Cele mai bune carti care au anticipat viitorul tehnologiei

Cele mai bune carti care au anticipat viitorul tehnologiei

Literatura face parte din latura artistica a civilizatiei, deci cand vine vorba despre teorii stiintifice sau tehnologie, aceste domenii exacte, ne vine greu sa credem ca unii autori au descris in detaliu aspecte legate de aceste subiecte. Mai mult decat atat, o parte din scriitori sunt recunoscuti pentru scrierile care au prezis cum va evolua tehnologia.

In cele ce urmeaza vor fi prezentate cele mai bune carti stiintifico-fantastice, care au trecut de la rangul de fantezie, la realitate.

Cele mai bune carti in care a fost prezis viitorul

Viziunea autorilor celebri care au anticipat viitorul a reprezentat structura de baza ale scenariilor din majoritatea filmelor SF, iar o parte din inventatorii care astazi sunt mogulii tehnologiei recunosc faptul ca s-au inspirat din filme si carti pentru a aduce la viata ceea ce astazi reprezinta era tehnologiei.

The World Set Free - H.G. Wells ( 1914)

Acest roman infiorator, futurist, scris in 1913 si publicat pentru prima data in anul urmator, a fost incredibil de profetic la scara majora. Wells a fost un geniu si vizionar, asa cum demonstreaza multe din celelalte lucrari ale sale, dar aceasta carte este in mod clar una dintre cele mai bune. In acest roman, a fost prezentat conceptul de bomba atomica, o arma letala care mai tarziu avea sa schimbe soarta celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Looking Backward - Edward Bellamy (1887)

Privirea clasica a lui Edward Bellamy asupra viitorului a fost tradusa in peste douazeci de limbi si este cel mai citit roman al vremii sale. Un tanar gentleman din Boston este transportat in mod misterios din secolul al XIX-lea in secolul  XXI. Autorul specifica pentru prima data modalitatea de a tine o suma de bani pe card. Viziunea unei lumi ideale, in care banii erau administrati in placute asemanatoare cardurilor, a devenit realitate, chiar daca in acea perioada era un concept pastrat la limita fanteziei.
20000 de leghe sub mari - Jules Verne (1870)

Prezicerea viitorului tehnologiei se poate observa cel mai bine in romanele lui Jules Verne, mai cu seama in cartea „ 20000 de leghe sub mari”, scrisa in 1870. In romanul ce a stat alaturi multor generatii  este descrisa o noua forma de a calatori pe apa si anume cu submarinul.

2001: Odiseea Spatiala - Arthur C. Clarke (1968)

Tablete, inteligenta artificiala si calatorii in spatiu sunt subiectele care pentru 1968 erau de departe vazute ca SF-uri. Celebra capodopera science fiction a fost   ecranizata, in regia lui Stanley Kubrick. Cel mai interesant element descris in roman este computerul HAL 9000, care este capabil sa joace sah, sa interpreteze emotiile umane si sa vorbeasca.

Cele mai tari benzi desenate din toate timpurile Te-ar putea interesa si: Cele mai tari benzi desenate din toate timpurile

Moxon's Master - Ambrose Bierce (1910)

Computerul Watson prezentat in Moxton`s Master, este capabil sa castige orice confruntare in sah. Totusi, intrebarea universala este aceea ca daca o masina devine atat de inteligenta, aceasta ar putea crea un razboi cu omenirea? Astazi ne bucuram de nenumarate beneficii ale inteligentei artificiale, neinchipuindu-ne activitatile zilnice fara aceasta tehnologie fantastica pentru 1910.

The Machine Stops - E.M. Forster (1909).

Intr-un viitor indepartat, oamenii traiesc intr-o singura celula in subteran, conectati printr-o retea de comunicatii. Desi cartea a fost publicata prima data in 1909, E.M. Forster prezinta o descriere a tehnologiei izbitor de asemnatoare cu cea din prezent.  Retelele de socializare, apelurile video si reducerea interactiunii umane la ecrane si imobilitate fac astazi parte din rutina zilnica, dar este demn de mentionat ca Forster a prezis toate aceste aspecte cu un secol in urma.

 

 1984 - George Orwell (1948)

Winston traieste intr-o lume sumbra si totalitara, unde meseria lui este sa rescrie articole din ziare pentru a sprijini propaganda politica actuala. Nu are parte de bucurie si nici de dragoste. Lumea lui este sumbra si violenta. Conversatiile sale cu alti oameni sunt despre politica si partid. Ideea care a traversat linia fantasticului este aceea a mecanismului de supraveghere a tuturor oamenilor, concept pe care astazi il identificam cu sistemele de supraveghere.

Ray Bradbury - Fahrenheit 451 ( 1953)

Guy Montag este pompier. In lumea sa, in care regulile si literatura sunt la un pas de disparitie, pompierii sunt obligati sa provoace incendii , mai degraba decat sa le stinga. Meseria lui Guy Montag este sa distruga cea mai ilegala marfa, cartea tiparita, impreuna cu casele in care sunt ascunse.


0,00 (0 voturi)
Ana

Nu sunt Comentarii la Cele mai bune carti care au anticipat viitorul tehnologiei

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×