8 carti care au influentat evolutia societatii

8 carti care au influentat evolutia societatii

Cartile au condus la construirea civilizatiilor, au cladit si au demontat idei si viziuni asupra lumii. Iata care sunt cartile care au marcat iremediabil societatea.

"Principele" - Machiavelli

 

Principele de Machiavelli este un eseu analitic, argumentativ privind castigarea si mentinerea puterii. Ideile sustinute sunt despre o  politica nemiloasa si strategica.

Machiavelli trebuie privit asa cum era el cu adevarat. Machiavelli transforma pentru prima data viziunea societatii asupra obtinerii puterii. Este personajul care a definit o categorie aparte de oameni, conducatori despotici, denumiti generic machiavelici. Prin scrierile sale, Machiavelli aduce santajul si tradarea la rang de arta.

 

"Mein Kampf" - Adolf Hitler

 

Mein Kampf , in traducere " Lupta mea" este un manifest politic scris de insusi Adolf Hitler . A fost singura sa carte completa si a devenit Biblia nazismului. A fost publicat in doua volume in 1925 si 1927, iar o editie prescurtata a aparut in 1930. Pana in 1939 a vandut 5.200.000 de exemplare si a fost tradusa in 11 limbi.

 „Misiunea sacra a poporului german… sa adune si sa pastreze cele mai valoroase elemente rasiale… si sa le ridice in pozitia dominanta.” „Toti cei care nu sunt de o rasa buna sunt pleava”, potrivit inscrierilor lui Hitler. A fost necesar ca germanii sa „se ocupe nu numai cu cresterea cainilor, cailor si pisicilor, ci si cu grija pentru puritatea propriului sange”. Hitler a atribuit o semnificatie internationala eliminarii evreilor, care „trebuie sa fie neaparat un proces sangeros ”.




"Democratie si educatie" - John Dewey

In aceasta carte, scrisa in 1916, Dewey incearca sa critice filozofiile educationale ale lui Rousseau si Platon.

„Democratie si educatie” este un text filosofic despre relatia dintre democratie si educatie, scris la sfarsitul secolului trecut. Dewey discuta rolul negativ al egalizarii in formarea sistemului nostru educational si modul in care acest lucru nu se poate mentine intr-o democratie. El sustine ca pentru a avea construi o societate solida nu este nevoie de uniformizare, ci de oameni creativi care au incredere in propriile abilitati cu care au fost inzestrati la nastere.

 

"Manifestul Comunist" - Karl Marx si Engels

 

In  „Manifestul Comunist”, Karl Marx si Friedrich Engels  si-au exprimat convingerea ca relatiile umane au fost intotdeauna definite de lupta de clasa si ca sistemul capitalist este unul care nu dureaza pe termen lung. Potrivit acestora, o revolutie a proletariatului va conduce inevitabil la o societate comunista, condusa de majoritate. Este o lucrare ce a schimbat radical societatea comunista din toate timpurile.

12 carti interzise copiilor din Statele Unite ale Americii Te-ar putea interesa si: 12 carti interzise copiilor din Statele Unite ale Americii

"Bazele civilizatiei" - Margaret Sanger

 

Poate cea mai importanta si mai influenta carte a sa, aceasta lucrare controversata, publicata prima data in 1922 de catre pionierul avocat Margaret Sanger, a incercat sa largeasca ideea inca radicala a controlului nasterii dincolo de radacinile sale socialiste si feministe. Este un concept ce a prins radacini in ratiunea lui Hitler. Margaret Sanger isi exprima cu vehementa parerea asupra evolutiei societatii. In cartea Bazele civilizatiei, ea afirma ca ar trebui efectuat un control permanent al nasterilor, iar lumea sa fie formata in acest mod doar din oameni puternici.

 

"Ciocanul vrajitoarelor" - H. Kramer si J.Sprenger

 

Aici avem una dintre cele mai faimoase lucrari create vreodata pe tema vrajitoriei. Scrisa in anii 1400 de 2 oficiali ai bisericii germane, inscrierile expun o explicatie extrem de lunga despre ce sunt vrajitoarele, ce fac, cum trebuie identificate si cum trebuie sa fie judecata si condamnarea lor atunci cand sunt aduse in instante seculare si religioase. In perioada in care a fost scrisa cartea, vrajitoria a fost luata extrem de in serios, ca o amenintare cumplita pentru intreaga umanitate, iar Ciocanul vrajitoarelor a devenit un manual accesibil pentru multi judecatori care s-au ocupat de astfel de cazuri.

 

"Protocolul inteleptilor din Sion"

 

Este una dintre cartile care au marcat civilizatia prin intrigile detaliate dintre francomasoni si evrei. Este cartea din care Hitler s-a inspirat, iar mai mult decat atat reprezinta unele dintre lucrarile fundamentale in infiintarea comunismului.

 

"Cutia neagra a lui Darwin" (Michael Behe - 1996)

 

Michael Behe specifica in cartea Cutia neagra a lui Darwin lipsa aproape completa de articole stiintifice care sustin selectia naturala la nivel biochimic si teoriile stiintifice mai noi, care propun alte mecanisme decat selectia naturala, ca o explicatie pentru sisteme precum cel imunitar sau cel circulator. De asemenea, Michael Behe prezinta cum dovezile arata ca natura este mai probabil sa fie un ansamblu, decat sa reprezinte o evolutie continua. Este autorul care cerceteaza in amanunt teoria evolutiei a lui Darwin, fara sa excluda in totalitate posibilitatea unei naturi care a evoluat de-a lungul timpului.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la 8 carti care au influentat evolutia societatii

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×