Top 10 biografii ale celor mai celebri si controversati muzicieni

Top 10 biografii ale celor mai celebri si controversati muzicieni

Un lucru amuzant despre biografiile si autobiografiile celor mai celebri muzicieni este faptul ca toate tind sa aiba acelasi plot. Eroii nostril incep intotdeauna cu marele vis de a deveni staruri. Apoi urmeaza barurile mizerabile, camerele ieftine de motel si managerii dubiosi. Apoi ating succesul, iar aceea e partea care, intr-adevar, ne ia ochii (asa cum si trebuie sa se intample): scot hituri, depasesc recorduri, se deplaseaza cu limuzinele, au fane nebune si dezlantuite, orgii cu droguri, boli - toate vin la pachet. Si totusi, nu putem sa ne abtinem din a citi biografiile starurilor noastre preferate, desi stim de dinainte ce o sa intalnim in paginile cartilor atunci cand le cumparam.

Dar hei! Pana la urma, si tragediile elisabetane razbunatoare aveau acelasi plot si nimeni nu se plange ca stia de dinainte ca familia regala va fi ucisa in ultima scena. La fel ca figurile regale de pe vremuri, fiecare muzician al vremurilor noastre care a atins succesul are povestea lui. Chiar daca seamana cu ale celorlalti, ne place la fel de tare. Si ne place sa citim despre lumea controversata in care se invart si despre lucrurile odioase pe care le fac. Asadar, in acest articol, am ales pentru voi cateva dintre cele mai captivante biografii (si autobiografii!) ale marilor si iubitilor nostri muzicieni. Sa incepem!

1. Cronica vietii mele, de Bob Dylan

Aceasta autobiografie, scrisa de Bob Dylan (al carui talent de scriitor il cunoastem cu totii deja), este o carte pentru toata lumea, chiar si pentru cei care nu sunt neaparat fanii muzicianului sau al stilului sau muzical. Bob Dylan vorbeste in cartea sa, “Cronica vietii mele”, despre muzica, poezie, conditia de creator, pozitia de star sau transformarea Americii si a lumii pe de-a-ntregul in a doua jumatate a secolului XX. Vorbeste atat despre arta si succes, cat si despre istorie, despre obstinatie si urmarirea unei vocatii, cautare si supravietuire. Cartea nu urmeaza strict ordinea cronologica a intamplarilor relatate, fiind mai degraba un exemplu de proza memorabila.




2. Viata, de Keith Richards

Trebuie sa incep prin a mentiona faptul ca “Viata”, de Keith Richards, este cea mai citita autobiografie rock a tuturor timpurilor. In aceasta carte, celebrul chitarist, compozitor, solist si membru fondator al legendarei trupe The Rolling Stones spune povestea vietii sale traite in ritm de rock: incepand cu copilul care asculta discurile cu Chuck Berry si Muddy Waters, care a creat o formatie impreuna cu Mick Jagger si cu Brian Jones si pana au cunoscut succesul. Povesteste cum a fost arestat pentru posesie de droguri, cum a compus riff-urile sale de neuitat din piese precum “Jumping Jack Flash” si “Honky Tonk Woman”, despre relatia sa cu Anita Pallenberg, moartea lui Brian Jones, exilul in Franta pentru a evita plata impozitelor, turneele extraordinare din Statele Unite ale Americii, izolarea sa, dependenta sa, racirea fata de Mick Jagger si impacarea ulterioara, casatoria, viata de familie, albumele solo si noua lui formatie, X-Pensive Winos.

3. Born to Run, de Bruce Springsteen

Autobiografia legendei Bruce Springsteen este o carte care se remarca prin doza de lirism care l-a consacrat pe scena muzicala a lumii si pe care o gasim si in textele celor mai celebre piese ale sale, dintre care amintim numai cateva: “Born in the USA”, “Badlands”, “The River”, “The Rising” sau “Darkness on the Edge of Town”. Springsteen povesteste cum a crescut intr-un mediu religios, inconjurat de poezia, pericolele si intunericul care i-au stimulat imaginatia, cum a avut o revelatie atunci cand a vazut debutul lui Elvis Presley la The Ed Sullivan Show, cum a inceput ca rege al formatiilor de bar din Asbury Park si cum a infiintat E Street Band.

Top 8 cele mai citite carti din lume Te-ar putea interesa si: Top 8 cele mai citite carti din lume

4. O viata in slujba muzicii, de Daniel Barenboim

Daniel Barenboim este pianist si dirijor si unul dintre cei mai mari muzicieni contemporani. In cartea sa, “O viata in slujba muzicii”, povesteste cele mai bine de cinci decenii pe care se intinde cariera sa in arta si in care muzica nu a fost pentru el o meserie, ci modul lui de viata. El vorbeste cu pretuire si cu afectiune si de alte figuri importante ale lumii artistice internationale din secolul XX: Rubinstein, Furtwangler, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Celibidache sau Jacqueline du Pre (care a fost si prima sotie a lui Barenboim). De asemenea, reflecta si asupra unor alte teme, precum evreitatea, legatura dintre nationalitate, limba si muzica, rolul muzicii in intelegerea dintre natiuni si schimbarile recente in interpretarea si receptarea muzicii.

