Cele mai bune 15 carti SF pe care trebuie sa le citesti

Cele mai bune 15 carti SF pe care trebuie sa le citesti

De la bun inceput am privit spre stele si am visat sa le atingem, iar povestile despre cum ajungem acolo si ce urmeaza sunt o parte fundamentala a acestui vis. O buna fictiune stiintifica poate uimi si motiva, avertiza, ne face sa ne punem intrebari si ne starneste imaginatia, inspirand creativitatea umana in fiecare generatie.

Iata cateva dintre cele mai bune 15 carti de fictiune pe care trebuie sa le citesti si astfel sa devii si tu fan al genului SF.

Fundatia de Isaac Asimov (1951)

Seria „Fundatia” il prezinta in prim-plan pe Hari Seldon, care este arhitectul psihoistoriei - o ramura a matematicii care poate face predictii exacte cu mii de ani in avans. Un domeniu pe care Seldon il considera absolut necesar pentru a salva rasa umana din secolele intunecate. Este, de asemnea, una dintre cartile preferate ale lui Elon Musk, conform declaratiilor celebrului miliardar.

Borne de Jeff VanderMeer (2017)

Romanul  lui  Jeff VanderMeer extinde meditatia asupra problemei centrale a originilor extraterestre, asa cum a procedat si in lucrarile sale anterioare. Inteligenta extraterestra care a infectat Zona X in trilogia Southern Reach a prezentat detalii atat de amanuntite din biochimie, o carte atat de profunda, incat a adus un nou punct de vedere despre natura primitiva a gandirii umane. In cartea „ Borne”, Jeff VanderMeer  combina  ADN-urile  Godzillei si  ale lui Frankenstein si prezinta aspecte ale evolutiei genetice inedite, prezentate intr-un joc de cuvinte captivant.

Stelele destinatiei mele de Alfred Bester (1957)

Acest roman, emblematic al genului SF, incepe cu o simpla propozitie - „si daca oamenii  s-ar putea teleporta?”. Aceasta intrebare contureaza de-a lungul cartii, o poveste despre renastere si razbunare care se rasfrange asupra Sistemului Solar. Este asemnatoare romanului „Contele de Monte Cristo”, doar ca actiunea este adaptata  pentru un viitor interstelar.




Solaris de Stanislaw Lem (1961)

Daca credeti ca aveti idee despre ce este Solaris, din filmul Steven Soderbergh din 2002, cartea originala poate fi ca o adevarata surpriza. Scris de scriitorul polonez Stanislaw Lem in 1961, acest roman se bazeaza mai mult pe filosofie decat pe o actiune dinamica. Romanul  este conturat in jurul unei echipe de oameni de pe o statie spatiala care incearca sa inteleaga viata din oceanul misterios de pe planeta Solaris. Cercetarea lor se limiteaza la descrieri indelungate care dezvaluie o imagine vibranta a planetei extraterestre, dar nu reusesc sa elucideze misterele din adancaurile oceanului. In tot timpul cercetarii, echipajul descopera mai multe adevaruri despre ei insisi decat despre misterioasa planeta Solaris.

Dune de Frank Herbert (1965)

„ Dune” este cel mai bine vandut roman SF din toate timpurile, actiunea fiind inspirata din giganticul Univers. Seria include 18 carti cu actiuni ce se intind pe perioade ce depasesc 34.000 de ani. Seria „Dune” prezinta o actiune ce se desfasoara  in viitor, peste 20.000 de ani. Viata din viitor din seria „Dune”  este definita de galaxii blocate in epocile feudale, unde computerele sunt interzise din motive religioase, iar familiile nobile stapanesc planete intregi.

8 carti captivante despre razboi Te-ar putea interesa si: 8 carti captivante despre razboi

Mana stanga a intunericului, de Ursula K. Le Guin (1969)

Le Guin a alternat intre genuri in timpul carierei sale, iar acest roman complicat a aparut dupa cartea clasica de fantezie „Un vrajitor al pamantului”. Cea mai mare parte a actiunii se desfasoara iarna, intr-o planeta asemanatoare Pamantului, unde este frig tot timpul anului si toata lumea este de acelasi sex. A fost unul dintre primele romane in care s-au subliniat idei de andrologie.

 -

Substanta M de Philip K Dick (1977)

Intr-o apropiata viitoare Californie, vice-politistul Bob Arctor traieste sub acoperire  intr-o comunitate de dependenti de droguri psihoactive devastatoare.

