12 carti interzise copiilor din Statele Unite ale Americii

12 carti interzise copiilor din Statele Unite ale Americii

Cuvintele au putere si cartile pot schimba vietile. Cu toate acestea, multe capodopere literare sunt adesea interzise din cauza temelor lor „discutabile”. Unele carti pentru copii si tineri au intrat in aceasta categorie, deoarece oamenii doresc sa protejeze mintea tanara de continuturile percepute de adulti ca fiind necorespunzatoare.

Destul de des, este vorba despre titluri binecunoscute care sunt interzise sau contestate in bibliotecile si scolile din toata tara. Mai jos sunt prezentate 13 carti pentru copii care au provocat o furtuna de controverse. Unele titluri ar putea sa va surprinda.

1.„Vrajitorul din Oz” - L. Frank Baum

Aceasta carte a fost interzisa deoarece sunt prezentate aspecte ce tin de magie si vrajitorie. Cartea a fost interzisa in Statele Unite ale Americii, in Chicago si Detroit. Magia, prezentata din perspectiva pozitiva a fost principalul motiv pentru care aceasta carte pentru copii a fost interzisa.

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Gasesti "Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum" pe:

2. „Unde-i Waldo?” - Martin Handford

Nu judeca o carte dupa coperta nu este o vorba valabila pentru aceasta carte. „Unde-i Waldo?” a fost interzisa in SUA deoarece imaginea de pe coperta era reprezentata de o femeie care facea topless, la plaja.

3. „O lumina in mansarda” - Shel Silverstein

Shel Silverstein este unul dintre cei mai iubiti autori de copii din toate timpurile. Cartile sale au vandut milioane de exemplare, insa o carte in special a fost contestata, deoarece „incurajeaza copiii sa sparga vasele, astfel incat sa nu fie nevoiti sa le spele” si glorifica violenta, canibalismul, satanismul, auto-vatamarea si neascultarea.

Asta e corect. „O lumina in mansarda”, cartea incantatoare a lui Silverstein cu poezii si desene capricioase, a fost etichetata ca nepotrivita pentru copii de o serie de scoli. Din fericire, cei mai multi parinti si profesori nu sunt de acord, iar cartea continua sa lumineze copilaria si, eventual, mansardele copiilor de pretutindeni.
4. „Ursuletul Winnie Pooh” - A.A. Milne

cartea Winnie the Pooh a fost interzisa in Statele Unite ale Americii, in principal din motive religioase. In acest sens este vorba despre graiul animalelor si legile universale lasate de Dumnezeu, animalele vorbitoare, fiind considerata blasfemie.

Ursuletul Winnie Puh - A. A. Milne

Ursuletul Winnie Puh - A. A. Milne

Gasesti "Ursuletul Winnie Puh - A. A. Milne" pe:

5. Seria Harry Potter - JK Rowling

Cea mai vanduta serie de carti pentru copii, Harry Potter de JK Rowling a fost contestata si interzisa in nenumarate scoli si biblioteci din Statele Unite (si din alte parti). Motivele cele mai des citate sunt legate de faptul ca promoveaza vrajitoria, dau exemple proaste si sunt mult prea intunecate. In ciuda contestatiilor, seria a fost tradusa in 47 de limbi, producatorii filmulelor, realizand miliarde de dolari.

Harry Potter si Printul Semisange (J. K. Rowling) Carti pentru premii scolare

Harry Potter si Printul Semisange (J. K. Rowling)

Harry Potter si Printul Semisange (J. K. Rowling)

6. „Podul catre Terabithia” - Katherine Paterson

Katherine Paterson a scris o carte impresionanta despre doi copii care formeaza o prietenie improbabila si calatoresc intr-o tara fantastica. Povestea este tragica si sfasietoare, insa, undeva pe parcurs, unii educatori si parinti au interpretat „Podul catre Terabithia” ca fiind satanica, jignitoare si anti-autoritate.

