8 carti captivante despre razboi

8 carti captivante despre razboi

Razboiul prezinta, fara doar si poate, umanitatea in forma ei cea mai urata. Totusi, paradoxal, in razboi oamenii - oamenii ca indivizi, nu ca gloata - arata ce au mai bun in ei. Razboiul este adesea urmarea lacomiei, a prostiei sau a depravarii. Insa in cadrul lui, oamenii sunt curajosi, loiali si solidari.

Eu am fost intotdeauna fascinata de subiect si am citit destul de mult despre el, atat literatura, cat si non-fictiune. Cei mai mari autori, atat romani, cat si straini, au citit si au scris despre razboaie - despre cauzele lor, efectele lor, eroii si victimele lor - inca de la inceputul literaturii. Poemele epice ale lui Homer sunt despre razboi - mai intai despre cei zece ani de batalii neintrerupte cu Troia si, mai apoi, despre alti zece ani de batalii cu natura si cu zeii. Tucidide, primul mare istoric al omenirii, a scris despre Razboiul Peloponesiac - marele razboi dintre Sparta si Atena. Roma a fost cladita pe baza razboiului si a literaturii, iar lumea a fost influentata de acest fapt de atunci si pana aproape de prezentul in care traim acum. Imperiul American nu este cu nimic diferit - barbatii s-au intors acasa si au scris despre Razboiul Civil, despre razboiul cu Spania, despre Primul si Al Doilea Razboi Mondial. O noua generatie de scriitori a venit din urma si a scris cu mare patima si cu mare talent despre razboaiele din Irak si din Afghanistan.

Studiul razboiului este, pana la urma, studiul vietii, pentru ca razboiul este viata in cel mai crud sens. Este deopotriva moarte, teama, putere, dragoste, adrenalina, sacrificiu, glorie si dorinta de supravietuire.

Asa cum a spus Virgil, “sabia le decide pe toate”. Este de datoria noastra sa aflam cum: strategia, motivatiile din spate, mecanismele de aparare. Trebuie sa intelegem si sa respectam intunericul razboiului si consecintele sale: durerea, moartea, Raul, foametea.
De aceea, am ales sa scriu acest articol cu carti despre razboi. Fiecare carte este diferita, pentru ca vorbeste despre civilizatii diferite, deci despre tactici, cauze si mentalitati diferite. Insa sunt si cateva teme nemuritoare prezente in toate volumele de pe aceasta lista. Lectiile de viata sunt mereu acolo. Am ales pentru tine atat carti de fictiune, cat si de non-fictiune, insa te asigur ca toate sunt la fel de captivante si fascinante. Sa incepem!

1. Nimic nou pe frontul de vest, de Erich Maria Remarque (FICTIUNE)

“Nimic nou pe frontul de vest” a fost publicata in anul 1929 in Germania si, o data cu trecerea timpului, a devenit cea mai buna poveste despre Primul Razboi Mondial, fara indoiala. In numai un an, romanul s-a vandut in peste un milion de exemplare, a fost tradus in douasprezece limbi si a inspirat un film de succes care a castigat doua Premii Oscar. Cartea a fost mai apoi interzisa de regimul nazist, sub pretextul ca ar aduce prejudicii natiunii germane. Niste tineri germani, in frunte cu Paul Baumer, vad razboiul ca pe o cale spre glorie, pe o scoala a vietii unde baietii devin barbati, ca pe un act eroic. Pasesc pe front entuziasmati ca au devenit soldati, insa odata cu trecerea timpului si cu afundarea in transee, iluziile lor se destrama.

Cele mai bune 8 carti de dragoste de citit la orice varsta Te-ar putea interesa si: Cele mai bune 8 carti de dragoste de citit la orice varsta

2. Arta razboiului, de Sun Tzu (NON-FICTIUNE)

Sun Tzu a scris “Arta razboiului”, un ghid al victoriei sigure intr-o confruntare armata. Daca adversarul ocupa o pozitie de forta, hartuieste-l; daca este bine hranit, infometeaza-l; daca se odihneste, impinge-l la actiune. Razboiul este un domeniu al vietii si al mortii si o problema vitala pentru Stat, calea spre nimicire sau spre supravietuire. Asadar, el creeaza un ghid tactic si tehnic al razboiului. Iata un exemplu chiar din cartea lui: “Cine dispune de efective reduse trebuie sa se mentina pregatit impotriva inamicului; cine are efective numeroase impinge inamicul sa se pregateasca impotriva lui.”

3. Razboi si pace, de Lev Tolstoi (FICTIUNE)

Capodopera “Razboi si pace” povesteste despre viata societatii ruse in perioada razboaielor napoleoniene; despre evenimente istorice si interese personale, despre caile de autodefinire a personalitatii si spontaneitatea vietii populare, toate fiind prezentate drept componente echivalente ale existentei istorice. Iata ce a spus chiar marele Lev Tolstoi despre romanul sau: “Ma pasioneaza istoria lui Napoleon si Alexandru. Ideea de a scrie o istorie psihologica - romanul lui Napoleon si Alexandru -, constiinta posibilitatii de a face un lucru mare m-a cuprins acum ca un nor de bucurie. Toata marsavia, toata vorbaria, toata nebunia, toate contradictiile din sufletul oamenilor care i-au inconjurat si din ei insisi.”

4. Genghis Khan and the Making of the Modern World, de Jack Weatherford (NON-FICTIUNE)

Armata mongola condusa de Ginghis Han a subjugat mai multe teritorii si mai multi oameni in 25 de ani decat au invins romanii in 400 de ani. Mongolii au invins aproape in fiecare tara, au adus pe teritoriile respective o evolutie neasteptata a comunicarii culturale, au revolutionat comertul si au inflorit civilizatii. Mult mai progresiv decat oponentii lui din Europa si din Asia, Ginghis Han a abolit tortura, a oferit cetatenilor sai libertate religioasa si a daramat sistemele feudale bazate pe privilegiul aristocratic. De la aparitia lui si cresterea lui prin intermediul culturii tribale si pana la explozia Imperiului Mongol, aceasta carte de istorie este de fapt o poveste a modului in care a aparut lumea moderna.

5. Adio, arme, de Ernest Hemingway (FICTIUNE)

Cele mai bune carti young adult care sunt apreciate la toate varstele Te-ar putea interesa si: Cele mai bune carti young adult care sunt apreciate la toate varstele

“Adio, arme” spune povestea locotenentului Henry, prezent pe frontul italian in timpul Primului Razboi Mondial, si a pasiunii lui pentru sora medicala Catherine Barkley, de origine engleza. Ea isi revine dintr-o tragedie, caci logodnicul ei, pe care l-a iubit enorm, a fost ucis in razboi in urma cu un an. Catherine si Henry incep o relatie, insa locotenentul este convins ca nu o iubeste si nu o va iubi niciodata pe femeia de langa el. La inceput, pentru el este doar un joc. Ulterior insa, jocul devine serios, iar Henry ajunge sa dezerteze pentru a fi cu femeia pe care o iubeste: Catherine.

6. Razboaiele mele, de Adelin Petrisor (NON-FICTIUNE)

Nu o sa va mint: aceasta este probabil cartea mea preferata din aceasta lista. Cunoscutul reporter de razboi Adelin Petrisor povesteste, in zece capitole si povestiri diferite, intamplarile lui din diferite zone de conflict de pe glob, precum fosta Iugoslavie, Irak, Liban sau Afghanistan, precum si vizita la inchisoarea Guantanamo. Relateaza cum s-a intalnit cu personaje importante care au influentat cursul istoriei din aceste regiuni si nu numai: Yasser Arafat, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Mu’ammar al Gaddafi si teroristul sarb Arkan. Adelin Petrisor mai povesteste despre lupta lui cu autoritatile si birocratia si despre momentele tensionate prin care treceau acasa prietenii si familia lui cat timp el era plecat pe front.

7. Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, de Camil Petrescu (FICTIUNE)

In aceasta importanta carte a literaturii romanesti, Camil Petrescu reuseste sa lege intre ele o frumoasa poveste de dragoste si un jurnal de razboi care impresioneaza prin duritatea lui. Romanul este scris la persoana I, ceea ce face ca ambele parti sa fie cu atat mai emotionante. Pasiune, gelozie, durere, orgolii, moarte, lupta pentru supravietuire, blazare - acest roman le are pe toate. Pentru cei care, la fel ca mine, sunt pasionati de acest subiect sangeros, va recomand sa reflectati macar putin mai ales la unul dintre articole, care prezinta ororile razboiului cu un realism si o duritate iesite din comun. Este vorba despre capitolul 5 din Cartea a II-a, intitulat “Ne-a acoperit pamantul lui Dumnezeu”.

8. The Fifteen Decisive Battles of the World: From Marathon to Waterloo, de Edward Shepherd Creasy (NON-FICTIUNE)

De la Batalia de la Maraton si pana la Batalia de la Waterloo, aceasta carte de istorie militara povesteste bataliile care au schimbat cursul istoriei. Publicata in anul 1851, la apogeul puterii imperiale britanice, cartea si-a gasit o gama larga de cititori, care voia sa inteleaga cum a ajuns Britania sa aiba aceasta influenta uriasa si cat va dura. De atunci, aceasta cronica a confruntarilor militare antice si moderne a informat si a inspirat generatii intregi de studenti si de istorici.


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la 8 carti captivante despre razboi

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×