5 cărți celebre pe care oricine trebuie să le citească într-o viață

5 cărți celebre pe care oricine trebuie să le citească într-o viață

Chiar dacă industria video, cu YouTube și Netflix în prim plan, a redus interesul oamenilor față de cărți, cititul nu este complet demodat. Dimpotrivă, cărțile electronice și audio book-urile încep să devină din ce în ce mai populare; nici tipografiile nu se pot plânge de lipsă de cerere.

În zilele noastre, găsim tot felul de lecturi interesante pe tot felul de subiecte: de la reviste specializate în modă, articole despre cum funcționează aparatele de sloturi, până la cărți de sport care pătrund adânc în viața sportivului, cum ar fi Open, de Andre Agassi. Dacă vrei să începi să citești, cel mai bine ar fi să începi cu câteva cărți celebre, clasice, pe care majoritatea cititorilor le-au apreciat, pentru ca mai apoi să filtrezi în funcție de preferințe.

Mai jos vei găsi 5 sugestii de cărți celebre cu care vei merge (aproape) la sigur.

Idiotul

Dacă ai avut vreodată impresia că nu există suficientă bunătate în lume, atunci o să-ți placă această carte scrisă de Feodor Dostoievski, unul dintre cei mai influenți scriitori ruși din toate timpurile. Personajul principal, Myshkin, este un on blând și bun, care se simte blocat într-o lume imperfectă, cu oameni vicleni care bârfesc și judecă la tot pasul. Aventura începe atunci când Myshkin se întoarce dintr-un ospiciu elvețian, dar implicarea sa într-o relație amoroasă cu peripeții, combinată cu „tratamentele” aplicate de oamenii din jurul său îl duc de unde a plecat.




Portretul lui Dorian Grey

Publicat în 1890, a fost un roman destul de controversat la vremea sa. Frumosul tânăr face un pact faustian pentru a rămâne întotdeauna tânăr, după ce primește cadou un portret de la un prieten. Din acel moment, îmbătrânirea se reflecta exclusiv în acea pictură și nu în viața reală. Singura lucrare terminată a lui Oscar Wilde prezintă modul în care vanitatea își pune amprenta pe înfățișarea omului, aspect care este reflectat destul de bine și în ecranizarea realizată în 2009, care a reaprins interesul cititorilor față de acest clasic.

10 carti care au schimbat lumea - ce titluri au reformat istoria? Te-ar putea interesa si: 10 carti care au schimbat lumea - ce titluri au reformat istoria?

Fahrenheit 451

Titlul acestui roman științifico-fantastic indică temperatura la care ard cărțile. Cartea a fost publicată în 1953, însă face referire la un viitor îndepărtat, în care cărțile erau interzise. Actorul principal, Montag, deși avea meseria de pompier, era însărcinat cu arderea cărților. Cu toate acestea, pasiunea pe care o vedea la posesori atunci când își făcea datoria, precum și dispariția unei fete adolescente cu care se împrietenise l-a determinat să încalce această regulă. Autorul pare că dorește să lanseze un avertisment cu privire la lucrurile care ne fac să fim umani și importanța culturii. Pentru cei care preferă să vadă filmul, ecranizarea romanului lui Ray Bradbury din 1966 este mult mai reușită decât cea din 2018.

Don Quijote de La Mancha

Dacă nu știi ce înseamnă „să te lupți cu morile de vânt”, atunci merită să citești această capodoperă scrisă de Miguel Cervantes în secolul al XVII-lea. Este o carte lungă și veche, dar asta nu înseamnă că este demodată. Romanul prezintă peripețiile unui nobil care și-a pierdut mințile și care se înhamă la fel și fel de aventuri nebunești în numele cavaleriei. Nu te lăsa intimidat de cele aproximativ 1000 de pagini ale romanului și dă-i o șansă; nu degeaba a fost tradus în 50 de limbi și este una dintre cele mai celebre cărți din lume.

Micul Prinț

Nu este o carte pentru copii! Micul Prinț reflectă stilul de gândire deschis al copiilor și nevoia constantă de a pune întrebări, de a se implica în ceea ce nu se vede și de a desluși micile și marile mistere ale lumii. A fost scrisă de aviatorul Antoine de Saint-Exupery în anul 1943, după ce acesta a suferit un accident aviatic. Cartea a fost tradusă în peste 300 de limbi, vândută în peste 140 de milioane de exemplare și a fost votată ca fiind cea mai bună carte a secolului trecut. Povestea a fost folosită de-a lungul anilor în numeroase spectacole și a fost ecranizată în mai multe rânduri.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 5 cărți celebre pe care oricine trebuie să le citească într-o viață

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×