Cele mai populare genuri de carti

Cele mai populare genuri de carti

Cand vine vorba de alegerea unei carti grozave, nu se fac discriminari aici. Dar cand esti un cititor important, este usor sa te lasi prins de ceea ce pare a fi o gama nesfarsita de genuri care uneori par sa te copleseasca. Preferi SF-ul sau fantezia? Care sunt diferentele cheie dintre un thriller si un mister? A, si ce inseamna chiar ,,fictiunea literara"? Pentru toti bibliofilii care doresc un raspunds la aceste intrebari, in continuare sunt prezentate cele mai populare genuri de carti atat de fictiune, cat si de non-fictiune, astfel incat sa stii exact ce sa cauti la urmatoarea ta vizita la librarie.

Actiune si aventura

Cartile de actiune si aventura sunt pline de entuziasm, deoarece personajul tau principal preferat se afla in mod repetat in situatii cu miza mare. Protagonistul are un scop final de atins si este intotdeauna pus in situatii riscante, adesea periculoase. Acest gen se incruciseaza de obicei cu altele precum misterul, criminalitatea, SF si fantezia. ( Harry Potter).

Clasice

Clasicele au existat de zeci de ani si au fost adesea povesti inovatoare la publicarea lor, dar au continuat sa aiba un impact de generatii, servind ca baza pentru multe lucrari populare pe care le citim astazi.

Benzi desenate sau romanul grafic

Povestile din cartile de benzi desenate si romanele grafice sunt prezentate cititorului prin arta narativa captivanta, secventiala (ilustratii si tipografie), fie prezentata intr-un design specific, fie prin aspectul traditional al panoului pe care il gasesti in benzi desenate. Cu ambele, vei gasi adesea dialogul prezentat in ,,baloane cu cuvinte" de langa personajele respective.

Detectiv si mister

Intriga se invarte intotdeauna in jurul unui fel de crima care trebuie rezolvata - sau descifrata - de catre protagonisti.
Fantezie

Desi sunt de obicei asezate intr-o lume imaginara fictiva - in opozitie, cartile fanteziste includ elemente proeminente ale magiei, mitologiei sau supranaturalului.

Fictiune istorica

Aceste carti se bazeaza pe o perioada de timp stabilita in ultimele decenii, adesea pe fundalul unor evenimente istorice semnificative (reale).

Groaza

Menite sa provoace disconfort si frica atat personajului, cat si cititorilor, scriitorii de groaza folosesc adesea elemente supranaturale si paranormale in povestile morbide, uneori putin prea realiste. Maestrul fictiunii de groaza? Nimeni altul decat Stephen King.

Fictiune literara

Desi poate fi vazut ca un gen larg care cuprinde multe altele, fictiunea literara se refera la stilul de scriere artistica perceput al autorului. Proza lor este menita sa evoce gandirea profunda prin povesti care ofera comentarii personale sau sociale asupra unei anumite teme.

99 autori celebri - Cele mai interesante carti pe care trebuie sa le citesti intr-o viata Te-ar putea interesa si: 99 autori celebri - Cele mai interesante carti pe care trebuie sa le citesti intr-o viata

Romantism

Genul care iti face inima calda se concentreaza pe povestea de dragoste a protagonistilor principali. Aceasta lume a fictiunii este extrem de larga in sine, deoarece are o varietate de sub-genuri, inclusiv: romantism contemporan, istoric, paranormal si erotica mai aburitoare.

Science Fiction (Sci-Fi)

Desi sunt adesea gandite in acelasi sens ca si fantezia, ceea ce distinge povestile de fictiune stiintifica este ca se bazeaza puternic pe temele tehnologiei si stiintei viitoare. Vei gasi si romane apocaliptice si distopice in genul SF.

Nuvele

Desi cuprind multe dintre genurile pe care le descriem aici, nuvelele sunt proza scurta, care sunt semnificativ, mai scurte decat romanele. Scriitorii isi povestesc strict naratiunile printr-o tema specifica si o serie de scene scurte, desi multi autori compileaza aceste povesti in colectii ample.

Suspans si Thriller

Desi adesea cuprind aceleasi elemente ca si cartile de mister, genul suspans si thriller il vede pe erou incercand sa-l opreasca si sa-l invinga pe ticalos pentru a-si salva propria viata, mai degraba decat pentru a descoperi o crima specifica. Thriller-urile includ in mod obisnuit si inselaciune pentru a incuraja suspansul, tragand in acelasi timp patura peste ochii personajului principal si al cititorului.

Biografii si autobiografii

Servind ca o relatare oficiala a detaliilor si evenimentelor din durata de viata a unei persoane, autobiografiile sunt scrise de subiect in sine, in timp ce biografiile sunt scrise de un autor care nu este in centrul cartii.

Carti de bucate

In mod traditional scrise de bucatari profesionisti sau chiar de celebritatile preferate, cartile de bucate ofera o colectie apetisanta de retete, specifice unei teme, a bucatariei sau a experientei alese de autor.

Istorie

Aceste carti cronicizeaza si dispun un moment specific in timp, cu scopul de a educa si informa cititorul, privind toate partile lumii la un moment dat.

Poezie

Cu poezia - o forma de arta scrisa - autorii aleg un anumit ritm si stil pentru a evoca si descrie diverse emotii si idei. Uneori, mesajul este clar (ca un poem de dragoste direct ), in timp ce cu altii, sensul este ascuns in spatele unui joc de cuvinte - totul depinde de stilul, intentia si tema aleasa a scriitorului.


0,00 (0 voturi)
Andrei C

Nu sunt Comentarii la Cele mai populare genuri de carti

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×