Top 10: Cele mai interesante si mai controversate carti din toate timpurile

Top 10: Cele mai interesante si mai controversate carti din toate timpurile

Exista multe carti controversate care au alimentat flacarile controverselor, inca de la publicarea lor. Daca un autor scrie o carte care contine o utilizare excesiva a limbajului licentios, a rasismului, a violentei si a viziunilor politice extreme, atunci ei vor avea intotdeauna probleme. Unele carti au atras de-a lungul timpului o multime de controverse si chiar a fost solicitata interzicerea acestora in societate,  din partea publicului sau din partea mebrilor din organizatii religioase sau politice.

 

Iata o lista cu cele mai controversate 10 carti care au fost lansate vreodata. Acestea sunt cu siguranta unele dintre cartile care au fost considerate unele dintre cele mai controversate carti publicate vreodata.

Manifestul comunist de Karl Marx si Friedrich Engels

„Manifestul comunist” critica capitalismul si pune bazele regimului comunist. Acesta carte contine patru parti care explica modul in care proprietatea privata va fi abolita si modul in care clasa proletariatului - lucratorii salariati - se va ridica si va deveni clasa regala.

Manifestul Partidului Comunist - Karl Marx, Friedrich Engels

Manifestul Partidului Comunist - Karl Marx, Friedrich Engels

Gasesti "Manifestul Partidului Comunist - Karl Marx, Friedrich Engels" pe:

Brave New World/ Minunata lume noua de  Aldous Huxley

„Minunata lume noua” este cel mai popular roman scris de Aldous Huxley si publicat in 1932. Acesta a fost adesea contestat si a primit  tentative de interzicere. Totusi, subiectul cartii este inca unul considerat controversat. In acest roman, cititorii sunt condusi intr-o versiune a viitorului, care este dominata de tehnologie si stiinta. Aceasta carte se concentreaza pe sexualitate, sinucidere si consum de droguri. Un grup de parinti a incercat sa interzica cartea, deoarece au simtit ca exista o influenta negativa asupra copiilor.
Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Gasesti "Minunata lume noua - Aldous Huxley" pe:

1984 de George Orwell

„1984 de George Orwell  a aparut in 1949 si a fost scrisa cand autorul se afla pe patul de moarte. Romanul este influentat puternic de opiniile politice ale autorului. Temele din carte includ aspecte ce tin de Statele Unite si Uniunea Sovietica si contureaza  subiecte precum: totalitarismul, tortura, controlul mintii, invazia vietii private, religia organizata, cenzura, sexul si multe altele. Aceasta carte transmite in viitor mesajul unei decaderi a societatii, in care nu ar exista intimitate, liber arbitru sau adevar. A fost o carte controversata chiar de la publicare si ramane si astazi in acest stagiu.

O mie noua sute optzeci si patru | George Orwell

Gasesti "O mie noua sute optzeci si patru | George Orwell" pe:

The Satanic Verses / Versetele satanice de Salman Rushdie

8 carti captivante despre razboi Te-ar putea interesa si: 8 carti captivante despre razboi

Aceasta carte incepe cu un atac terorist asupra unui avion indreptat spre Londra. In avion sunt doi actori indieni. Cand avionul explodeaza in mijlocul zborului, cei doi actori cad pe Pamant si devin simboluri a ceea ce inseamna in termeni generali inger si, respectiv, demon. Cartea „Versetele satanice” a provocat controverse uriase din cauza modului in care sunt prezentati  musulmanii.  Acestia sunt descrisi ca fiind: ignoranti, tradatori si pervertiti. Cele 12 sotii ale lui Muhammed sunt infatisate ca prostituate intr-un bordel si Muhammed insusi este numit o zeitate falsa.

Aceasta carte a insultat foarte mult comunitatea musulmana si a provocat atacuri in biblioteci. Bibliotecile si centrele comerciale care detineau cartea au fost bombardate, precum si librariile detinute de Penguin, care au publicat „ Versetele satanice”. Liderul religios al Iranului, Ayatollah Ruhollah Khomeini, a cerut executarea lui Rushdie in 1989 - la mai putin de un an de la publicarea cartii - determinandu-l pe Rushdie sa se ascunda timp de mai multe zile.

Versetele satanice - Salman Rushdie

Versetele satanice - Salman Rushdie

Gasesti "Versetele satanice - Salman Rushdie" pe:

 

The Catcher In The Rye / De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger

Cartea este cea de-a treisprezecea carte cea mai frecvent interzisa si contestata din mai multe motive. Folosirea profanitatii sale, inclusiv luarea numelui Domnului in desert, au fost motivele principale pentru o multime de oameni. In 1960, un profesor a fost concediat cand a predat din carte, clasei sale. „ De veghe in lanul de secara” este, de asemenea, asociata cu incercari de asasinare la nivel inalt. Dupa ce  John Lennon a fost asasinat, Mark Chapman a citit cartea in asteptarea sosirii politiei. O copie a cartii a fost gasita in camera de hotel a lui John Hinkley. Jr., care l-a impuscat si aproape l-a ucis pe Reagan. Robert John Bardo purta o copie a cartii cand a impuscat-o si a ucis-o pe actrita Rebecca Schafer.

De veghe in lanul de secara | J.D. Salinger

Gasesti "De veghe in lanul de secara | J.D. Salinger" pe:

I Know Why The Caged Birds Sing de Maya Angelou

„I Know Why The Caged Birds Sing” este prima dintre cele cinci lucrari autobiografice ale lui Maya Angelou si a fost publicata in 1970. Autoarea, prin aceasta carte, ofera o poveste despre tineretea ei plina de traume, tragedie, frustrare, dezamagire si in cele din urma, independenta. Angelou descrie rasismul pe care l-au intampinat ea si bunica ei, din orasul Stamps si din alte locuri.

Lolita de Vladimir Nabokov

„Lolita” de Nabokov  a aparut in 1955 si a fost in centrul multor controverse deoarece subiectul  este concentrat in jurul ideii de sexualitate interzisa. Romanul este remarcabil pentru subiectul sau controversat; Protagonistul si naratorul este un profesor de literatura de varsta mijlocie, pe nume  Humbert. Acesta este obsedat de Dolores Haze, in varsta de 12 ani, cu care se dezvolta o relatie sexuala dupa ce devine tatal ei vitreg. Porecla sa proprie pentru Dolores este Lolita. Cartea a fost interzisa in mai multe tari, dar este extrem de populara in SUA.

Cele mai interesante carti din secolul XXI, conform criticilor literari recunoscuti la nivel mondial Te-ar putea interesa si: Cele mai interesante carti din secolul XXI, conform criticilor literari recunoscuti la nivel mondial

Lolita - Vladimir Nabokov

Lolita - Vladimir Nabokov

Gasesti "Lolita - Vladimir Nabokov" pe:

The Anarchist Cookbook de William Powell

Copilaria lui William Powell este similara cu cea a multor adolescenti cu probleme. El a fost frecvent hartuit la scoala, a fost dat afara din mai multe internate si chiar a condus masina directorului intr-o prapastie. In ciuda faptului ca a avut o educatie superioara, a simtit ca nu apartine acelui stil de viata. Un handicap de invatare l-a facut sa se indeparteze de scoala, iar starile sale anxioase s-au amplificat atunci cand a fost abuzat sexual de un director.

„ The Anarchist Cookbook” este in prezent legata, daca nu responsabila  de zeci de atacuri teroriste, inclusiv de o bomba plantata intr-un aeroport de separatistii croati in 1976, de bombardamentele din clinica de avorturi din anii 1980.

The Da Vinci Code / Codul lui Da Vinci - Dan Brown

O carte recenta, inconjurata de controverse de la publicarea sa, este „Codul lui Da Vinci” scrisa de  Dan Brown. Cartea ofera o relatare fictiva a personajelor, care dezvaluie un adevar ascuns ascuns despre Biserica Catolica, secret pastrat de mai multe secole, incluzand aspecte precum: divinitatea lui Hristos, celibatul sau posibilitatea mostenirilor genetice. Majoritatea plangerilor impotriva cartii se datoreaza speculatiilor si prezentarilor gresite ale istoriei Bisericii Romano-Catolice si eronarea principiilor de baza de baza ale crestinismului. Cartea a fost, de asemenea, criticata pentru descrierea inexacta a istoriei, a geografiei, a artei europene si a arhitecturii.

Codul lui da Vinci - Dan Brown

Codul lui da Vinci - Dan Brown

Gasesti "Codul lui da Vinci - Dan Brown" pe:

The Harry Potter Series / Seria de carti Harry Potter de J.K. Rowling

Harry Potter de JK Rowling sunt carti extrem de populare in special in randul adolescentilor. Acestea sunt  vazute, in general, ca povesti aventuroase si inofensive pentru copii. Cartea aparuta in 2001 este de fapt o serie de carti pentru copii. Insa aceasta serie a provocat controverse in ultimii ani, din partea multor grupuri diferite de oameni, care  privesc aceste carti ca pe niste povesti care ii inspira pe copii sa se implice in vrajitorie si ocult.

Harry Potter si Talismanele Mortii Partea 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 | David Yates Film Actiune, aventuri

Harry Potter si Talismanele Mortii Partea 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 | David Yates


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la Top 10: Cele mai interesante si mai controversate carti din toate timpurile

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×