Top 10: Cele mai interesante carti pe care orice copil trebuie sa le citeasca pana la 10 ani

Top 10: Cele mai interesante carti pe care orice copil trebuie sa le citeasca pana la 10 ani

Chiar daca povestile pentru copii par lipsite de insemnatate, personajele construite de celebrii autori recunoscuti in sfera scrierilor ce fac parte din literatura pentru copii, joaca un rol important in dezvoltarea psihica a celor mici. Este recomandat ca lectura sa faca partea din viata copiilor inca de la cele mai mici varste. Cu multa energie, si insotiti mereu de un optimism debordant, cei mici sunt pasionati de povesti, de eroii fantastici cu care se identifica adesea.

Iata care sunt cele mai importante carti pentru copii, care au rolul de a le contura personalitatea micutilor, pana la varsta de 10 ani.

 

Scufita Rosie de Hans Christian Andersen

Scufita Rosie este o poveste clasica, pe care cu siguranta majoritatea parintilor au citit-o. Hans Christian Andersen reuseste sa prezinte calatoria Scufitei Rosii de acasa si pana la locuinta bunicii ei, pe un drum primejdios din inima padurii. Este o poveste in care autorul mizeaza pe ideea moralizatoare de a asculta intotdeauna de parinti.

O prietenie adevarata de Cahterine Girard-Audet

In cartea „ O prietenie adevarata”, Catherine Girard-Audet prezinta printr-o serie de activitati ale personajelor, ce inseamna prietenia si cat conteaza sa oferim ajutor atunci cand este nevoie.

Fetita din trenul orfanilor de Christina Baker Kline

Este o poveste trista, despre o fetita care a ramas orfana si care isi cauta alinarea in sanul mai multor familii adoptive. Pasiunea acesteia pentru carti, o determina sa fure o carte, iar pentru acest lucru este pedepsita crunt.
Minunea de R.J. Palacio

Ideea principala pe care isi doreste autorul sa o prezinte este aceea ca nu trebuie sa judecam niciodata o persoana dupa aparente. In aceasta carte este vorba despre un baietel, in varsta de zece ani, care s-a nascut cu o malformatie la nivelul fetei. Din cauza acestui nefericit eveniment, parintii ii ofera educatie acasa. Totusi, la un moment dat, baietelul este nevoit sa se desprinda de protectia casei si sa mearga la scoala. Este o poveste emotionanta despre acceptare, dificultatile de integrare intr-un colectiv si ce inseamna cu adevarat sa judeci cu inima si nu cu mintea.

Erus si Valea Rabdarii de Alec Blenche

Asa cum este sugerat in titlu,in aceasta carte, pe primul plan se afla aspectele ce tin de importanta rabdarii. Rabdarea este o calitate pe care copiii nu o inteleg in amanunt deoarece doza mare de energie le sta de cele mai multe ori in cale. Este de asemnea, o carte ilustrata, in care se prezinta mai multe modele de comportament si totodata, Alec Blenche scrie si despre imoprtanta unei alimentatii sanatoase.

Top 30 de carti de citit pana implinesti 30 de ani Te-ar putea interesa si: Top 30 de carti de citit pana implinesti 30 de ani

Povestea Micului Print de Antoine de Saint-Exupery

„Povestea Micului Print” este o lectura ce ii impresioneaza chiar si pe adulti. Este o poveste care descrie adevaratele valori ale unei persoane. „Povestea Micului Print” include prezentari moralizatoare despre bucuria fiecarui moment pe care il traim. Este important sa fim responsabili, harnici si sa ii ajutam pe cei din jur, dar toate astea nu ar trebui sa ne faca sa nu iubim viata.

Ratusca cea urata - Hans Christian Andersen

Aceasta poveste clasica, ce apartine din manualele de literatura pentru copii, este de asemnea o prezentare a ceea ce inseamna sa fii marginalizat din cauza faptului ca esti diferit. Diferit nu inseamna rau, doar ca aceasta mentalitate nu va fi prea devreme eliminata din societate. Este o poveste despre cum sa privim lumea - dincolo de aparente.

Fata babei si fata mosneagului - Ion Creanga

Povestea „ Fata babei si fata mosneagului” este prezenta intr-un ton amuzant, ironic, caracteristic clasicului autor al literaturii romane - Ion Creanga. Este o poveste menita sa le dezvolte copiilor inclinatia spre harnicie.

Basmele romanilor - Petre Ispirescu

Cartea contine 37 de povesti, clasice in literatura pentru copii. Unele dintre aceste povesti au ajuns celebre si pe marile ecrane. Dintre cele mai apreciate povesti amintim „ Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”, „ Greuceanu”, „ Aleodor imparat” si altele.

Pinnochio de Carlo Collodi

Copiii sunt inclinati sa spuna miniuni, nevinovate ce-i drept, dar acest obicei trebuie totusi catalogat ca fiind unul negativ. In povestea „ Pinnochio” este prezentata povestea unui baitel de lemn, acarui nas creste atunci cand spune minciuni.

Dezvoltarea personala incepe inca de la cele mai mici varste. Se poate spune ca pe masura ce inaintam in varsta mai deprindem experiente de viata si astfel ne conturam personalitatea. Totusi este recomandat ca experientele de viata sa vina ca o completare a lecturii, intocmai pentru ca cei mici sa poata sa compare si sa deosebeasca binele de rau, fara sa fie implicati in mod direct in viata reala.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la Top 10: Cele mai interesante carti pe care orice copil trebuie sa le citeasca pana la 10 ani

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×