Carti si autori - cele mai apreciate lecturi din secolul 19 si pana in prezent

Carti si autori - cele mai apreciate lecturi din secolul 19 si pana in prezent

Cele mai faimoase carti sunt definite drept clasice dintr-un motiv. Scrise de cele mai mari minti literare ale timpului lor, au teme universale, personaje, experiente, emotii si perspective care sunt inca relevante in ziua de azi. Unele dintre ele sunt insasi inspiratia din care au aparut intregi genuri moderne de fictiune literara.

Daca va place sa cititi, iata o lista de lecturi perfecta pentru dvs. Toata lumea ar trebui sa citeasca cel putin o data in viata aceste 30 de carti, prezentate in lista de mai jos - unele sunt clasice bine cunoscute, altele reprezinta scrieri ale gigantilor autori moderni.

Cele mai bune carti ale secolului XIX

Cand discutam despre romane recomandate cititorilor din intreaga lume, vor exista intotdeauna  accente subiective ce cad pe aspecte moderne  sau care, dimpotriva, care au definit istoria. Adevarul este ca scrierile moderne sunt intotdeauna captivante, deoarece este mereu prezenta ideea ca vei intalni ceva ce nu ai mai vazut niciodata. Dar daca nu ai citit carti mai vechi, sunt noi pentru tine, ceea ce este mai mult sau mai putin acelasi lucru - si cand vine vorba de romane, cu siguranta , modern, nu inseamna intotdeauna mai bun.

Cele 10 din aceasta lista au fost publicate acum mai bine de o suta de ani in urma si raman totusi  ca o gura de aer proaspat, fiind absolut incantatoare.

 1. Anna Karenina (Lev Tolstoi)
 2. Moby Dick (Herman Melville)
 3. Crima si pedeapsa ( Feodor Dostoievski)
 4. Middlemarch (George Eliot)
 5. Povestiri ( Anton Cehov)
 6. Marile Sperante ( Charles Dickens)
 7. Doamna Bovary ( Gustave Flaubert)
 8. Emma ( Jane Austen)
 9. Razboi si pace ( Lev Tolstoi)
 10. Aventurile lui Huckleberry Finn ( Mark Twain)

Cele mai bune carti ale secolului XX
Secolul XX a inceput cu o mare speranta, dar si cu o oarecare retinere , caci noul secol a marcat abordarea finala a unui nou mileniu. Pentru multi, omenirea a intrat intr-o epoca fara precedent.Studiile utopice ale lui H.G. Wells , bine intitulate „Anticipatiile reactiei progresului mecanic si stiintific asupra vietii si gandirii umane” (1901) si „O utopie moderna” (1905), a surprins si a calificat aceasta dispozitie optimista si a exprimat o convingere comuna, ca stiinta si tehnologia vor transforma lumea in secolul urmator.

Pentru a realiza o astfel de transformare, institutiile si idealurile invechite trebuiau inlocuite cu cele mai potrivite concluzii ce conduceau la eliberarea spiritului uman. Moartea reginei Victoria in 1901 si aderarea lui Edward al VII-lea pareau sa confirme caa inceput o epocamai sincera, mai putin inhibata.

 1. Integrala prozei scurte ( Flannery O’Connor)
 2. Anticipatiile reactiei progresului mecanic si stiintific asupra vietii si gandirii umane (H.G. Wells)
 3. Lolita ( Vladimir Nabokov)
 4. Foc palid ( Vladimir Nabokov)
 5. Un veac de singuratate ( Gabriel Garcia Marquez)
 6. Ulise ( James Joyce)
 7. Spre far ( Virginia Woolf)
 8. Marele Gatsby ( F. Scott Fitzgerald)
 9. Oamenii din Dublin ( James Joyce)
 10. In cautarea timpului pierdut ( Marcel Proust)

Cele mai bune carti ale secolului XXI

Top 5 carti recomandate de cei mai celebri milionari Te-ar putea interesa si: Top 5 carti recomandate de cei mai celebri milionari

Pe masura ce secolul XXI a inceput, istoria a ramas preocuparea deosebita in literatura engleza . Desi problemele contemporane, cum ar fi incalzirea globala si conflictele internationale (in special cel de- al doilea razboi din Golful Persic si urmarile acestuia) au primit atentie, scriitorii inca sunt dispusi sa priveasca in urma. Intr-o lume a tehnologiei totusi, nu se pot omite cateva dintre scrierile fantastice sau de dragoste, care au construit noi lumi pentru majoritatea adolescentilor din intreaga lume.

 1. Conversatii cu Regele Mihai (Stelian Tanase)
 2. Stapanul inelelor (J. R.R. Tolkien)
 3. Evadare de la Auschwitz (Joel C. Rosenberg)
 4. Dezonoare (M. Coetzee)
 5. Hobitul (J. R.R. Tolkien)
 6. Adio, regina mea! (Chantal Thomas)
 7. Drumul (Cormac McCarthy)
 8. Harry Potter si Pocalul de foc (JK Rowling)
 9. Sa nu ma parasesti (Kazuo Ishiguro,)
 10. Atonement/ Ispasire (Ian McEwan)

Critici literari, istorici, cititori determinati si chiar cititori amatori, vor avea cu totii opinii diferite despre ce inseamna un roman cu adevarat bun. Fie ca vorbim despre scrieri ale secolului trecut sau despre lecturi care abia au fost publicate, vor ramane mereu intrebarile: este un roman cu un limbaj figurativ frumos si captivant sau este un roman realist, obiectiv? Este un roman care a avut un impact social imens sau unul care a afectat mai subtil lumea? Vremurile se schimba, insa, aspectele spre care cititorii isi concentreaza atentia raman in mare parte definite de diversele categorii literare.

In lista de mai sus se regasesc scrieri celebre, care acopera o gama vasta de cerinte prezentate de cititori de-a lungul timpului.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la Carti si autori - cele mai apreciate lecturi din secolul 19 si pana in prezent

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai: