Care sunt pașii de parcurs pentru obținerea unui certificat ISO 9001

Care sunt pașii de parcurs pentru obținerea unui certificat ISO 9001

Ai înțeles deja că firma sau compania ta are nevoie de un certificat ISO 9001, așa că începi să te gândești la cum poți face pentru a-l obține. Ești conștient de avantajele pe care le ai în acest fel, și din acest motiv nu ți le vom mai repeta și noi. Prin urmare, în rândurile următoare am decis să îți vorbim, pe scurt, despre pașii pe care îi ai de parcurs pentru obținerea unui certificat ISO 9001. Pentru ce presupun în amănunt aceștia, rămâne să discuți și cu specialiștii de la firma de certificare ISO cu care ai ales să colaborezi. Doar o mică recomandare: apelează mereu la profesioniști, pentru că în acest fel vei avea parte de un bun raport preț-calitate, dar și etapele vor decurge mult mai rapid.

Care sunt motivele pentru certificarea ISO 9001

Prima etapă constă în faptul că trebuie să înțelegi foarte bine de ce firma sau organizația ta are nevoie de această certificare, să implementeze un sistem de management al calității. De regulă, cele mai multe motive se referă la pretențiile/cerințelor clienților actuali sau potențiali, participarea la licitații publice în vederea obținerea unor contracte avantajoase, necesitatea de a te diferenția în fața concurenței, de a fi cu un pas înainte cum se spune, dar și nevoia îmbunătățirii tuturor proceselor care au loc în cadrul firmei sau companiei.

Găsește compania de consultanță potrivită

La prima vedere, la o o simplă căutare pe internet, găsești multe companii de consultanță ISO care îți pot veni în ajutor. Poate fi destul de copleșitor, dar trebuie să te informezi foarte bine, să găsești cât mai multe recomandări despre fiecare dintre ele. Evident, cu cât are mai multe recenzii pozitive, este un semn că aici lucrurile au loc în mod profesionist. Și este și normal să optezi pentru profesioniști, de fiecare dată, pentru că aici vei găsi specialiștii care cunosc la perfecție care este metodologia și cum trebuie implementat acest sistem al calității.
De regulă, atunci când alegi un consultant trebuie să te ghidezi după experiența sa, relația cu firma, domeniul de aplicare, costurile și determinarea obiectivelor comune.

Planificarea sistemului

Obținerea unei certificări ISO nu este ceva foarte complicat, dar în același timp nu poți susține că este ceva extrem de simplu. Atât procesul de implementare, cât și sistemul în sine trebuie planificate cu mare atenție. Este foarte important să se identifice și analizeze absolut toate procesele dezvoltate de respectiva firmă sau organizație, și această etapă reprezintă una dintre cele mai importante pe care le ai de parcurs atunci când vine vorba despre obținerea unui certificat ISO 9001.

Auditul preliminar

Este o etapă opțională, dar dacă îți dorești ceva de calitate, recomandarea noastră este să nu renunți la așa ceva. În cadrul acesteia, experții de la firma de consultanță cu care ai ales să colaborezi realizează un audit preliminar, în cadrul căruia se va stabili dacă orice fel de cerințe asociate cu certificarea ISO 9001 au fost deja puse în practică în ceea ce privește firma sau compania ta. Dacă răspunsul este unul afirmativ, se va observa și care dintre ele au fost deja implementate.

Practicarea yoga este benefica pentru sanatatea persoanelor in varsta Te-ar putea interesa si: Practicarea yoga este benefica pentru sanatatea persoanelor in varsta

Verificarea documentației

După cum bine știi, este nevoie și de o anumită documentație atunci când vine vorba despre certificarea ISO 9001. După ce s-a încheiat etapa auditului preliminar despre care tocmai ce ți-am amintit, urmează ca echipa de audit să vertifice în ce măsură actele tale corespund cerințelor stricte legate de acest standard.

Auditul

Nu trebuie confundat cu cel preliminar, ci această etapă se referă la cea în care tu, ca om de afaceri, demonstrezi în ce costă aplicarea sistemului de management al calității în firma sau compania ta. Auditorii sunt cei care vor analiza cu atenție eficiența acestuia.

Emiterea certificatului

Dacă toate etapele de până acum au decurs foarte bine și nu au fost probleme, în cel mai scurt timp firma ta va primi acest certificat ISO 9001. Atenție, acesta nu are o valabilitate ridicată, ci de doar trei ani.

Audit anual de supraveghere

Chiar dacă ai obținut certificatul ISO 9001, asta nu înseamnă că gata, ai terminat cu totul. Este nevoie și de auditul anual de supraveghere, cu ajutorul căruia vei putea să îți îmbunătățești în mod constant toate procesele care au loc în cadrul firmei sau companiei tale.    

Înnoirea certificării

După cum aminteam ceva mai sus, acest certificat ISO 9001 are și un… termen de valabilitate de trei ani. La trecerea acestui termen va avea loc auditul de revizuire, care contribuie la punerea în aplicare a unor procese continue de de îmbunătățire. Față de parteneri, clienți și furnizori, acesta este semnul unui angajament pe termen lung, ceea ce contează enorm.

Orice firmă poate obține acest certificat

La nivel mondial, mai bine de un milion de organizații au parte de această certificare, una care dă garanția unor procese de bună calitate, dar și un mare avantaj competitiv. Orice firmă sau companie care are parte de acest certificat este mult mai bine privită de furnizori, clienți actuali și potențiali, precum și parteneri de afaceri. Imaginea despre compania ta va fi una pozitivă, și ceea ce este și mai bine, este că în acest fel ai mult mai multe oportunități de a te dezvolta, de a-ți crește business-ul. Nu uita că orice firmă poate obține acest certificat, unul care nu este condiționat de dimensiunea companiei, de domeniul de activitate, numărul de angajați și multe altele. Începe chiar acum să faci demersurile necesare obținerii certificatului, și schimbările pozitive nu vor întârzia să apară!


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Care sunt pașii de parcurs pentru obținerea unui certificat ISO 9001

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×