5. Eric Clapton. Copilul nimanui, de Paul Scott

Paul Scott cuprinde in aceasta biografie a lui Eric Clapton nu mai putin de 50 de ani petrecuti de artist in domeniul muzicii, de la The Yardbirds, Cream, Blind Faith si Derek and the Dominos pana la cariera solo de succes. Povestea de viata a acestei legende vii este una complicata si fascinanta. Talentul lui de chitarist a fost dublat de un talent la fel de mare pentru autodistrugere. Aproape toata viata lui s-a confruntat cu dependenta de alcool si de droguri, dependenta care, recunoaste si el, a avut efecte catastrofale asupra celor din jurul sau, inclusiv asupra primei sale sotii, Pattie Boyd. Fara aceste esecuri personale insa poate ca nu ar fi avut parte nici de succesele extraordinare care i-au adus milioane de fani in intreaga lume.

6. Umbra din vocea mea, de Patricia Kaas

In autobiografia “Umbra din vocea mea”, scrisa de Patricia Kaas, cantareata povesteste, cu deplina sinceritate, lucruri mai putin cunoscute despre cariera ei fulminanta, dar si detalii intime din viata ei care nu au mai fost dezvaluite pana acum. Ea vorbeste despre familia ei, despre ascensiunea pe scena muzicii mondiale, moartea parintilor, prieteniile ei, iubirile ei, avorturile (care au avut ca efect faptul ca nu a mai putut avea niciodata copii), singuratatea si fragilitatea ei.

7. Hallelujah. Rock & Roll, izbavire si viata lui Leonard Cohen, de Liel Leibovitz

Cele mai importante carti de citit pentru dezvoltarea personalitatii Te-ar putea interesa si: Cele mai importante carti de citit pentru dezvoltarea personalitatii

Cartea lui Liel Leibovitz ne vorbeste despre ce are de spus poetul Leonard Cohen si de ce a ajuns o lume intreaga sa il asculte cu atata atentie. Opera lui Cohen este obsedata de teologie, rock’n’roll si orgasme, trei teme care se amesteca straniu, dar captivant in paginile cartilor lui de poezii. Cartea de fata ne poarta prin domeniile escatologiei iudaice si budismului zen, ale poeziei canadiene si rock’n’roll-ului american, ale dorintei erotice si lacomiei pecuniare.

8. Michael Jackson. Magie si nebunie 1958-2009, de J. Randy Taraborrelli

Despre Michael s-au spus si s-au scris atat de multe lucruri incat este greu sa separi omul de mitul care s-a creat in jurul numelui sau. Biografia lui Taraborrelli reprezinta rezultatul final a peste treizeci de ani de cercetari si a sute de interviuri acordate in exclusivitate atat de artist, cat si de persoane apropiate lui. Cartea include detalii din spatele multora dintre scandalurile mediatice tesute de-a lungul anilor in jurul figurii megastarului, precum si intamplari detaliate din copilaria lui controversata, bataliile juridice si comerciale, casniciile sale (cu Lisa Marie Presley si cu Debbie Rowe), operatiile estetice si dependenta de medicamente. Biografia cuprinde si doua capitole scrise de autor dupa moartea artistului.

9. Robbie Williams: Reveal, de Chris Heath

Biografia “Robbie Williams: Reveal” este o relatare intima, amuzanta si onesta a vietii personale a artistului, a momentelor din spatele scenei, a adevarului din spatele titlurilor de ziar si a povestii barbatului fascinant de complicat din spatele artistului arogant pe care il cunoaste si il iubeste o planeta intreaga. Robbie Williams a lansat sase albume solo, si-a reunit vechea trupa, Take That, apoi a avut un show magistral pe Stadionul Wembley. El este unul dintre cei mai bine vanduti artisti ai tuturor timpurilor si are un numar record de 18 premii Brit castigate. Este o biografie moderna, adevarata, ciudata si uneori trista, dar intotdeauna distractiva, care cu siguranta va va incanta.

10. Edith Piaf: fara iubire suntem nimic, de Jean-Dominique Brierre

Aceasta biografie foarte bine documentata a aparut la cincizeci de ani dupa moartea indragitei artiste Edith Piaf si traseaza destinul maret si bulversant al marii doamne a muzicii frantuzesti. Astazi, Edith Piaf este un repertoriu cantat inca de numerosi artisti, o legenda, o viata mareata si tragica, o voce exceptionala care inca ne emotioneaza pana in adancul inimii. Jean-Dominique Brierre povesteste debutul lui Edith Piaf in Parisul interlop al cartierului Pigalle, turneele sale triumfatoare in America post-belica si despre barbatii (numerosi) pe care i-a iubit de-a lungul vietii sau carora le datoreaza succesul carierei sale (P’tit Louis, Marcel Cerdan, Theo Sarapo, Cocteau, Montand, Aznavour, Canetti, Coquatrix sau Moustaki).


0,00 (0 voturi)
Ioana T

Nu sunt Comentarii la Top 10 biografii ale celor mai celebri si controversati muzicieni

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×