Snow Crash de Neal Stephenson (1992)

„Snow Crash” captiveaza cititorii inca de la primele pagini.  Cartea urmareste personajul principal Hiro, un hacker de elita si spadasin, in timp ce incearca sa opreasca raspandirea unui virus periculos propagat de un cult religios. Acesta combina neurolingvistica, mitologia antica si informatica si prezice cu siguranta infiintarea retelelor de socializare, criptomonedele si utilizarea satelitilor cu Google Earth.

Caderea lui Hyperion de Dan Simmons (1989)

Castigator al premiului Hugo din 1990 pentru cel mai bun roman si parte a unei serii cu doua carti, „Hyperion” este o epopee stiintifica complexa, in stilul cartii „The Canterbury Tales”. In Hyperion, umanitatea s-a raspandit in mii de lumi, dar in nici una mai intriganta sau mai periculoasa decat Hyperion. Hyperion este locul unde a luat nastere Timpul iar pazirea lui este responsabilitatea creaturii terifiante cunoscuta sub numele de Shrike.

The Heart Goes Last de Margaret Atwood (2015)

The Heart Goes Last este un roman despre  tehnologie, satira, comedie, asa cum si-a obisnuit cititorii autoarea clasica a genului SF,  Margaret Atwood. Intr-o versiune sumbra si postapocaliptica  a SUA, tinerii indragostiti Charmaine si Stan sunt prinsi intr-o existenta mizerabila, dormind in masina lor si aparandu-se frecvent de criminali. Salvarea ajunge sub pretextul unei oferte de trecere la Proiectul Positron - o comunitate inchisa, construita ca o suburbie americana din anii 1950. Toate cuplurile din Positron trebuie sa-si petreaca cate o luna, lucrand intr-o inchisoare si sa isi schimbe temporar casele cu un alt cuplu, numit „Alternantii”. Atunci cand atat Charmaine, cat si Stan incep sa dezvolte relatii intime ciudate cu alternantii lor, lucrurile se degenereaza, relatia celor doi fiind compromisa.

6 carti interzise din motive politice si religioase Te-ar putea interesa si: 6 carti interzise din motive politice si religioase

Metro 2033 de Dmitry Glukhovsky (2002)

Este anul 2033, iar o apocalipsa nucleara a fortat ramasitele de zdrente ale populatiei umane din Moscova sa fuga in labirintul subteran al tunelurilor de sub oras. Aici dezvolta triburi independente in fiecare statie de metrou si se comercializeaza marfuri. Insa ascunse in tunelurile dintre statii, se ascund mutanti terifianti care mananca carne si au o voce care ii innebuneste pe oameni.

Ready Player One de Ernest Cline (2011)

Epopeea de realitate virtuala a lui Ernest Cline a fost ecranizata de Steven Spielberg anul trecut si nu toata lumea era multumita de aceasta versiune. Ceea ce multi considera enervant in privinta cartii - si a filmului - este reteaua complexa de referinte la filme din anii 1980, benzi desenate si jocuri de societate.

Ready Player One | Ernest Cline Carte Fictiune

Ready Player One | Ernest Cline

Oryx si Crake de Margaret Atwood (2003)

In „Oryx si Crake”,  Atwood contureaza o actiune ce se invarte in jurul unui circ modificat genetic al tendintelor actuale duse la extremul lor absolut.

Puterea de Naomi Alderman (2016)

Margaret Atwood a avut succes si cu acest roman captivant, care inverseaza premisa The Handmaid's Tale si pune femeile in ascendenta. Atwood a avut-o ca mentor pe autoarea Naomi Alderman, in timp ce a scris aceasta poveste despre femei si fete, care au descoperit o abilitate noua si puternica de a emite electricitate din mainile lor, ceea ce duce la un final al civilizatiei.

Martianul de Andy Weir (2015)

Romanul de debut al lui Andy Weir pune literalmente stiinta in fictiune, ambaland in tone de detalii bine cercetate, viata de pe Marte. Stilul de scriere este unul complex si plin cu elemente din cultura pop.

Cele mai bune carti SF imbina intr-un mod ideal firul narativ  cu intrebari existentiale, explorari, care ne determina sa ne punem tot felul de intrebari provocatoare despre bazele fundamentale ale: societatii, religiei, politicii, relatiilor dintre specii. In aceste scrieri se prezinta, de asemenea, aspecte despre spatiu, timp, destinul omului, locul nostru in univers, etc.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la Cele mai bune 15 carti SF pe care trebuie sa le citesti

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×