„Extremity”, de Daniel Warren Johnson si Mike Spicer

„Extremity”, de Daniel Warren Johnson si Mike Spicer

Nu sunt putine disputele care au dus ulterior la razboaie si declansatorul care a inceput totul este oarecum confuz. Poate ca au inceput cu o disputa asupra pamantului, datorita resurselor care se puteau obtine din acesta, cu puncte de vedere diferite cu privire la adevaratul zeu care trebuie venerat sau chiar cu idealuri politice diametral opuse.

Oricum ar fi, si in functie de anii in care ne intoarcem in trecut, cineva a aruncat o piatra sau a manuit o sabie sau a luat o pusca si a pus capat vietii altuia. Raposatul avea rude, prieteni, persoane dragi care ridicau o piatra, manuiau o sabie sau luau o pusca si plecau in cautarea razbunarii. Dupa obtinerea unei pedepse considerate proportionale cu infractiunea, dupa incheierea vietii primului care a varsat sange, disputa ar fi trebuit solutionata, nu? Familia, prietenii, cei dragi sau simpatizantii din nou pe scena, dar de data aceasta cu o alta ideologie, o alta credinta, un alt pamant pentru care sa lupti, desi cu aceeasi dorinta de a lua dreptatea in propriile maini. Si asa ar incepe o bucla de ura si moarte.

Da, recunosc ca expunerea mea este simplista si probabil chiar naiva. Ar fi de neimaginat ca, de exemplu, un razboi sa fie declansat pur si simplu pentru ca un barbat a impuscat un arhiduce, nu? Dar am vrut sa va arat doar mesajul teribil de elementar care sta la baza oricarui conflict (fie ca are legatura cu o incaierare in familie sau cu un razboi care ingenuncheaza lumea intreaga) pentru ca Extremity , comicul care ne preocupa astazi, este tema. care pune pe masa.




In lumea Extremity exista doua triburi: Paznina si Roto. Paznina mai inradacinata in nobilime, a doua dintr-o clasa sociala inferioara, muncitoare, dar la fel de razboinici ca primul. Thea apartine familiei Roto, de fapt este fiica sefului clanului, Jerome. Thea a fost o artista; Mi-a placut sa desenez totul. Intotdeauna purta un caiet si ustensile de desen. Foi si foi pline cu ilustratii care aratau viata de zi cu zi a tribului sau si minunile naturii. Apoi au sosit Paznina, i-au distrus satul, i-au luat o parte din familie si posibilitatea de a desena din nou. Acum toti Roto, cu Jerome la conducere, pleaca in cautarea razbunarii pe care vor sa o realizeze cu orice pret.

Daniel Warren Johnson este creatorul acestei benzi desenate portentoase care ne arata doua laturi opuse. Prin personaje de ambele parti (desi intotdeauna cu lupa in Roto) ne va arata ca alb si negru nu sunt doua culori care inseamna neaparat bine si rau si ca intre ele exista o scara de gri. In tinta il gasim pe Jerome, obsedat de razbunare, dispus sa faca orice (si cand spun ca totul este totul) pentru a-l atinge. Pe parcurs, si in acea gama de gri, il gasim pe Rollo, fiul lui Jerome, succesorul, urmatorul sef al clanului care ar trebui sa-si arate abilitatile luand vieti de la inamici fara sa arate cea mai mica ingaduinta.

11 cele mai bune carti infricosatoare pentru Halloween Te-ar putea interesa si: 11 cele mai bune carti infricosatoare pentru Halloween

Dar cum suporti toate astea cand crezi ca violenta nu face decat sa naste violenta? Un gand care il va pune intre stanca si loc greu atunci cand pune la indoiala metodele tatalui sau. Prin urmare, fara tragere de inima, Thea va fi cea care trebuie sa duca la indeplinire mandatele sangeroase ale tatalui ei. Acest lucru o va duce la o lupta cu ea insasi: Thea razbunatoare impotriva Thea care crede ca nu exista nicio justificare posibila pentru niciunul dintre actele care se desfasoara. Si pana ajungem la culoarea neagra, cea pe care o detine regina Pazninei, vom gasi roboti de lupta care neaga destinul pe care l-au luat altii pentru ei, soldati din ambele parti care ezita in fata atatei violente excesive si animale fantastice care dau un o nota minunata de fantezie la o poveste epica SF. 

Lumea creata de Daniel Warren Johnson in Extremity face ca cuvantul frumusete sa fie scurt pentru a-l descrie. Este un amestec potrivit intre Fist of the North Star , si, prin urmare, si Mad Max, unele dintre lucrarile lui Masamune Shirow (mai ales cand vine vorba de detalii), Akira lui Otomo si unele filme de animatie de la Studio Ghibli (amintesc clar de Nausicaa of the Valley of the ). Vant, Printesa Mononoke si Castelul din Cer). Amalgamul este consistent si functioneaza.

Locul post-apocaliptic in care se petrec evenimentele din Extremity are propria cosmogonie pe care o vom descoperi fragmentat, prin carti vechi care ne vor lasa sa intrezarim, dar sa nu stim niciodata. Prin designul sublim al personajelor (al imbracamintei lor in special) vom intui rase, triburi si vremuri ale unui pamant care nu mai exista dar care a evoluat cumva. Roboti, fitiluri, animale imbunatatite artificial, fiinte mitologice in care radioactivitatea si experimentele au jucat probabil un rol important, toate acestea ne vor spune despre lumea care exista acum dar si despre lumea care a ramas in urma. Coloristul Mike Spicer, cu o paleta variata si plina de viata, transforma benzile desenate intr-un anime care se misca prin panouri.

Pe scurt, Extremity (Comic Planet) cu o naratiune superba si o intensitate mare, care te lasa fara suflare in ceea ce priveste actiunea si care nu da ragaz nici in momentele de drama, facand chiar si finalul in graba (aproape coitus interruptus ) , ne poarta intr-o lume sangeroasa, frumos conceputa si frumos colorata, in care alegerile catorva personaje vor determina soarta unui conflict inradacinat.

„Nu vezi? Toata aceasta ura. Aceasta manie. Aceasta frica. Se tot repeta. Si din nou."


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la „Extremity”, de Daniel Warren Johnson si Mike Spicer

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×