8 romane psihologice captivante

8 romane psihologice captivante

In romanele psihologice, accentul cade pe constructia personajelor si pe evolutia lor, din punct de vedere mental si sufletesc. Acestea servesc ca baza pentru povestile din genul thriller, de exemplu, dar nu numai. Exista si romane de dragoste cu un puternic substrat psihologic. Asadar, in acest top, am incercat sa includem cate putin din fiecare.

Sunt cateva romane psihologice care stau la baza literaturii, fie ea romaneasca sau universala. Pe unele dintre ele le stiti cu siguranta deoarece se afla inca in programa pentru examenul de bacalaureat. In fiecare an insa, pe rafturile librariilor, apar noi si noi romane psihologice captivante, dintre care multe, din pacate, trec neobservate; sau nu primesc chiar atat de multa atentie cum ar merita. Acest lucru se intampla pentru ca nu toate reusesc sa creeze un portret convingator al personajelor lor, astfel incat sa ai senzatia ca stai de vorba cu omul respectiv in paginile cartii. In cadrul unui roman psihologic, este important ca personajul sa fie cat mai real cu putinta. Aproape ca la teatru, daca vreti. Trebuie sa aflam astfel care sunt emotiile personajului, motivatiile, circumstantele vietii sale - tot ceea ce se transpune mai tarziu in actiunile sale. Povestile acestea nu sunt unele usurele si confortabile, de cele mai multe ori incarcand cititorul cu povara lor.

Asadar, in acest articol, am incercat sa grupez cele mai bune 10 romane psihologice, pornind de la cele clasice si ajungand pana la cele contemporane, mai mult sau mai putin cunoscute.

1. Enigma Otiliei, de George Calinescu

Fun fact: cu o analiza a acestui roman am promovat eu examenul de bacalaureat, pentru ca am fost absolut fascinata de relatia dintre Otilia si Pascalopol. Da, ati citit corect! Nu atat de cea dintre Otilia si Felix, cat de cea dintre ea si Pascalopol! Romanul descrie burghezia bucuresteana de la inceputul secolului XX, din perspectiva social economica, dar si din perspectiva devenirii personajului Felix Sima, ceea ce confera operei puternice accente psihologice. Descrierea personajelor se face prin tehnica balzaciana a descrierii fizionomiei si a mediului. Asta inseamna ca tipologiile clasice sunt introduce in contextul social, ceea ce le confera o dimensiune psihologica, transformand realismul traditional intr-o comedie umana. De asemenea, romanul vorbeste si despre o serie de procese psihice deviante, care au la baza mediul si ereditarul (procese precum alienarea sau senilitatea) - accentele naturaliste fiind astfel la fel de pregnante.




2. Colectionarul, de John Fowles

“Colectionarul” este romanul de debut al lui John Fowles, care a fost publicat in anul 1963. Este o carte absolut originala, despre pasiunea neobisnuita a unui tanar functionar neinsemnat si timid, aproape alienat. Acest barbat asocial este cuprins de bucuria nevinovata de a colectiona obiecte. Atunci cand primeste o mostenire substantiala, deci starea materiala ii permite sa investeasca in aceasta pasiune, ea capata dimensiuni uriase, ajungand usor-usor sa ii domine viata. Destinul lui ia o intorsatura periculoasa atunci cand noul lui obiect din colectie este o tanara studenta pe care o rapeste si o sechestreaza, incercand sa stabileasca intre ei doi o legatura afectiva imposibila. Cartea a fost ecranizata pentru marele ecran de regizorul William Wyler. Filmul, avandu-i in rolurile principale pe Terence Stamp si pe Samantha Eggar, a primit trei nominalizari la Premiile Oscar si a castigat Globul de Aur.

Cele mai bune romane si carti japoneze despre Japonia Te-ar putea interesa si: Cele mai bune romane si carti japoneze despre Japonia

3. Agata murind, de Dora Pavel

“Agata murind”, scris de Dora Pavel, este un roman psihologic erotic, dar morbid, senzual, dar macabre, gotic prin tema si atmosfera. In proximitatea mortii, protagonista acestuia se elibereaza de spaime si de vina. Tanara violonista Augusta Degan face o confesiune dupa patru ani de psihanaliza cu terapeutul sau, Artur Cadia, de care este indragostita. Labilitatea psihica a Augustei este cauzata de trauma pierderii surorii sale, Agata, in copilarie. Augusta simte o vinovatie in legatura cu aceasta absenta. Experienta vindecarii sale este deshumarea surorii ei, la care Augusta este silita sa asiste. Dupa acest eveniment, Agata poate in sfarsit sa moara in constiinta surorii ei, descatusand-o. Scenele de cosmar din cimitir declanseaza si o deshumare a instinctelor protagonistei, precum si plonjarea in cea mai atroce si mai deliranta sexualitate.

