Cele mai bune 8 carti de filosofie - lecturi ce iti vor limpezi lentila prin care privesti viata

Cele mai bune 8 carti de filosofie - lecturi ce iti vor limpezi lentila prin care privesti viata

Unii dintre cei mai mari ganditori din istoria lumii au trait in umbra filosofiei. Studiind cele mai bune carti de filosofie, putem incerca sa intelegem modalitatile pe care culturile dinaintea noastra le-au creat si sa descoperim  sensul  vietii.

Am creat acest lucru ca un ghid, alcatuit din unele dintre cele mai bune 8 carti de filosofie din toate timpurile.

 

Istoriea filozofiei occidentale - Bertrand Russell

„O istorie a filosofiei occidentale” scrisa de Bertrand Russel prezinta o istorie pusa sub semnul intrebarilor. Este o minunata calatorie a mintii si o lectura ce naste o multitudine de intrebari despre aspectele ascunse in filele istoriei occidentale.

History Of Western Philosophy | Bertrand Russell Carte straina Istorie

History Of Western Philosophy | Bertrand Russell

Dialogurile - Platon

Platon a scris note filosofice la modul general, iar majoritatea scrierilor sale au supravietuit de-a lungul timpului. Lucrarile sale sunt sub forma de dialoguri, in care mai multe personaje argumenteaza un subiect, punandu-si intrebari. Aceasta forma de abordare ii permite lui Platon sa prezinte diverse puncte de vedere si sa permita cititorului sa decida care este valid. Platon a expus o forma de dualism, unde exista o lume a formelor ideale, separata de lumea perceptiei. Cea mai faimoasa expunere in acest sens este metafora pesterii, unde oamenii care traiesc intr-o pestera nu pot vedea decat umbre stralucitoare, proiectate pe peretele realitatii externe. Acest lucru a influentat multi ganditori de mai tarziu, in special neoplatonisti si gnostici si este o idee care se aseamana cu parerile sustinute de unele scoli de metafizica dualista hindusa.




Fizica. Categorii- Aristotel

Orizontul intelectual vast  a lui Aristotel acopera majoritatea stiintelor si multe dintre arte. El a fost fondatorul logicii formale, concepand pentru aceasta un sistem finit care timp de secole a fost considerat ca fiind baza acestei discipline. Tot Aristotel el a fost fondatorul  studiilor  zoologice. Scrierile sale continua sa fie studiate, iar opera sa ramane ca o amprenta puternica in timp.

Critica ratiunii pure - Immanuel Kant

Kant reuneste doua dintre cele mai mari idei istorice cu privire la modalitatile de gandire - gandirea rationala si cunostintele empirice, experientiale. Kant exploreaza ratiunea umana si face cercetari pentru a determina iluziile si a descompune gandirea in elementele sale de baza.

Top 5 cele mai bune carti de groaza Te-ar putea interesa si: Top 5 cele mai bune carti de groaza

Dincolo de bine si de rau - Nietzsche

Unul dintre filosofii de frunte ai miscarii existentiale, Nietzsche a fost si este considerat unul dintre cei mai putin accesibili gandirii umane obisnuite. In cartea „Dincolo de bine si de rau”, el descompune paradoxurile intelegerilor conventionale ale moralitatii si, facand acest lucru, pune in scena un mare conflict dat in modurile de  gandire ale secolului XX.

Meditatii despre filosofia primara - René Descartes

„Meditatii la prima filosofie” este o carte formata din sase meditatii. Scris in stilul unui jurnal, al unui curs de meditatie de sase zile, Descartes isi pune mai intai toata credinta in lucruri care nu sunt absolut sigure, apoi incearca sa stabileasca ce poate fi cunoscut cu siguranta. Este unul dintre cele mai influente texte filosofice scrise vreodata si este citit pe scara larga pana astazi.

Fiinta si Neantul - Jean-Paul Sartre

In „Fiinta si Neantul”, Sartre demonstreaza existenta liberului arbitru. Pe larg, el explica partial cum omul este obsedat de ideea „finalizarii”, ceea ce Sartre numeste literalmente „o fiinta care se provoaca pe sine”, pe care multe religii si filosofii o identifica drept Dumnezeu. „Fiinta si Nimic” este considerata cea mai importanta lucrare filosofica scrisa de Sartre.

Dialoguri asupra religiei naturale - David Hume

In tratatul sau, David Hume incearca sa foloseasca aceeasi metoda stiintifica de rationament, pe care a prezentat-o Isaac Newton in domeniul fizicii. David Hume cerceteaza psihologia umana pentru a descoperi ce este mai important - ratiunea sau sentimentele. In cele din urma, David Hume afirma ca umanitatea este condusa de sentimente, omenirea, fiind asadar, o rasa irationala.

Modurile in care gandim si ne comportam sunt puternic influentate de cultura in care ne-am nascut. Filosofia ne poate dezvalui motivele care stau la baza modului in care actionam si, in acest sens, ne ajuta sa dobandim intelegerea fortei noastre interioare si modul in care ne raportam la lumea din jurul nostru.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la Cele mai bune 8 carti de filosofie - lecturi ce iti vor limpezi lentila prin care privesti viata

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×