Cum ia nastere o carte? De la idee la cuvinte pe hartie

Cum ia nastere o carte? De la idee la cuvinte pe hartie

Inainte ca o idee sa devina o carte tiparita care poate fi gasita în librariile de pretutindeni, aceasta trebuie sa devina mai intai - ai ghicit - o carte.

Povestea unei carti privita din ansamblu este destul de simpla: o idee germineaza intr-un autor aspirant, debutant sau aflat deja pe piața cartilor. Daca autorul alege publicarea traditionala, atunci acesta va trebui sa discute cu un agent specializat pentru a promova manuscrisul cartii in jurul editorilor. Odata ce manuscrisul este selectat de editori, aceasta va trece printr-un proces de editare minutios.

Manuscrisul cartii se intoarce, de obicei, la autor pentru a face editarile stilistice de rigoare, apoi revine la editor pentru ultimele modificari de ortografie.

Cand textul din interiorul cartii este potrivit atat pentru autor, cat si pentru echipa editoriala, acesta va fi transmis editorului de productie pentru dactilografiere si formatare. Cand vorbim despre o carte de proza sau eseistica, aceste procese sunt destul de simple. Dar odata ce intram pe taramul poeziei, al romanelor grafice si al cartilor de calatorii, lucrurile se pot complica.
Oricum ar fi, atunci cand este gata pentru “fabricatie”, tipul de hartie si cerneala sunt alese pentru procesul de imprimare. O tipografie de incredere va folosi echipamente tipografice de la branduri de incredere pentru ca produsele finale (cartile) sa fie de inalta calitate. Paginile sunt, de obicei, tiparite pe hartie mare, de marimea ziarelor, apoi sunt taiate, asamblate si lipite de coloana vertebrala a cartii in sine, adica de cotor.

Pe scurt, iata pasii prin care o simpla idee devine o carte tiparita fizic:

  1. Propunerea ideii de carte sau trimiterea manuscrisului

  In aceasta prima etapa, un potential autor si un editor dezvolta ideea sau ideile pentru o carte impreuna. In unele cazuri, acestea sunt apoi impartasite altor departamente din cadrul unei edituri pentru discutii suplimentare. Ideea si/sau manuscrisul sunt analizate conform cererilor de piata pentru a vedea care va fi potentialul cartii.

  „Perks of Being Invisible”, o carte de Stephen Chbosky Te-ar putea interesa si: „Perks of Being Invisible”, o carte de Stephen Chbosky

   2. Aprobarea din partea echipei editoriale

   Primirea aprobarii din partea echipei editoriale este o cerinta pe care orice carte care urmeaza sa fie tiparita si publicata trebuie sa o indeplineasca. De obicei, in aceasta etapa, membrii echipei editoriale ofera feedback cu privire la manuscris, recenzii si evalueaza care este atitudinea autorului la sugestii.

    3. Pregatirea manuscrisului si semnarea contractului de editare si publicare

    Dupa primirea aprobarii, autorul finalizeaza revizuirile convenite in timpul procesului de evaluare si se negociaza un contract final care va avea in vedere si comisionul pe care autorul il primeste din vanzarea cartii.

     4. Productia si designul (Print, Digital & Audio)

     Manuscrisul original este copiat, formatat, dactilografiat, indexat, corectat si pregatit pentru aparitia sa in editii tiparite si digitale. Tot in aceasta etapa, coperta fata-verso este proiectata si, daca este cazul, sunt planificate si alte formate, cum ar fi cartea in format audio.

      5. Planificarea strategiei de marketing, publicitate si publicare

      In aceasta etapa sunt dezvoltate campanii integrate de marketing si modele de preturi pentru formatele alese ale cartii. Sunt incluse planurile de publicitate, informare directa, participarea la targuri si expozitii de carte si promovarea pe retelele de socializare si alte active digitale.

       6. Cartea este tiparita si publicata oficial

       Dupa toate aceste etape, cartea este in sfarsit tiparita la nivel national si expediata catre centrele de distributie in librarii.

       In timp ce ar putea dura de la cateva luni pana la cativa ani, fiecare format de carte (tiparita, digitala si audio) pe care o editura il publica urmeaza o cale similara cu pasii mentionati anterior.


       0,00 (0 voturi)

       Nu sunt Comentarii la Cum ia nastere o carte? De la idee la cuvinte pe hartie

       Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

       ×