5 mari avantaje ale lecturii pentru creierul tau

5 mari avantaje ale lecturii pentru creierul tau

Stiati ca lectura poate fi un mare aliat pentru a reduce stresul si pentru memorie? Acest lucru este confirmat de unele studii impreuna cu alte beneficii. Descopera-le!

Activitati precum citirea pot fi foarte pozitive pentru creier. De exemplu, atat stimularea mintii, cat si exercitarea memoriei noastre sunt doua dintre cele mai cunoscute beneficii ale lecturii.

Cu toate acestea, acest lucru a fost dovedit stiintific? Este adevarat ca acest obicei ne ofera atat de multe pe cat se spune? In continuare vom vedea ce crede stiinta.

Printre beneficiile cititului: reduce declinul cognitiv

Nu conteaza genul, autorul sau limba in care sunt scrise. Ceea ce trebuie subliniat este obiceiul de a citi si beneficiile pe care le aduce, in special in reducerea declinului cognitiv.

Acest lucru este confirmat de studii precum cel publicat in 2013 de revista Neurology. Se pare ca a avea o activitate cognitiva frecventa pe tot parcursul vietii (care poate include citirea) a fost legata de declinul cognitiv mai lent la sfarsitul vietii.

Pentru a-si desfasura cercetarile, autorii au folosit un esantion de adulti in varsta de 89 de ani in medie. In fiecare an, cu o medie de 6 ani inainte de moartea lor, participantii au finalizat o serie de teste de memorie si gandire. De asemenea, au specificat prin chestionare activitatile de stimulare mentala pe care le-au desfasurat in timpul vietii.
Cercetatorii au analizat creierul participantilor dupa moartea lor. Astfel, au descoperit ca cei care citesc, scriu sau desfasoara alte activitati de stimulare mentala au mai putine sanse sa prezinte dovezi fizice de dementa si alte probleme legate de tulburari cognitive.

Alte beneficii ale lecturii: memoria

Continuand cu studiul anterior, autorii au putut observa, de asemenea, o rata mai mica de deteriorare a memoriei la acei oameni care au desfasurat activitati de stimulare mentala (cum ar fi citirea) comparativ cu cei care nu includeau de obicei activitati precum citirea in ziua lor pe zi.

Dar lectura nu are doar beneficii cognitive. Citirea zilnica poate oferi unei persoane o adevarata biblioteca personala de povesti, personaje, termeni noi, expresii, vocabular etc.

Top 10 carti pentru o afacere de nota 10 Te-ar putea interesa si: Top 10 carti pentru o afacere de nota 10

Reduce stresul

Unii spun ca nu este nimic mai relaxant decat sa te intorci acasa dupa o zi lunga si obositoare de munca, sa-ti dai jos hainele si incaltamintea, sa te intinzi pe o canapea sau sa te culci cu intentia de a petrece timpul cu o opera literara buna.

Acest lucru poate ajuta la eliberarea tensiunii, deoarece citirea este uneori sinonima cu deschiderea usii catre noi scenarii, punandu-te in pielea altor personaje, traind alte vieti si invatand lucruri noi prin experienta altor roluri.

Potrivit unui studiu efectuat asupra studentilor de la Rawalpindi Medical University (Pakistan), unul dintre beneficiile cititului ar putea fi reducerea stresului. Aparent, autorii au putut observa ca acei studenti care citesc in mod regulat au experimentat mai putin stres decat cei care nu citeau de obicei.

Invatare continua: un creier sanatos

Intr-un raport realizat de un grup de experti de la Universitatea Complutense din Madrid, se explica faptul ca scrisul si cititul sunt unele dintre cele mai mari inventii ale umanitatii. Datorita acestora, s-au facut progrese semnificative in ceea ce priveste tehnologia, una dintre cele mai remarcabile fiind cartea si tipografia.

Continua sa explice ca invatarea continua prin carti nu este eficienta doar pe termen mediu si lung, ci este si o garantie pentru sanatatea batranetii. Un creier sanatos poate fi cheia pentru a face fata situatiilor iminente, cum ar fi Alzheimer, pentru a numi una.

Ideal pentru a dormi noaptea

Pentru a adormi este recomandabil sa cititi. Aceasta activitate se poate cufunda intr-o stare de relaxare prin care creierul poate elibera stresul, se oxigeneaza inainte de odihna si la sfarsit ramane suspendat intr-un ideal calm pentru a adormi.

Este important sa retineti ca citirea este recomandata cu o carte si nu cu dispozitive electronice, cum ar fi tablete sau telefoane mobile, deoarece lumina emanata de pe ecranele acestora ar putea afecta somnul si poate duce chiar la insomnie.


0,00 (0 voturi)
Admin A

Nu sunt Comentarii la 5 mari avantaje ale lecturii pentru creierul tau

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×