6 carti de istorie care trebuie citite

6 carti de istorie care trebuie citite

De la Razboiul Civil, la Razboaiele Mondiale, la Razboiul Rece si Razboiul din Vietnam. De la Genghis Khan la Ulysses Grant. Spioni, ucigasi si politicieni. Religie si stiinta. Istoria noastra mondiala este vasta, iar aceste aceste carti sunt doar varful aisbergului.

Aceasta lista cu cele mai bune carti de istorie include bestsellerurile, castigatorii Premiului Pulizter si alegerile editorilor de la distinsi istorici si biografi.

1. Grant de Ron Chernow

Ron Chernow, castigatorul Premiului Pulitzer, revine cu un portret spectaculos si dramatic al unuia dintre cei mai convingatori generali si presedinti, Ulysses S. Grant. Cu luciditate, latime si meticulozitate, Chernow gaseste firele care leaga povestile disparate ale lui Grant, aruncand o noua lumina asupra omului pe care Walt Whitman l-a descris ca „nimic eroic ... si totusi cel mai mare erou”.
2. Arme, virusuri si otel. Soarta societatilor umane de Jared Diamond

Jared Diamond sustine in mod convingator ca factorii geografici si de mediu au modelat lumea moderna. Societatile care avusesera un avans in productia de alimente au avansat dincolo de stadiul de vanatori-culegatori si apoi au dezvoltat religia - precum si germeni urati si arme puternice de razboi - si s-au aventurat pe mare si pe uscat pentru a cuceri si decima culturile preliterate.

3. Genghis-Han si nasterea lumii moderne de Jack Weatherford

In aproape toate tarile cucerite de mongoli, acestea au adus o crestere fara precedent a comunicarii culturale, au extins comertul si au inflorit civilizatia. Cu mult mai progresist decat omologii sai europeni sau asiatici, Genghis Han a abolit tortura, a acordat libertatea religioasa universala si a spulberat sistemele feudale de privilegii aristocratice.

127 Citate inspirationale care va vor binedispune Te-ar putea interesa si: 127 Citate inspirationale care va vor binedispune

4. Leningrad. Tragedia unui oras sub asediu 1941-1944 de Anna Reid

La 8 septembrie 1941, la unsprezece saptamani dupa ce Hitler a lansat operatiunea Barbarossa, brutalul sau atac-surpriza asupra Uniunii Sovietice, Leningrad a fost inconjurat. Asediul nu a fost ridicat timp de doi ani si jumatate, timp in care aproximativ trei sferturi de milion de Leningraderi murisera de foame. Leningrad este o istorie narativa captivanta, autoritara, a acestui moment dramatic din secolul al XX-lea, impletita cu relatari personale de nesters ale vietii de asediu zilnice extrase de diaristii de ambele parti.

5. Rites of Spring: The Great War and the Birth of the Modern Age de Modris Eksteins

Rites of Spring cerceteaza originile, impactul si urmarile primului razboi mondial, de la premiera baletului lui Stravinsky The Rite of Spring in 1913 pana la moartea lui Hitler in 1945. Recunoscand ca Marele Razboi a fost punctul de cotitura psihologic pentru modernismul in ansamblu, Eksteins examineaza vietile oamenilor obisnuiti, operele literaturii moderne si evenimentele istorice esentiale pentru a redefini modul in care privim trecutul si viitorul nostru.

6. Istoria lumii antice de Susan Wise Bauer

O istorie narativa plina de viata si antrenanta care arata firele comune in culturile care au dat nastere propriei noastre culturi. Zeci de harti ofera o geografie clara a marilor evenimente, in timp ce cronologiile ofera cititorului un sentiment continuu al trecerii anilor si al interconectarii culturale. Literatura, traditiile epice, scrisorile si conturile private leaga regii si liderii de viata celor pe care i-au condus.


0,00 (0 voturi)
Admin A

Nu sunt Comentarii la 6 carti de istorie care trebuie citite

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×