Top 10 cele mai interesante carti istorice

Top 10 cele mai interesante carti istorice

Privind inapoi la secolele prinse intr-un conflict continuu si probleme precum: ciuma, foametea, prabusirea imperiala, ascensiunea si caderea civilizatiilor, astazi, avem impresia ca totul a fost ireal. Istoria prezinta o realitate haotica, dar o mare parte din ea, de fapt, nu este urata. Cu cat stii mai mult despre aceasta, cu atat mai multe incurcaturi au sens, atat intr-un context istoric, cat si modern.

Iata un top 10 dintre cele mai interesante carti istorice, lecturi care  ne deschid noi orizonturi ale cunoasterii.

Cele mai interesante 10 carti istorice

 

ISIS. Califatul terorii - Loretta Napoleoni

Loretta Napoleoni  duce cititorii dincolo de titlu, demonstrand ca, in timp ce mass-media occidentala infatiseaza statul islamic mai mult ca pe o gasca de talhari, organizatia propune un nou model pentru construirea natiunilor. Purtand un razboi traditional de cucerire pentru a realiza versiunea din secolul XXI a califatului initial, ISIS foloseste tehnologia moderna pentru a recruta si strange fonduri, in timp ce antreneaza populatia locala in conducerea cotidiana a noului stat.

Stasiland. Povesti din spatele zidului Berlinului -  Anna Funder

In 1989, zidul Berlinului a cazut. la scurt timp, cele doua Germanii s-au reunit, iar Germania de Est a incetat sa mai existe. Intr-o tara in care sediul politiei secrete poate deveni un muzeu literalmente peste noapte, exista o mie de povesti incredibile ce merita sa fie cunoscute.
Razboiul care a pus capat pacii - Margaret MacMillan

Razboaiele au destramat patru imperii europene si au slabit puterile coloniale care astazi apartin  partilor castigatoare - Marea Britanie si Franta. Razboiul  a dat nastere  comunismului si fascismului si a schimbat relatiile dintre europeni si non-europeni, dintre orase si tari, guverne si popoare, barbati si femei.

Era extremelor - Eric Hobsbawm

Pentru Hobsbawm, istoria reprezinta un joc permanent al politicii, desfasurat mereu sub alte forme. In explorarea trecutului, adevaratul scop al istoricului Eric Hosbawn este acela de a contura viitorul. Astfel, recunoscuta sau nu, istoria reala , istoria serioasa, este intotdeauna profund politica.

Rusia revolutionara 1891-1991- Orlando Figes

Orlando Figes prezinta o lectura originala a Revolutiei Ruse, examinand-o nu ca pe un eveniment unic, ci ca un ciclu de o suta de ani de violenta, in urmarirea viselor utopice. In acest context elegant si incisiv, Orlando Figes ofera o noua  perspectiva asupra revolutiei ruse.

Istoria lumii antice - Susan Wise Bauer

Cele mai bune carti din genul thriller Te-ar putea interesa si: Cele mai bune carti din genul thriller

Susan Wise Bauer ghideaza cititorii intr-un tur rapid si amanuntit al lumilor antice din Egipt, India, China, Grecia, Mesopotamia si Roma. Prin aceasta carte se va intelege mai bine modul in care s-au dezvoltat civilizatiile timpurii, metodele prin care s-au extins si cum s-au afectat reciproc.  

Cruciadele - Thomas Asbridge

Cartea „ Cruciadele” scrisa de Thomas Asbridge  este impresionanta pentru cantitatea de informatii cercetate din perspectiva istorica, cat si pentru usurinta  de a fi citita. Asbridge nu numai ca acopera toate campaniile si bataliile majore din epoca cruciadelor, pictand portrete vii ale tuturor jucatorilor importanti implicati (Richard Inima de Leu, Saladin si Sultan Baybars, fiind exemple notabile), dar plaseaza cruciadele intr-un  context unic, elucidand ce a condus la numeroasele confruntari si modul in care acestea au schimbat  lumea. Autorul prezinta lucrurile atat din perspectiva crestina, cat si musulmana, fara a judeca cine a fost corect sau cine a gresit.

Istoria lumii -  Andrew Marr

In istorie, punctele importante sunt evenimentele dinamice care au schimbat tiparele socio-culturale pentru o lunga perioada de timp. Andrew Marr a identificat, intr-un mod cat se poate de amanuntit, astfel de momente de cotitura pe care le-a analizat.

Istoria Lumii | Andrew Marr Carte Istorie

Istoria Lumii | Andrew Marr

Arme, virusuri si otel - Jared Diamond

Arme, germeni si otel: Soarta societatilor umane nu este istoria unui anumit loc, oameni sau perioade, ci este o examinare a ceea ce s-a intamplat cu o serie de popoare dintr-o multime de locuri si timpuri, bazate pe agricultura, boala si alti factori, cum ar fi norocul. Istoria s-a intamplat asa cum s-a intamplat nu pentru ca un grup de oameni era mai bun decat oricare altul, ci doar pentru ca unii oameni au dezvoltat mai intai arme mai bune sau au invatat cum sa produca mai multa hrana.

Istoria Basarabiei - Ion Nistor

Teritoriile care au fost de-a lungul timpului pierdute de Romania, nu si-au pierdut niciodata romanitatea adevarata, iar acest lucru este prezentat in amanunt de istoricul si omul politic, Ion Nistor in minunata carte „ Istoria Basarabiei”.

Cu toate ca istoria inseamna trecut, marii specialisti arheologi si cercetatori se intorc adesea la ceea ce este astazi doar o vaga amintire pentru cei mai multi dintre noi. Istoria ne ajuta sa ne intelegem mai bine originile si modul de a actiona in prezent. Societatea asa cum o cunoastem astazi a evoluat de-a lungul timpului, iar unele evenimente istorice au fost marcante pentru intreaga omenire. Afla din lecturile de mai sus la ce a fost umanitatea condamnata de-a lungul timpului si de ce astazi respectam cu totul alte reguli fata de cele impuse in timpul importantelor evenimente demult apuse.


5,00 (1 vot)
Ana

Nu sunt Comentarii la Top 10 cele mai interesante carti istorice

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×