7 beneficii ale lecturii: De ce trebuie sa citesti in fiecare zi

7 beneficii ale lecturii: De ce trebuie sa citesti in fiecare zi

Cand ai citit ultima data o carte sau un articol substantial dintr- revista? Obiceiurile zilnice de lectura se concentreaza in jurul tweet-urilor, actualizarilor de pe Facebook sau instructiunilor de pe pachetul de fulgi de ovaz? Daca esti unul dintre nenumaratii oameni care nu obisnuiesc sa citeasca regulat, s-ar putea sa pierzi ceva. Cititul are un numar semnificativ de avantaje si iata 8 beneficii ale lecturii pentru a te ajuta sa incepi sa citesti.

1. Stimulare mentala
Studiile au aratat ca a ramane stimulat mental poate incetini progresul (sau chiar poate preveni) Alzheimer si dementa, intrucat pastrarea creierului activ impiedica pierderea puterii. La fel ca orice alt muschi din corp, creierul necesita exercitii fizice pentru a-l mentine puternic si sanatos, astfel incat sintagma ,,foloseste-l sau pierde-l" este deosebit de potrivita atunci cand iti vine in minte. S-a dovedit, de asemenea, ca puzzle-urile si jocurile precum sahul sunt utile in stimularea cognitiva.

2. Reduce stresul
Indiferent de cat de mult stres ai parte la locul de munca, in relatiile personale sau nenumarate alte probleme cu care te confrunti in viata de zi cu zi, totul dispare doar atunci cand te pierzi intr-o poveste grozava. Un roman bine scris te poate trimite in alte taramuri, in timp ce un articol interesant iti va distrage atentia si te pastreaza in momentul prezent, lasand tensiunile sa dispara si permitandu-ti sa te relaxezi.




3. Iti ofera un bagaj de cunostinte
Tot ce citesti iti umple capul cu informatii noi si nu stii niciodata cand ar putea fi utile. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat esti mai bine echipat pentru a face fata oricarei provocari cu care te vei confrunta vreodata. In plus, iata un pic de gandire: daca te vei regasi vreodata in circumstante cumplite, aminteste-ti ca, desi ai putea pierde orice altceva - slujba ta, posesiunile tale, banii tai, chiar si sanatatea ta - cunostintele nu le poti pierde niciodata.

4. Extinde vocabularul
Acest lucru merge cu subiectul de mai sus: Cu cat citesti mai mult, cu atat te vei invata mai multe cuvinte si inevitabil isi vor face loc in vocabularul tau de zi cu zi. Sa ai un vocabular dezvoltat este de mare ajutor in orice profesie si sa stii ca poti vorbi cu persoanele mai in varsta cu incredere poate fi un impuls enorm pentru stima ta de sine. Poate chiar sa te ajute in cariera, deoarece cei care sunt bine cititi si cunosc o varietate de subiecte tind sa primeasca promotii mai rapid (si mai des) decat cei cu vocabular mai putin dezvoltat. Cititul cartilor este, de asemenea, vital pentru invatarea limbilor noi, intrucat vorbitorii de limbi straine se expun la cuvintele folosite in context, ceea ce le va ameliora propriul limbaj de vorbire si de scriere.

303 Citate Despre Copilarie care sa te inspire in fiecare zi Te-ar putea interesa si: 303 Citate Despre Copilarie care sa te inspire in fiecare zi

5. Imbunatateste memoria
Cand citesti o carte, trebuie sa iti amintesti un sortiment de personaje, mediile lor, ambitiile, istoria si nuantele acestora, precum si intrigile care isi croiesc drum prin fiecare poveste. Este putin de retinut, dar creierele sunt lucruri minunate si isi pot aminti aceste lucruri relativ usor. In mod uimitor, fiecare memorie noua pe care o dobandesti creeaza noi sinapse (cai cerebrale) si le intareste pe cele existente, ceea ce ajuta la memoria pe termen scurt, precum si la stabilizarea starilor de spirit.

6. Abilitati de gandire analitica mai puternice
Ai citit vreodata un roman uimitor de mister si ai rezolvat singur misterul inainte de a termina cartea? Daca da, ai reusit sa iti pui in functiune gandirea critica si analitica, analizad toate detaliile furnizate si sortandu-le pentru a determina ce se poate intampla in anumite situatii. Aceeasi abilitate de a analiza detaliile este, de asemenea, utila atunci cand vine vorba de a critica complotul; determinand daca a fost o piesa bine scrisa, daca personajele au fost dezvoltate corespunzator, daca povestea a decurs fara probleme etc. In cazul in care vei avea vreodata ocazia sa dezbati cartea cu altii, vei putea sa iti exprimi clar opiniile, deoarece ti-ai facut timp sa iei in considerare, cu adevarat, toate aspectele implicate.

7. Focalizare si concentrare imbunatatite
In lumea noastra nebuna de pe internet, atentia este distribuita intr-un milion de directii diferite simultan, pe masura ce facem mai multe sarcini in fiecare zi. Intr-un singur interval de 5 minute, o persoana obisnuita isi va imparti timpul intre a lucra la o sarcina, a verifica e-mailurile, a discuta cu cativa oameni (prin mesaje, skype etc.), a urmari story-uri pe instagram, a-si monitoriza smartphone-ul, si interactiunea cu colegii de munca. Acest tip de comportament de tip ADD determina cresterea nivelului de stres si scade productivitatea. Cand citesti o carte, toata atentia ta se concentreaza asupra povestii - restul lumii nu mai conteaza si te poti cufunda in fiecare detaliu fin.

Exista un gen de lectura pentru fiecare persoana de pe planeta si daca iti place literatura clasica, poezia, revistele de moda, biografii, texte religioase, carti pentru tineri, ghiduri de dezvoltare personala sau romane romantice, exista ceva care sa-ti surprinda curiozitatea si imaginatia. Indeparteaza-te de computer pentru o vreme, deschide o carte si bucura-te de ea pentru o vreme.


0,00 (0 voturi)
Andrei C

Nu sunt Comentarii la 7 beneficii ale lecturii: De ce trebuie sa citesti in fiecare zi

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×