4. Camera, de Emma Donoghue

Probabil titlul acestui roman va este deja cunoscut multumita celebrului film de Oscar “Room”, care a avut-o pe Brie Larson in rolul principal, cu o interpretare excelenta, care i-a adus numeroase premii (inclusiv Premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol principal). Romanul “Camera” este sufocant si dureros, urmarind evolutia psihologica a unei persoane care a invatat sa traiasca inchisa. Cartea spune povestea unui baietel care s-a nascut intr-o camera si a locuit acolo toata viata lui. Intreaga lui lume este acea camera si nu are niciun contact cu lumea reala, de dincolo de peretii universului lui. El este fiul unei tinere care a fost rapita, sechestrata si abuzata ani la rand, iar romanul este scris din perspectiva lui naiva, baietelul oferind cititorului acces la gandurile sale copilaresti si la modul in care vede el viata, intre acei patru pereti.

5. Minciuni pe canapea, de Irvin Yalom

O femeie dornica de razbunare hotaraste sa joace rolul de pacienta neajutorata a unui psihiatru apreciat. Intrebarea pe care o ridica romanul este urmatoarea: poate un specialist in ale mintii sa innebuneasca el insusi? Poate el sa fie pacalit, mintit, sedus si manipulat chiar in timpul sedintelor cu pacienta lui? Romanul este plin de revelatii surprinzatoare si prezinta de fapt duelul unui psihanalist cu mintea omeneasca, demonstrand cat de vulnerabili suntem cu totii, indiferent de caracter sau de pregatire, in fata singuratatii si a nevoii de afectiune si iubire. Tanarul psihanalist Ernest Lash recurge, in timpul sedintelor sale, la metode experimentale. Insa mintea omeneasca este un taram straniu si plin de primejdii. Ernest creeaza o legatura neasteptata cu o pacienta de-a lui, Carolyne, in fata careia incepe sa isi deschida si el sufletul. Scopurile lui Carolyne sunt insa cu totul altele, astfel incat Ernest ajunge sa stea fata in fata cu adevaruri dureroase si surprinzatoare despre el insusi, dar si despre natura umana pe de-a-ntregul, pe care credea ca o cunoaste.

15 carti de fictiune - cele mai preferate romane fantastice din toate timpurile Te-ar putea interesa si: 15 carti de fictiune - cele mai preferate romane fantastice din toate timpurile

6. Cel mai iubit dintre pamanteni, de Marin Preda

“Cel mai iubit dintre pamanteni” este ultimul roman scris de Marin Preda, in anul 1980. Acesta este o fresca a societatii comuniste, prezentand orori petrecute intre anii 1945 si 1964. Victor Petrini este protagonistul romanului social si psihologic, care se confeseaza la persoana I despre nenorocirile traite in perioada socialista. Aceasta confesiune transforma cartea intr-un roman al esecului, protagonistul lovindu-se cu capul de doua serii de factor, care actioneaza violent asupra lui: caracterul sau, relatiile tensionate cu diferite persoane si grupuri sociale, si miscarea greoaie a istoriei, care influenteaza individualul si apasa cu cruzime si fara pic de mila asupra lui. Petrini isi cauta insa fericirea intr-o istorie crunta, caci in acest roman, este vorba despre aceasta cautare si despre esecurile repetate ale cautatorului. Si chiar si in final, aflat intr-o pozitie si o situatie ingrozitoare, Victor Petrini incheie cu un citat induiosator din Apostolul Pavel: “Daca dragoste nu e, nimic nu e…”

7. Dati foc acestei case, de William Styron

“Dati foc acestei case” este o bijuterie a literaturii americane contemporane, care a ajuns repede best-seller european. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, trei americani ajung intr-un orasel din Italia: un avocat naiv, un artist alcoolic si un aristocrat sarmant si afemeiat. Romanul este bantuit de nenorocirea a trei intamplari ingrozitoare - o crima, un viol si o sinucidere - analizate dintr-o perspectiva dostoievskiana asupra Binelui si a Raului. San Francisco Chronicle spune despre romanul lui William Styron: “Unul dintre cele mai bune romane contemporane. Styron stapaneste cu maiestrie arta povestirii.”

8. Padurea spanzuratilor, de Liviu Rebreanu

In anul 1922, Liviu Rebreanu scria un roman de razboi care era concomitent primul roman de analiza psihologica din literatura romana - capodopera “Padurea spanzuratilor”. Romanul este inspirat din fapte reale traite de fratele autorului, Emil Rebreanu, care, in timpul Primului Razboi Mondial, a fost condamnat la moarte si executat in anul 1917, spanzurat la Ghimes pentru tentativa de a traversa frontul, cu scopul de a se alatura Armatei Romane. Atmosfera romanului “Padurea spanzuratilor” este bantuita de perspectiva mortii prin spanzurare, prezentata chiar din primele scene. Cartea prezinta dilema morala a lui Apostol Bologa, un tanar ofiter roman din Armata Austro-Ungara, care este trimis sa lupte impotriva Armatei Romane, deci conationalilor sai. Drama lui sufleteasca este astfel cauzata de conflictul dintre datoria de ofiter si sentimentul de apartenenta la natiunea romana. Recomand cu mare drag si cu multa emotie vizionarea ecranizarii facute dupa acest roman, in regia lui Liviu Ciulei si avandu-i in rolurile principale pe Victor Rebengiuc, Ciulei, Stefan Ciubotarasu, Emil Botta, Ana Szeles si Gina Patrichi.


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la 8 romane psihologice captivante

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×