9 carti de istorie care iti vor starni interesul

9 carti de istorie care iti vor starni interesul

Privind in urma, la secolele intregi incarcate de conflicte la nivel mondial, de ciuma si epidemii, de foamete, de caderi de imperii si de ascensiuni si disparitii ale unor intregi civilizatii, este parca de mirare ca inca ne aflam aici, pe Pamant. Si un lucru si mai uimitor este acela ca, pe langa faptul ca am supravietuit, am inventat democratia si literatura, am traversat mii de kilometri pe apa si pe uscat, am trecut prin Renastere, prin Iluminism si prin epoca jazz-ului si am trimis oameni pe luna.

Istoria omenirii este un dezastru, daca o luam la puricat, dar este un dezastru frumos, care ne-a facut sa fim ceea ce suntem astazi. Cu cat stii mai multe despre trecutul nostru, cu atat realizezi ca multe dintre dezastrele ei au sens, atat din punct de vedere istoric, cat si in contextul nostru modern. De aceea, am ales astazi pentru tine cele mai bune carti despre istorie, care te vor ilumina si te vor incanta pagina cu pagina. Avem atat carti despre perioade lungi de timp si despre intreg globul pamantesc, cat si opere despre civilizatii mai restranse, cum ar fi civilizatia vestica sau chiar un teritoriu atat de limitat ca Statele Unite ale Americii. Te asigur insa ca toate cartile de pe aceasta lista te vor incanta la fel de tare, indiferent de subiectul specific abordat!

1. The History of the Ancient World, de Susan Wise Bauer

Cartea lui Susan Wise Bauer, “The History of the Ancient World: From the Earliest Accounts to the Fall of Rome”, isi ghideaza cititorii printr-un tur rapid, dar complet, prin lumile antice ale Sumerului, Egiptului, Indiei, Chinei, Greciei, Mesopotamiei si Romei. Acesta este rezumatul perfect al acestei carti. Dupa ce vei inchide acest tom voluminos, de nu mai putin de 900 de pagini, nu vei stii fiecare lovitura sau strategie din Batalia de la Termopile si nici detaliile si evenimentele intime care au dus la asasinarea lui Iulius Cezar; insa vei avea o idee foarte clara despre cum civilizatia antica s-a dezvoltat, a evoluat si, in cele din urma, s-a prabusit. Sau, mai bine zis, a fost inlocuita de o alta.
2. A World Lit Only by Fire, de William Manchester

In cartea “A World Lit Only by Fire: The Medieval Mind and the Renaissance: Portrait of an Age”, istoricul William Manchester i-a umanizat pe stramosii nostrii de acum sute, ba chiar mii de ani, aducandu-i la viata pe acei oameni reprezentati in picturi ca avand un chip lipsit de expresie; pe cei din tapiseriile peste care au trecut anii sau de pe suporturile reci si impersonale de sticla. Domnul Manchester explica absurditatea cruda a torturilor si a mortilor savarsite asa-zis in numele religiei, secolele intregi in care omenirea nu a evoluat si brutalitatea animalica a razboaielor medievale. Cartea vorbeste despre perioada cuprinsa intre caderea Imperiului Roman si Renastere.

3. Cruciadele, de Thomas Asbridge

Lucrarea magistrala a lui Thomas Asbridge, “Cruciadele. Istoria razboiului pentru eliberarea Pamantului Sfant”, acopera perioada cuprinsa intre secolul al XI-lea si secolul al XIII-lea. Volumul acopera toate campaniile si bataliile majore din era Cruciadelor, conturand portrete vii ale actorilor majori implicati (de exemplu, Richard Inima-de-Leu, Saladin sau Sultanul Baybars), dar si plaseaza Cruciadele intr-un context istoric foarte clar, elucidand motivele care au dus la aceste razboaie si modul in care mostenirea lasata de ele a schimbat lumea. Ceea ce este special la Thomas Asbridge este faptul ca el prezinta faptele atat din punctul de vedere al Crestinilor, cat si din punctul de vedere al Musulmanilor intr-un mod obiectiv, fara sa ia partea nimanui si fara sa condamne pe nimeni.

