Ce sunt haiku-urile?

Ce sunt haiku-urile?

Literatura scurta incepe sa capete o nisa din ce in ce mai mare in predilectia cititorilor si a noilor autori datorita unui spatiu care permite salvarea tuturor acelor micropovestiri, versuri si poezii pentru a evoca o imagine, o senzatie sau o simpla scuza pentru o evadare.

Unul dintre cele mai bune exemple ale acestei febre pentru micro si pe care cu siguranta multi dintre voi il cunoasteti deja, este haiku, un tip de poem japonez antic bazat in general pe o compozitie de trei versuri de 5, 7 si 5 silabe, traducerea occidentala pe care il foloseste haiku-ul original. Printre unele dintre celelalte cerinte pe care le solicita aceasta forma de literatura orientala se numara si cea cunoscuta sub numele de kigo, cuvant care se refera la o anumita perioada a anului sau acea intentie constanta de a se apropia de natura.

De cand haiku-ul a devenit popular ca forma de exprimare a religiei Zen japoneze in secolul al XVII-lea datorita maestrului Basho , multi scriitori au continuat sa adapteze metrul original, in timp ce altii l-au modificat usor, creand haiku cu referiri la alte teme si alcatuit din versuri de mai multe silabe.

Cum a aparut haiku-ul?

Originea haiku-urilor are legatura cu religia din China antica. In acea perioada a budismului, confucianismului si taoismului, au devenit foarte populare ca o modalitate de a ajunge la ceilalti si de a-si exprima gandurile. Cu toate acestea, chiar in secolul al XVI-lea au inceput sa fie mai cunoscuti datorita lui Matsuo Bashoo, una dintre cele mai reprezentative figuri ale acestor poezii.
Aparent, haiku este o varianta a lui Haikai, care sunt poezii de 36, 50 sau 100 de versuri care au fost compuse in grup, adica intre mai multe persoane, un maestru poet si studentii sai. Primul trebuia sa scrie 3 versuri, 5-7-5 silabe. Acestea se numeau Hokku. Apoi, al doilea, a trebuit sa faca doua versuri din 7-7 si tot asa mai departe, dand forma completa Haikai-ului care parea scris de o singura mana.

Cum se scrie un haiku?

Elementele esentiale

Daca esti interesat sa inveti sa faci haikus, in primul rand ar trebui sa stii care sunt elementele esentiale si ce caracterizeaza haiku-urile. Acestea sunt:

Metrica

Un haiku este format din trei linii. Prima din 5 silabe, a doua din 7 si a treia din 5 . In total, ar trebui sa fie 17 silabe. Acesta este haiku clasic, desi acum este permisa o mica variatie intre versuri. Acum, totalul ramane la 17.

Cele mai bune carti young adult care sunt apreciate la toate varstele Te-ar putea interesa si: Cele mai bune carti young adult care sunt apreciate la toate varstele

Kigo

Un kigo este de fapt includerea, in haiku, a sezonului anului . Nu inseamna ca trebuie sa numiti luna in care se afla sau daca este primavara, vara, toamna sau iarna. Dar ceva care o reprezinta: zapada, foc, frunze, flori...

Natura

Exista multe haiku-uri si toate au teme diferite, dar clasicii folosesc natura ca element fundamental in creatiile lor . Prin urmare, daca vrei sa scrii cat mai aproape de „original”, gandeste-te la natura.

Crearea unui sentiment

Un haiku nu este o combinatie de cuvinte care se potriveste si atat. Ele trebuie sa capteze cititorul si sa-l faca sa simta ceva cand il citeste . De aceea este atat de greu sa scrii haiku-uri care sunt cu adevarat bune, pentru ca trebuie sa alegi cuvintele specifice si sa le dai emotie pentru ca oamenii sa experimenteze senzatii cu ele.

Scrierea haiku-urilor: cum se face

Acum ca stii elementele, este timpul sa le pui in practica. In primul rand, nu te descuraja daca primele nu iti ies, sau sunt proaste, pentru ca trebuie sa mergi in continuare ca sa te faci mai bine. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le puteti face.

Citeste haiku

Cand un scriitor vrea sa scrie, trebuie sa aiba mai intai o baza , iar acest lucru se realizeaza citind romane si opere care sunt legate de pasiunea lui. Acelasi lucru este valabil si pentru haikus. Daca vrei sa le scrii, mai intai trebuie sa citesti multe pentru a vedea esenta lor.

Nu va fie teama sa va lasati influentati de un autor. In primele se vor intampla, dar incetul cu incetul iti vei defini propria personalitate si vei realiza creatii total originale.

Contempla

Ce simti cand vezi ca cade apa de ploaie? Si cand vezi rasaritul sau apusul? Uneori lucrurile de zi cu zi nu ne fac sa simtim nimic si totusi le vedem . Din acest motiv, contemplarea cautand acea emotie care ne face sa ne ajute sa facem haiku-uri.

De exemplu, o zi innorata poate insemna tristete pentru unii, dar pentru altii este fericire; frigul poate insemna duritate, dar si apropiere de ceilalti.

Transmite ceva prin versurile create

Nu incerca sa gasesti versete potrivite daca nu spun nimic. Este cel mai rau lucru pe care il poti face. Trebuie sa creezi o poveste foarte mica in acele trei versuri, care este incitanta si care, in plus, este un intreg intr-o poveste.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ce sunt haiku-urile?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×