te fac sa te simti vulnerabil. Contrar a ceea ce cred multi, a fi vulnerabil nu este un semn de slabiciune in toate contextele.

Daca sunteti capabil sa va deschideti pentru a le spune altora despre experientele negative, acestia se vor simti mai confortabil cu tine, iar interactiunea poate deveni mai semnificativa pentru toti membrii grupului. Desigur, retineti ca trebuie sa fie oameni in care aveti incredere.

4. Mergi la terapie

O resursa putin folosita de oameni este terapia psihologica , probabil din cauza stereotipurilor care mai exista fata de figura acestor sedinte. Insa realitatea este ca mersul la terapie iti poate clarifica panorama cu privire la ceea ce te limiteaza social si te va ajuta sa iei in considerare planuri „de pornire” pentru a relationa mai bine cu ceilalti.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la De ce imi este greu sa relationez cu oamenii? Cauze si ce trebuie facut

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×