Top 5 carti recomandate de Bill Gates Te-ar putea interesa si: Top 5 carti recomandate de Bill Gates

4. Over the Edge of the World, de Laurence Bergreen

Daca vrei sa vezi ce e aceea nebunie, trebuie sa citesti cartea lui Laurence Bergreen, “Over the Edge of the World: Magellan’s Terrifying Circumnavigation of the Globe”. Si atunci cand spun “nebunie”, nu ma refer la boala psihica, ci la aventura, la un curaj iesit din comun si o determinare de fier. Acestea sunt numai cateva dintre atributele calatoriei de trei ani a lui Fernando Magellan in parti ale globului pe care nimeni nu le cunostea si nu le credea existente. Faptul ca Magellan s-a aventurat, in anul 1519, intr-o calatorie in jurul lumii, este nebunesc. Modul in care a murit este nebunesc. Este socant faptul ca atatia oameni care l-au insotit au ajuns inapoi acasa in viata. Pornind de la jurnalul unui barbat care a facut parte din echipajul lui Magellan, Bergreen integreaza calatoria acestuia in contextul marii Ere a Exploratorilor, era care a dus, printre altele, si la descoperirea Lumii Noi - America.

5. 1491, de Charles C. Mann

Asa cum am invatat la scoala, Christopher Columb a pornit pe mare in anul 1492. Dar, daca iti vine sa crezi, se intamplau lucruri in America si in anul 1491. Daca vrei sa afli lucruri interesante despre istoria americana pre-columbiana, cartea “1491: New Revelations of the Americas before Columbus” este cartea potrivita pentru tine. Charles Mann ne dezvaluie faptul ca civilizatia de acolo era mai avansata decat se spune, fapt cauzat de eradicarea aproape totala a comunitatilor cotropite de exploratorii europeni ai secolul al XVI-lea. Charles Mann readuce la viata capitala azteca Tenochtitlan, un oras mai mare decat orice oras european din vreme respectiva. El scoate la iveala societati cu moduri de organizare complexe si cu o agricultura avansata; insa si civilizatia de acolo era la fel de violenta ca toate civilizatiile.

Carti pe care sa le citesti inainte sa incepi o afacere Te-ar putea interesa si: Carti pe care sa le citesti inainte sa incepi o afacere

6. 1776, de David McCullough

La fel ca intotdeauna, David McCullough scrie in cartea sa tot ce trebuie sa stii despre subiectul ei - in cazul cartii “1776”, este vorba despre formarea Statelor Unite ale Americii, o natiune modelata de focurile razboiului, dar creata din idealuri. In paginile acestui volum, Generalul George Washington nu este o figura mitica, ci un om facut din carne si oase; uman, dar nu mai putin impresionant decat ne asteptam. Iar Comandantul britanic Sir William Howe nu este un personaj negativ, ci un adversar redutabil.

7. Battle Cry of Freedom, de James McPherson

Este important de notat subtitlul cartii “Battle Cry of Freedom”, de James McPherson - “The Civil War Era”. Acest volum acopera toate bataliile si toti ofiterii importanti din ambele tabere participante la Razboiul Civil din Statele Unite ale Americii, dar cuprinde si o analiza detaliata a situatiei politice din vremea razboiului, a evenimentelor care au precedat inceperea ostilitatilor din anul 1861 si a ramificatiilor celui mai sangeros conflict din istoria Americii. Acesta este unul dintre cele mai bune si mai bine documentate volume despre Razboiul Civil, dar si despre istoria Americii in general.

8. The Guns of August, de Barbara Tuchman

Catastrofa ingrozitoare cunoscuta candva sub numele de “Marele Razboi”, cunoscuta acum sub numele de “Primul Razboi Mondial”, a lasat cicatrici adanci care nici astazi nu s-au vindecat in totalitate. A spulberat imperii si natiuni, a rupt Pamantul in doua, a ucis 17 milioane de oameni si a lasat zeci de milioane de oameni raniti. Este ridicol ca s-a intamplat. Pentru a acoperi tot ceea ce s-a intamplat acolo, de la cauzele razboiului, la desfasurarea si la urmarile lui, vei avea nevoie de mai multe carti, dar pentru a intelege cum a inceput totul, trebuie sa citesti cartea Barbarei Tuchman, “The Guns of August”. Titlul se refera la luna august a anului 1914, luna in care au inceput ostilitatile active.

9. Virusi, arme si otel, de Jared Diamond

“Virusi, arme si otel. Soarta societatilor umane” nu prezinta istoria unui anumit loc, unor anumiti oameni sau a unei anumite perioade, ci este o examinare a ceea ce s-a intamplat mai multor popoare in diferite locuri si perioade de timp, in ceea ce priveste agricultura, bolile si alti factori. Cum ar fi norocul. Istoria s-a intamplat asa cum s-a intamplat nu pentru ca un grup de oameni ar fi fost mai bun decat un altul, ci pentru ca unii oameni au inventat niste arme mai puternice sau au invatat cum sa aiba mai multa hrana decat altii. Daca ar fi fost niste diferente minime in felul in care au evoluat lucrurile, istoria ar fi putut fi cu totul alta. (Nu neaparat mai buna, ca sa stii. Doar diferita.)


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la 9 carti de istorie care iti vor starni interesul

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×