Top 5 cele mai bune carti de parenting Te-ar putea interesa si: Top 5 cele mai bune carti de parenting

7. „O bucla in timp” - Madeleine L’Engle

Este greu sa-ti imaginezi controverse in jurul unei carti atat de cunoscute, atat de superb scrise si atat de promovate, fiind publicata in numeroase editii. Motivul principal, pentru care aceasta carte a fost interzisa este tot legat de religie. Subminand credintele religioase, intrucat Iisus a fost mentionat intr-o poveste, in principal despre calatoria in timp si dimensiunile alternative.

O bucla in timp -Madeleine L'Engle Beletristica

O bucla in timp -Madeleine L'Engle

O bucla in timp -Madeleine L'Engle

8. „Unde sunt lucrurile salbatice” - Maurice Sendak

S-ar putea sa fii surprins dupa ce afli ca minunata carte pentru copii a lui Maurice Sendak, „Unde sunt lucrurile salbatice”, a fost de fapt contestata si interzisa de cand a fost publicata pentru prima data in 1963. Imaginile sale despre vrajitorie si elemente supranaturale i-au indignat pe unii oficiali ai scolii. Psihologii s-au referit, de asemenea, la un pic „prea sumbru” pentru copii, deoarece se concentreaza pe incapacitatea lui Max de a-si controla emotiile si trauma de a fi trimis la somn, fara sa manance. Cu toate acestea, asa cum stim cu totii, magia, puterea si vitejia care prind viata in paginile cartii scapa de proasta judecata a parintilor lui Max.

9. „Panza Charlottei" - E.B. White

Din nou, animalele si insectele nu ar trebui sa vorbeasca deoarece aceasta idee ar reprezenta o insulta adusa religiei si Lui Dumnezeu.

 -

10. „Alice in Tara Minunilor” - Lewis Carroll

Aceasta carte celebra si preferata de copii are o poveste plina de controverse. Principalele motive pentru care a fost interzisa in America si in alte state sunt: referire la fantezii sexuale, limbaj cu tenta sexuala, influenta care inclina spre consumul de droguri.

Alice in Tara Minunilor & Alice in Tara din Oglinda. Repovestire dupa scrierile lui Lewis Carroll

Aceasta carte face parte din colectia Cartile copilariei a editurii Curtea Veche. Alice, o fata cu o ...

Gasesti "Alice in Tara Minunilor & Alice in Tara din Oglinda. Repovestire dupa scrierile lui Lewis Carroll" pe:

11. „Datatorul” - Lois Lowry

„Datatorul” este o carte castigatoare a Medaliei Newbery, cu propriul sau film cu Taylor Swift si este unul dintre cele mai influente romane ale vremii noastre. Povestea se concentreaza pe o perioada in care copiii gemeni sunt ilegali si unul este eliminat cu o injectie letala. Desi subiectele grele sunt importante, aceasta carte a fost interzisa pentru continutul sexual explicit si reprezentarile de moarte, inclusiv sinuciderea si eutanasia. Cei care sustin cartea spun ca povestea ii face pe copii sa se gandeasca la probleme sociale importante si sa isi formeze propriile opinii.

12. „Captain Underpants” - Dav Pilkey

Ei spun sa nu judece niciodata o carte dupa coperta ei. Daca vreo carte a devenit vreodata victima a acestui avertisment, este „Captain Underpants”. Seria pentru copii a marcat lista cartilor interzise din Statele Unite. De fapt, in 2012 si 2013, cartile au obtinut locul 1 pe lista de carti cu cele mai frecvente provocari ale American Library Association, chiar invingand si eroticul roman „Cincizeci de umbre ale lui Grey”.

Aventurile Capitanului Underpants - Dav Pilkey

Aventurile Capitanului Underpants - Dav Pilkey

Gasesti "Aventurile Capitanului Underpants - Dav Pilkey" pe:


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la 12 carti interzise copiilor din Statele Unite ale Americii

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×