De ce este atat de importanta lectura pentru copii?

De ce este atat de importanta lectura pentru copii?

Lectura ne permite sa fim transportati din propria noastra lume in alta. Intre paginile unei carti, putem deveni cufundati in viata personajelor fictive si sa aflam despre o cultura cu totul diferita de a noastra. Putem, de asemenea, sa invatam cuvinte si fraze noi, sa experimentam o serie de emotii si sa dobandim abilitati si cunostinte.

Datorita potentialului de invatare, efectele cititului asupra dezvoltarii copilului sunt vaste si studii multiple au evidentiat beneficiile acestuia. Ca atare, profesorii si parintii sunt intr-o pozitie excelenta pentru a se asigura ca citirea este o parte cheie a rutinei zilnice a copiilor. Va vom oferi cateva informatii suplimentare despre motivul pentru care acest lucru este atat de important si va vom oferi cateva sfaturi pe care le puteti folosi atat in ​​clasa, cat si in afara acesteia.

Care sunt beneficiile lecturii pentru copii?

Importanta lecturii pentru copii nu poate fi subestimata. Lectura din placere poate aduce beneficii in educatie, dezvoltarea sociala si cognitiva a copilului, bunastarea si sanatatea lor mintala.

Numeroase lucrari de cercetare au descoperit beneficiile profunde ale lecturii pentru dezvoltarea unui copil. Un studiu detaliaza efectele citirii asupra abilitatilor de alfabetizare ulterioare, facilitand interactiunea sociala dintre adulti si copii si incurajand copiii sa se angajeze cu lumea din jurul lor. De asemenea, precizeaza modul in care lectura poate fi o „sursa stabila de informatii” de-a lungul vietii unui copil. Aceasta stabilitate le permite sa acceseze textul in mod constant si poate fi benefica in special pentru copiii care cresc in circumstante dificile.




Exista multe alte beneficii pe care le poate avea lectura asupra dezvoltarii unui copil, inclusiv:

Dezvoltarea cognitiva asistata. Dezvoltarea cognitiva se refera la modul in care percepem si gandim despre lumea noastra in raport cu inteligenta, rationamentul, dezvoltarea limbajului si procesarea informatiilor. Citind copiilor, le oferiti o intelegere profunda despre lumea lor si le umpleti creierul cu cunostinte de baza. Apoi, ei folosesc aceste cunostinte de baza dobandite pentru a intelege ceea ce vad, aud si citesc, ceea ce le ajuta dezvoltarea cognitiva.

Dezvoltarea empatiei. Cand citim o carte, ne transpunem in povestea din fata noastra. Acest lucru ne permite sa dezvoltam empatie pe masura ce experimentam vietile altor personaje si ne putem identifica cu modul in care se simt. Copiii pot folosi apoi aceasta intelegere pentru a empatiza in lumea reala cu alti oameni. In plus, copiii vor dobandi o mai buna intelegere a emotiilor, ceea ce ii poate ajuta sa-si inteleaga propriile emotii si ale altora. Acest lucru ajuta dramatic la dezvoltarea lor sociala.

20 de carti romantice pentru adolescenti care iti vor topi inima Te-ar putea interesa si: 20 de carti romantice pentru adolescenti care iti vor topi inima

Obtinerea unei intelegeri mai profunde. O carte ne poate duce oriunde: intr-un alt oras, intr-o alta tara sau chiar intr-o lume alternativa. Citind o carte, un copil invata despre oameni, locuri si evenimente pe care altfel nu le-ar putea invata. Acest lucru ofera copiilor o intelegere mai profunda a lumii din jurul lor si a culturilor care sunt diferite de ale lor.

Construirea unor relatii mai puternice. Daca un parinte citeste cu un copil in mod regulat, atunci va dezvolta, fara indoiala, o relatie mai puternica cu el. Lectura ofera parintilor posibilitatea de a avea un eveniment regulat si comun pe care parintii si copilul il pot astepta cu nerabdare. In plus, ofera copiilor sentimente de atentie, dragoste si asigurare, care sunt cheia pentru ingrijire si bunastare.

Care este importanta povestilor in educatia copilului?

Cititul cu copiii va poate ajuta sa creati o dragoste pentru lectura. Studii multiple au gasit o corelatie intre lectura pentru placere si performanta academica superioara la fiecare disciplina, nu doar la limba romana.

Avantajele lecturii cu copiii despre educatia lor sunt largi:

Abilitati literare imbunatatite. Cititul cu voce tare cu copiii mici, chiar daca nu pot intelege pe deplin ceea ce spuneti, le ofera abilitatile de care au nevoie atunci cand incep sa citeasca singuri. Le arata copiilor ca lectura este ceva realizat prin concentrarea de la stanga la dreapta si ca rasucirea paginilor este esentiala pentru continuarea. Citirea copiilor chiar si in primele luni ale vietii lor poate ajuta la dobandirea limbajului si la stimularea partii din creier care proceseaza limbajul.

Vocabular mai extins. Auzirea cuvintelor rostite cu voce tare ii poate expune pe copii la o gama noua de vocabular si fraze pe care este posibil sa nu fi auzit altfel. Citind zilnic unui copil, vor invata cuvinte noi in fiecare zi.

Concentratie mai mare. Citirea regulata si consecventa poate ajuta la imbunatatirea abilitatilor de concentrare ale copilului. In plus, va ajuta copilul sa invete sa stea linistit si sa asculte perioade lungi de timp, ceea ce ii va aduce beneficii in scoala.


0,00 (0 voturi)
Admin A

Nu sunt Comentarii la De ce este atat de importanta lectura pentru copii?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×