8 carti pentru adolescenti - ce sa citesti pana la 18 ani?

8 carti pentru adolescenti - ce sa citesti pana la 18 ani?

Cartile au capacitatea extraordinara de a ne duce in lumi diferite prin ochii si gandurile personajelor principale. Experientele lor se vor resimti in realitate, in timp ce citim in continuare pentru a vedea ce se intampla. Unele carti te pot lasa sa te gandesti la ceea ce tocmai s-a intamplat si chiar sa te inspire in propria viata in diferite moduri. Aceste 8 carti continua sa aiba un impact, prin mesajele si lectiile pe care oricine trebuie sa le invete pana la 18 ani.

De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger

„De veghe in lanul de secara” de J.D. Salinger prezinta povestea lui Holden Caulfield, protagonistul iubirii sau a urii. Holden se confrunta cu ideea de a-si face prieteni si a intelege lumea din jurul sau. Povestea se contureaza,  pe masura ce Holden este exmatriculat de la scoala sa si incepe o calatorie atat hilara, cat  trista in acelasi timp, prin marele oras, New York.

Jocurile Foamei de Suzanne Collins

 Povestea amplasata in Statele Unite, post-apocaliptice, Suzanne Collins relateaza modul in care Katniss Everdeen lupta din nou contra tiranicului Capitoliu din Panem. In fiecare an, Capitoliul trimite un baiat si o fata la Jocurile foamei, organizate anual, unde sunt fortati sa ucida sau sa fie ucisi. Exista multe motive pentru care trilogia face apel la adolescenti: Katniss este eroina puternica, dar nu neaparat prin forta, ci prin curaj si demonstrarea unor principii de viata pe care nu le incalca. Razboiul  clasic bine-versus-rau este rapid si plin de suspans, in timp ce,  accentul cade pe importanta  prieteniei, familiei si loialitatii.




 

Sub aceeasi stea de John Green

O carte despre incercarea de a-ti trai viata la maxim, atunci cand timpul este limitat. Actiunea include si o minunata poveste de dragoste, care este ca o adevarata lectie de viata.

Sa ucizi o pasare cantatoare de Harper Lee

Una dintre cele mai indragite povesti din toate timpurile,  „Sa ucizi o pasare cantatoare” ramane o lectura preferata de-a lungul timpului. Harpar Lee prezinta  povestea unei tinere fete, Scout Finch si a tatalui ei, Atticus. Este o carte impresionanta despre viata, conflicte, rasism, nedreptati, totul desfasurandu-se intr-un cadru al inocentei pierdute.

Carti pe gustul tau: Recenzii si recomandari pentru pasionatii de lectura Te-ar putea interesa si: Carti pe gustul tau: Recenzii si recomandari pentru pasionatii de lectura

Carrie de Stephen King

Carrie, un roman clasic, modern  introduce o noua voce distinctiva in fictiunea americana datorita scriitorului Stephen King. Povestea o aduce in scena pe Carrie, o fata de liceu, neinteleasa. Puterile sale extraordinare telekinetice conduc la o violenta ce se naste din dorinta de razbunare.

Jurnalul Annei Frank de Anne Frank

In 1942, cu nazistii care ocupau Olanda, o fata evreiasca, in varsta de treisprezece ani si familia ei au fugit de casa lor din Amsterdam si s-au ascuns. Descoperita in podul in care Anne Frank si-a petrecut ultimii ani din viata, remarcabilul jurnal al Annei Frank a devenit un clasic mondial - o amintire puternica a ororilor razboiului si o mostenire nepretuita lasata spiritului uman.

In Brooklyn creste un copac - Betty Smith

"In Brooklyn creste un copac" este un roman clasic, care se concentreaza asupra vietii tanarului Francie Nolan din mahalalele din Williamsburg. Este o carte indragita de milioane de cititori, datorita povestii triste a vietii tinerei Francie, dar care, in cele din urma, se dovedeste a fi una inaltatoare.

Hotul de carti de Markus Zusak

In cartea „ Hotul de carti”, Markus Zusak prezinta dezastrele din Al Doilea Razboi Mondial, dintr-o perspectiva unica. Personajul misterios care povesteste intreaga actiune este Ingerul Mortii.  Cum priveste Moartea aspectele specifice omenirii?

Pana la varsta in care oficial devenim adulti, ar trebui sa ne conturam o parere despre ce ne asteapta in viitor. Urmeaza facultatea sau un job, deci timpul pentru citit va fi limitat. Bucura-te de cea mai frumoasa perioada din viata, alaturi ce cele mai interesante carti, prezentate in topul de mai sus.

 


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la 8 carti pentru adolescenti - ce sa citesti pana la 18 ani?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×