Carti preferate de adolescenti - ce lecturi isi doresc sa regaseasca tinerii in manualele de Limba si Literatura Romana?

Carti preferate de adolescenti - ce lecturi isi doresc sa regaseasca tinerii in manualele de Limba si Literatura Romana?

Perioada adolescentei este poate dintre cele mai dificile din viata unui om, dar care se dovedeste a fi si cea mai frumoasa. Este momentul cand intr-o zi simti ca toata lumea este a ta, pentru ca a doua zi sa te simti din senin singur si nesigur de tot ce este in jur.

La toate acestea se mai adauga si stresul examenului de bacalaureat care este anuntat inca de la primele ore din clasa a 9- a. Manualele de liceu de Limba si Literatura Romana nu au mai fost schimbate de foarte multi ani. Acest lucru ar parea un avantaj deoarece toate comentariile, recenziile si criticile operelor literare se gasesc la tot pasul.

Iata care sunt cartile pe care adolescentii ar dori sa le intalneasca in manualele de romana din liceu. Programa scolara nu se va schimba peste noapte, dar totusi care sunt cartile scrise de autori romani care au reusit sa capteze interesele tinerilor din ziua de astazi?

 

O singuratate feroce de Mariana Marin

In prezent, adevarul este vazut ca o lipsa de bun simt, iar societatea cere in general superficialitate la tot pasul. Mariana Marin este mai mult decat o scriitoare de carti. Ea reuseste sa ajunga la sufletul tinerilor din ziua de azi deoarece spune lucrurilor pe nume, stie sa se distreze si nu cunoaste sentimentul de frica atunci cand vorbeste despre renumiti autori amprentati parca in lista autorilor de invatat pentru bac.

O singuratate feroce | Mariana Marin Carte Poezie, teatru, studii literare

O singuratate feroce | Mariana Marin

 
Nu de Eugène Ionesco

Eugene Ionesco este un scriitor roman, care s-a nascut la Slatina, copilarind totusi in Franta. In antologia de critica literara „Nu”, acesta contrazice intr-un mod unic valorile consacrate ale literaturii romane, care nu s-au mai schimbat de mai bine de un secol.

Nu | Eugène Ionesco Carte Biografii, memorii, jurnale

Nu | Eugène Ionesco

Vino cu mine stiu exact unde mergem de Dan Sociu

In aceasta carte, cu caracter autobiografic, Dan Sociu prezinta o realitate dezolanta a vietii de familie, care se pare ca a venit prea devreme. La 25 de ani, autorul isi prezinta viata de sot si tata a unei fetite. Daca familia si un copil inseamna pentru unii scriitori numai lapte si miere, Daniel Sociu contrazice acest lucru, dar nu la modul in care se plange de viata sa. Acesta accepta toate greutatile si le depaseste, dar intr-un joc al sentimentelor, al societatii si al nevoilor personale.  Este pe scurt, povestea unui tanar care este prins intr-un proces mult prea accelerat de maturizare.

Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Gasesti "Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu" pe:
Cele mai frumoase 15 carti pentru copii - cele mai preferate povesti din toate timpurile Te-ar putea interesa si: Cele mai frumoase 15 carti pentru copii - cele mai preferate povesti din toate timpurile

Intoarcere in Bucurestiul interbelic de Ioana Parvulescu

Daca la istorie, in liceu, se predau in amanunt cele doua razboaie mondiale, perioada Evului Mediu si Lumea Antica, ei bine, despre Perioada Interbelica nu se ofera detalii amanuntite, cu toate ca este o perioada relativ apropiata fata de prezent. Ioana Parvulescu ofera o prezentare atractiva a Bucurestiului interbelic, asemanatoare cu scrierile jurnalistice. Autoarea face referire la aspecte cotidiene, condimentate cu amanunte din viata unor personalitati celebre ale vremii, ceea ce trezeste in cititori sentimentul de intoarcere in timp.

Intoarcere in Bucurestiul interbelic - Ioana Parvulescu

Intoarcere in Bucurestiul interbelic - Ioana Parvulescu

Gasesti "Intoarcere in Bucurestiul interbelic - Ioana Parvulescu" pe:
 

Baiuteii de Filip Florian si Matei Florian

Filip si matei Florian nu sunt nimeni altii decat stra stra nepotii celebrului autor Ioan Slavici. Cartea este un duet de prezentari narative, din perspective diferite care se intersecteaza doar din cand in cand. Romanul „Baiuteii” relateaza povesti din copilaria celor doi frati, bineinteles, activitatile sunt privite atat din punctul de vedere al fratelui mai mic, cat si din perspectiva fratelui mare.

Baiuteii (top 10) | Filip Florian, Matei Florian Carte Fictiune

Baiuteii (top 10) | Filip Florian, Matei Florian

Nostalgia de Mircea Cartarescu

In romanul „ Nostalgia”, Mircea Cartarescu face o calatorie in timp si prezinta aspecte distincte din propria copilarie. Viziunea asupra copilariei da o nota nostalgica intregului roman, presarat cu idei si pareri privite din perspectiva de adult. Detaliile sunt prezentate intr-un mod care face apel la toate simturile, inclusiv la cel olfactiv.

Nostalgia | Mircea Cartarescu

Gasesti "Nostalgia | Mircea Cartarescu" pe:

In realitate, adolescentii din ziua de azi isi doresc ceva nou, lecturi care sa rezoneze cu trairile si starile definite de un prezent tehnologic, in care timpul se pare ca nu mai ajunge nimanui, in care relatiile de iubire sunt lupte intre interese si asa mai departe.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la Carti preferate de adolescenti - ce lecturi isi doresc sa regaseasca tinerii in manualele de Limba si Literatura Romana?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai: