Cum a luat naștere povestea lui Aladin?

Cum a luat naștere povestea lui Aladin?

Aladin este unul dintre cele mai cunoscute personaje, fiind atractiv atât pentru copii cât și pentru oameni mai în vârstă. Aladin este inclus în antologia "O mie și una de nopți", unde a fost adăugat de traducătorul francez Antoine Galland.

Povestea lui Aladin a fost inclusă în volumul "O mie și una de nopți" din 1710, de Galland, care a afirmat că a avut la bază o povestire a scriitorului Hanna Diyab, cel care călătorise din Alep (Siria) la Paris, în martie 1709.

De altfel, Diyab este considerat cel care a dat lumii și alte povești cunoscute, cea mai celebră fiind Ali Baba și cei 40 de hoți.

În ce privește povestea lui Aladin, aceasta este despre un băiat sărac, care a ajuns în posesia unei lămpi magice. Astfel, în momentul în care lampa este frecată, ea scoate la lumină un duh ce trebuie să facă ce îi spune cel care ține obiectul în mână. Ajutat de noua sa găselniță, Aladin devine bogat și puternic și se căsătorește fiica sultanului, prințesa Badroulbadour, însă la un moment dat rămâne fără lampa fermecată.




Aladin, unul dintre cele mai întâlnite personaje din jocuri, filme și povești

Pornind de la 1001 și nopți, Aladin a devenit unul dintre cele mai întâlnite personaje în jocuri, filme, desene animate, povești și piese de teatru.

Când vine vorba de jocuri, Disney's Alladin, lansat în anul 1993, a fost foarte apreciat la vremea sa. Dar și în zilele noastre există multe jocuri populare despre Aladin, două dintre ele fiind disponibile pe NetBet, operator la care oamenii pot juca și table online.

Așadar, "Alladin and the Sorcerer" este apreciat datorită graficii și a coloanei sonore. El a fost lansat de compania Playtech și are simboluri din producțiile despre Aladin.

De asemenea, în 2020 a fost lansat și jocul "Aladdin and the Golden Palace". Este o producție dezvoltată de compania Synot, în care printre simboluri se regăsesc Aladin, Jasmine și celebra sa lampă fermecată. La succesul acestui personaj au contribuit și numeroasele cărți despre Aladin scrise în ultimele decenii.

Cum să alegi cele mai bune boxe auto? Te-ar putea interesa si: Cum să alegi cele mai bune boxe auto?

Filmele despre Aladin, la mare căutare

Probabil o bună parte din popularitatea lui Aladin a fost transmisă și de filme. Încă de acum aproape 100 de ani au început să se facă primele filme despre acest personaj foarte îndrăgit.

Astfel, primele referiri la adresa lui Aladin într-un film de animație datează din 1926, din "The Adventures of Prince Achmed". Acest desen animat este, de fapt, o combinație între povestea lui Aladin și cea a prințului. Iar prințesa pe care Aladin a pus ochii este sora prințului Achmed.

În 1992 a fost lansată și una dintre cele mai cunoscute producții despre Aladin, de Walt Disney, care deține drepturile de imagine asupra acestui personaj. Filmul "Aladdin" a schimbat destul de mult povestea inițială. Astfel, prințesa nu s-a mai numit Badroulbadour, ci a primit un nume mai comercial, Jasmine. Acesta a fost inspirat de la numele actriței Jasmine Guy. De asemenea, aici a apărut și personajul Jafar, în timp ce duhul din lampă îndeplinește trei dorințe și cere la schimb eliberarea.

Totodată, în locul inelului magic din povestea originală a apărut covorul magic, care a devenit practic un simbol al lui Aladin în istoria recentă. În schimb, inelul magic îi revine lui Jafar.

Cei de la Walt Disney au revenit în 2019 cu o nouă producție intitulată "Aladdin", care a fost regizată de Guy Ritchie. A fost, practic, readaptarea filmului din 1992, care i-a avut în distribuție pe Will Smith, Naomi Scott, Mena Massoud, Navid Negahban și Marwan Kenzari. Încasările acestui film au fost de aproximativ 1 miliard de dolari, filmul având un succes comercial uriaș.


0,00 (0 voturi)
Admin A

Nu sunt Comentarii la Cum a luat naștere povestea lui Aladin?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×